Επίσημο: ηλεκτρονικός αναγνώστης Nook 2 στις 24 Μαΐου, μάλλον με οθόνη αφής

Το Barnes & Noble έστειλε προσκλήσεις στους δημοσιογράφους για παρουσίαση που θα γίνει στις 24 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, σε μια βδομάδα από σήμερα.. Και όπως είχε διαρρεύσει στις αρχές Μαΐου αυτό που θα ανακοινωθεί είναι νέος ηλεκτρονικός αναγνώστης του, το Nook 2.

Η είδηση προέρχεται από τον David Carnoy του CNET, ο οποίος είχε πρώτος αποκαλύψει και την κυκλοφορία του tablet PC Nook Color τον Οκτώβριο. Ο Carnoy πιστεύει ότι ο νέος ηλεκτρονικός αναγνώστης Nook θα έχει οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού, παρά τη φημολογία ότι μετά την επιτυχία του Nook Color με οθόνη LCD το Barnes & Noble, η μεγαλύτερη αλυσίδα τούβλινων βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ, θα εγκατέλειπε εντελώς τις οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού και τις εξειδικευμένες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Με βάση την καταχώρηση από το Barnes & Noble της εμπορικής ονομασίας “The Simple Touch Reader”  o Carnoy συμπεραίνει βάσιμα ότι το νέο Nook θα έχει μία ενιαία οθόνη αφής. Το αρχικό Nook (Νοέμβριος 2009) διέθετε μια οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού 6 ιντσών, χωρίς λειτουργία αφής, ενώ η διαχείριση της συσκευής γινόταν από μια οθόνη αφής LCD 3,5 ιντσών. Το νέο Nook θα έχει μια οθόνη, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό χαρτί, αλλά με λειτουργία αφής. Η εγκατάλειψη της δεύτερης οθόνης τύπου LCD θα μειώσει το βάρος και τις διαστάσεις της συσκευής, ενώ θα δώσει μεγαλύτερη διάρκεια στη μπαταρία, που μέχρι σήμερα κρατούσες τις μισές ημέρες σε σχέση με το Kindle 3. Το νέο Nook αναμένεται να έχει τιμή ανταγωνιστική ή και χαμηλότερη από το Kindle 3.

Το Barnes & Noble έχει καταχωρήσει επίσης την ονομασία “MyNook”, που παραπέμπει στη δημιουργία ενοποιημένης online υπηρεσίας για την αγορά και διαχείριση ηλεκτρονικών εκδόσεων, εφαρμογών και αρχείων πολυμέσων. Καταχωρημένη από το Barnes & Noble είναι επίσης η ονομασία “Nook 2”.

Αν το νέο Nook εγκαταλήψει τις δύο οθόνες προς όφελος μιας ενιαίας οθόνης αφής, αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς ήταν ένας αρκετά μη-διαισθητικός τρόπος για να χειρίζεται κανείς τη συσκευή. Οποιοσδήποτε περιορισμός βάρους, διαστάσεων και τιμής είναι επίσης ευπρόσδεκτος. Η επιτυχία του Nook 2 θα εξαρτηθεί όμως σε μεγάλο βαθμό από το αν υιοθετήσει τις νέες, με σαφώς καλύτερο κοντράστ και ταχύτητα οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού Pearl της E Ink, τις οθόνες δηλαδή που έχουν τα Kindle και οι Sony Reader. Σημαντικό είναι επίσης και τι θα γίνει με το λειτουργικό που θα τρέχει η συσκευή. Θα χρησιμοποιηθεί και πάλι το Android και, αν ναι, ποια εκδοχή του; Θα υπάρχει ίσως δυνατότητα για εγκατάσταση κάποιων εφαρμογών;

Τίποτα δε δείχνει πάντως ότι το νέο Nook θα είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ.