Ετοιμάζει Android App Store το Amazon – ανοιχτό και σε προγραμματιστές από Ελλάδα

Το Amazon Appstore Developer Portal άνοιξε και άρχισε να δέχεται τις εγγραφές προγραμματιστών και επιβεβαιώνει έτσι τις “διαρροές” που ήθελαν το Amazon να δικό του κατάστημα εφαρμογών. Θα ονομάζεται Amazon Appstore και θα περιέχει εφαρμογές Android, αλλά το Amazon αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιλαμβάνει στη συνεχεια εφαρμογές και για άλλα λειτουργικά συστήματα. Ο τρόπος λειτουργίας του μοιάζει πολύ με το App Store της Apple.

Οι προγραμματιστές που θα εγγραφούν τώρα θα απαλλάσσονται για τον πρώτο χρόνο από τα $99 της ετήσιας συνδρομής. Μπορούν να εγγραφούν και προγραμματιστές ή εταιρείες και από την Ελλάδα, ενώ οι εφαρμογές θα μπορούν να είναι και στα ελληνικά. Το όριο για την είσπραξη εσόδων είναι τα $100.

Πώς θα λειτουργεί το Amazon Appstore :
  • Οι εφαρμογές θα εγκρίνονται από το Amazon και θα πρέπει να πληρούν τόσο τα τεχνικά κριτήρια όσο και να μην έχουν παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα ή να μην έχουν προσβλητικό περιεχόμενο. Το Amazon έχει το δικαίωμα να αποσύρει μια εφαρμογή χωρίς αιτιολόγηση.
  • Οι εφαρμογές θα εμφανίζονται στο amazon.com σε ειδική κατηγορία
  • Οι εφαρμογές μπορούν να πωλούνται ή να είναι δωρεάν.
  • Το κατάστημα θα λειτουργεί στην αρχή μόνο για τις ΗΠΑ και για συσκευές με λειτουργικό Android 1.6 ή νεότερο.
  • Για να εγγραφεί ένας προγραμματιστής στο κατάστημα θα πρέπει να πληρώσει $99 το χρόνο, όπως συμβαίνει και με την Apple, αλλά όσοι εγγραφτούν τώρα απαλλάσονται από τη συνδρομή του πρώτου χρόνου
  • Ο προγραμματιστής ή μια εταιρεία πληροφορικής θα παίρνει το 70% των χρημάτων της τιμής πώλησης ή το 20% της τιμής του καταλόγου την ημέρα της πώλησης, ανάλογα με το ποιο θα αντιστοιχεί σε περισσότερα χρήματα. Ο σκοπός αυτής της ρύθμισης είναι για να μην πουλιούνται οι εφαρμογές φτηνότερα σε άλλες πλατφόρμες πώλησης.
  • Οι εφαρμογές που που διατίθενται από το Amazon Appstore μπορούν διατίθενται και από άλλα καταστήματα εφαρμογών. Για τις εφαρμογές που πωλούνται και από αλλού όμως, θα πρέπει η τελευταία έκδοση της εφαρμογής να είναι διαθέσιμη από το Amazon την ίδια στιγμή που θα είναι διαθέσιμη και από τις άλλες πλατφόρμες.
  • Οι εφαρμογές μπορούν  να είναι ή να μην είναι κλειδωμένες (“προστασία πνευματικών δικαιωμάτων” – DRM). Σε περίπτωση που είναι κλειδωμένες, θα πρέπει να χρησιμοποιούν κάποιο από τα κλειδώματα του Amazon.



Τι σημαίνει
Το Amazon Appstore μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό ανταγωνιστή της Android Market, που από πολλές απόψεις είναι αρκετά χαωτική και άνιση στο τι προσφέρει. Το Amazon έχει το brand name αλλά και την αποδεδειγμένη ικανότητα για να επιτυγχάνει στις ιντερνετικές λιανικές πωλήσεις κάθε είδους.

Επίσης, είναι πιθανό το Amazon Appstore να γίνει το πρώτο κατάστημα εφαρμογών που δε θα περιλαμβάνει εφαρμογές μόνο για ένα λειτουργικό, αλλά για περισσότερα. Η προσεκτική ανάγνωση των ανακοινώσεων και των οδηγιών του Amazon αφήνει απόλυτα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

Το ότι ανοίγει δικό του Appstore σημαίνει ότι το Amazon θα κατασκευάσει και δικό του tablet PC; Όχι απαραίτητα. Καταρχήν, σε αντίθεση με το κατάστημα εφαρμογών για το Nook Color, εδώ δεν έχουμε ένα κατάστημα για εφαρμογές για μία και μόνο συσκευή, αλλά για ό,τι έχει Android. Ακόμα και αν συνδέεται με την πιθανή κυκλοφορία ενός tablet PC, βασικά είναι μια επιλογή για επέκταση σε έναν ακόμα ανερχόμενο τομέα λιανικών πωλήσεων. Πάντως, αν ένα Kindle tablet εμφανιστεί, πρώτον, θα έχει Android , και, δεύτερον, θα είναι ένα full tablet, με πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές που τρέχουν σε Android, όχι μόνο αυτές που θα έχουν φτιαχτεί για τα μέτρα του. Μια τολμηρή σκέψη, που πάντως είναι απλή εικασία, είναι ότι θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα και έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη Kindle που να τρέχει σε λειτουργικό Android.

Τέλος, η λειτουργία του Amazon Appstore αρχικά μόνο για εφαρμογές Android σημαίνει ότι μάλλον δε θα δίνουμε σύντομα και πολλά πράγματα στον τομέα εφαρμογές για το Kindle. Θα πρέπει να αρκεστούμε σε κάποια παιχνίδια και ορισμένα λεξικά.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές: Amazon Appstore Developer Portal FAQ, Amazon Appstore Developer Blog