Εφαρμογή πEDIA για iPhone, iPad, με την ελληνική Wikipedia και τη Livepedia ολόκληρες χωρίς πρόσβαση στο internet

Η κεντρική σελίδα της εφαρμογής

Η ελληνική εταιρεία λογισμικού Ματζέντα κυκλοφόρησε δύο εφαρμογές, την πEDIA και την πEDIA+ για  iPhone, iPad και iPod touch. Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν ολόκληρο το περιεχόμενο της ελληνικής Wikipedia, aka Βικιπαίδεια, και της online εγκυκλοπαίδειας LivePedia για offline ανάγνωση.

 Η διαφορά μεταξύ πEDIA και πEDIA+ είναι ότι στη δεύτερη εκδοχή της εφαρμογής περιλαμβάνονται και οι εικόνες. Το μέγεθος τους είναι αρκετά μεγάλο με την εκδοχή χωρίς εικόνες να καταλαμβάνει 265MB και την εκδοχή με εικόνες να καταλαμβάνει 971MB, σχεδόν 1GB δηλαδή (ο αποθηκευτικός χώρος ενός iPad ξεκινάει από τα 16GB χωρίς δυνατότητα επέκτασης), ενώ απαιτείται iOS 4  ή νεότερο. Οι τιμές είναι αντίστοιχα €10 και €15, αρκετά υψηλές αν αναλογιστούμε ότι όλο το περιεχόμενο ήταν στη διάθεση της Ματζέντα εντελώς δωρεάν.

Αναζήτηση στα λήμματα

Χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με τη Ματζέντα, στις εφαρμογές πEDIA και πEDIA+ περιλαμβάνονται 180.000 λήμματα και όλες οι εικόνες (στην εφαρμογή πEDIA+) από τις δύο εγκυκλοπαίδειες, όπως θα τα έβλεπε κάποιος επισκεπτόμενος την online έκδοσή τους. Κατά την εμφάνιση των λημμάτων, ένα ειδικό σύμβολο δείχνει την πηγή τους, τη LivePedia ή τη Wikipedia. Γράφοντας τη ζητούμενη λέξη, η εφαρμογή αναζητά και εμφανίζει όλα τα λήμματα που την περιέχουν στον τίτλο τους και όχι μόνον αυτά που ξεκινούν με αυτή, ενώ η Ματζέντα υπόσχεται ακαριαία αναζήτηση και φόρτωση των λημμάτων.  Διατηρείται ιστορικό των αναζητήσεων που κάνουμε. Τα εσωτερικά links από λήμμα σε λήμμα είναι ενεργά, αλλά μπορούμε, όταν τα επιλέξουμε, να μεταβούμε και στην online εκδοχή του λήμματος, που πιθανότατα θα είναι πιο επικαιροποιημένη. Η εφαρμογή λειτουργεί με οριζόντιο ή κάθετο προσανατολισμό της οθόνης (landscape/portrait), ενώ το μέγεθος των χαρακτήρων μπορεί να αυξομειωθεί.

Ένα λήμμα από τη Βικιπαίδεια
Ιστορικό αναζήτησης (landscape)

Με δύο λόγια
Μια offline εγκυκλοπαίδεια στα ελληνικά είναι χρήσιμη, καθώς δεν έχουμε παντού και πάντα internet. Και ειδικά η Βικιπαίδεια, αν και σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη αγγλική, είναι καλή επιλογή για να ξεκινήσουμε να αναζητούμε πληροφορίες για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει. Οι εφαρμογές της Ματζέντα πάντως χρειάζεται να ανανεώνονται τακτικά, καθώς και η Βικιπαίδεια βελτιώνεται διαρκώς. Το μεγάλο μέγεθος των εφαρμογών είναι αναπόφευκτο για μια offline εγκυκλοπαίδεια, οι τιμές τους όμως είναι υπερβολικές, αφού το περιεχόμενο ήταν 100% δωρεάν για τη Ματζέντα.

Διαβάστε επίσης: