Επένδυση 700 εκατομμυρίων δολλαρίων στην Plastic Logic, για οθόνες και ηλεκτρονικά από πλαστικό

Que, ο πρωτοποριακός ηλεκτρονικός αναγνώστης της Plastic Logic,
που όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Επένδυση 700 εκατομμυρίων δολλαρίων θα γίνει στην Plastic Logic, εταιρεία πλαστικών ηλεκτρονικών που είχε παρουσιάσει από το 2008 ηλεκτρονικό αναγνώστη με οθόνη αφής μεγέθους σελίδα χαρτιού εκτυπωτή (Α4) και από πλαστικό, αλλά δεν καταφέρε να το διαθέσει ποτέ εμπορικά και τελικά έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2010. Η συμφωνία του Νοεμβρίου για χρηματοδότησή της από κρατική ρωσική εταιρεία RUSNANO (Russian Corporation of Nanotechnologies, ρωσικά: Роснано) τώρα συγκεκριμενοποίθηκε, με σκοπό τη τη δημιουργία ενός εργοστασίου πλαστικών ηλεκτρονικών στη Ρωσία, στο Ζελένογκραντ, τη “ρωσική Silicon Valley“, έξω από τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, η RUSNANO θα επενδύσει $150 εκατ. στην Plastic Logic και $50 εκατ. θα βάλει ο αρχικός επενδυτής της εταιρείας, η Oak Investments Partners. Η Rusnano θα δώσει μερική εγγύηση για δάνειο άλλων $100 εκατ, και στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει επένδυση και δανεισμός ύψους $400 εκατ. Το εργοστάσιο στο Ζελένογκραντ θα λειτουργήσει το 2013/2014. Η μονάδα παραγωγής στη Δρέσδη (Γερμανία) θα διατηρηθεί, ενώ ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης (R&D) παραμένει στο Κέιμπριτζ (Αγγλία) και η διοίκηση της εταρείας στο Mountain View (Καλιφόρνια, ΗΠΑ).

Η ιστορία της Plastic Logic ξεκινάει από το 2000, όταν ιδρύεται από ερευνητές του Cavendish Laboratory του Πανεπιστημίου του Cambridge, με πιο εντυπωσιακή δημόσια στιγμή την παρουσίαση το 2008 ηλεκτρονικού αναγνώστη με οθόνη από πλαστικό, και άρα εξαιρετικά ελαφριά, χαμηλής κατανάλωσης και άθραυστη, αλλά και με διαγώνιο 14.3 ιντσών. Το μέγεθος της οθόνης και το User Interface αφής ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακά για την εποχή τους, με το Kindle DX του Amazon με οθόνη 9.7 ιντσών να κυκλοφορεί μόλις τον Ιούνιο του 2009, χωρίς να διαθέτει οθόνη αφής. Όμως οι συνεχείς καθυστερήσεις και η κυκλοφορία ανταγωνιστικών συσκευών και τελικά του iPad μαζί με την υπερβολική για τα νέα δεδομένα τιμή του ηλεκτρονικού της αναγνώστη, που ονομάστηκε Que, ανάγκασαν την Plastic Logic να ματαιώσει τα σχεδιά της και να προσανατολίζεται τώρα σε συσκευές επόμενης γενιάς.

Η κινητικότητα στο χώρο των νέων τεχνολογιών για οθόνες είναι έντονη, με την πρόσφατη κυκλοφορία του tablet PC Notion Ink Adam με οθόνη Pixel Qi, την εξαγορά της Liquavista από τη Samsung και την ανάπτυξη των οθονών Mirasol από την Qualcomm.

Πηγή: Plastic Logic