Εκτός iTunes, η εφαρμογή Google Books για iPad, iPhone. Χωρίς βιβλιοπωλείο οι εφαρμογές Kindle, Kobo

Από το αμερικάνικο App Store

Update: Και το Amazon αφαίρεσε σήμερα από τις εφαρμογές για  iPad και iPhone/iPod touch το link για το Kindle Store που άνοιγε στον browser. Διατηρείτε κανονικά η πρόσβαση στα ήδη αγορασμένα e-books [Έχουν γίνει οι αντίστοιχες αλλαγές στο άρθρο και τον τίτλο].

Σε μία ακόμα μάχη του πολέμου για τις πωλήσεις ebooks μέσα από τις εφαρμογές, η εφαρμογή Google Books για iPad και iPhone κατέβηκε από το iTunes. Δεν είναι διαθέσιμη τουλάχιστον από χτες Κυριακή. Είναι άγνωστο αν η εφαρμογή αποσύρθηκε από τη Google ή αποκλείστηκε από την Apple, καθώς καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση. Το γεγονός όμως φαίνεται να συνδέεται με τις προσπάθειες της Apple να αποσπάσει 30% προμήθεια για όλες τις αγορές e-books, αλλά και περιοδικών και συνδρομών που γίνονται μέσα από τις συσκευές της. Τα βιβλιοπωλεία είχαν περιθώριο  ως τις 30 Ιουνίου για να τροποποιήσουν τις εφαρμογές τους έτσι ώστε είτε να αποδίδουν προμήθεια στην Apple για τις πωλήσεις είτε να αφαιρέσουν τη δυνατότητα αγορών μέσα από την εφαρμογή, ακόμα και το link προς την κεντρική σελίδα του site τους – στην περίπτωση αυτή για να αγοράσει κανείς περιεχόμενο, πρέπει να ανοίξει τον browser της συσκευής και να πληκτρολογήσει τη διεύθυνση του βιβλιοπωλείου. Σε περίπτωση αγορών μέσα από την εφαρμογή η τιμή των e-books θα έπρεπε να είναι η ίδια με τις τιμές του ιντερνετικού βιβλιοπωλείου.

“This update removes the Kindle Store button from the app”

Μέχρι τώρα η αντίδραση των βιβλιοπωλείων είναι να αφαιρέσουν τη δυνατότητα αγορών μέσα από τις εφαρμογές παρά να μοιραστούν τα έσοδά τους με την Apple. Το Amazon, που δεν είχε ενσωματωμένο το βιβλιοπωλείο στις εφαρμογές για  iPad και iPhone/iPod touch, αλλά μόνο ένα link για το Kindle Store που άνοιγε στον browser, αφαίρεσε σήμερα και το link. Το Kobo, μεγάλο βιβλίοπωλείο e-books με έδρα τον Καναδά και έντονη διεθνή παρουσία, αφαίρεσε το Σάββατο το βιβλιοπωλείο και τα link προς το site του από τις εφαρμογές για συσκευές με iOS, για να ακολουθήσουν αντίστοιχες αλλαγές στην εφαρμογή Nook For Kids της μεγαλύτερης αλυσίδας βιβλίοπωλείων στις ΗΠΑ Barnes & Noble και την εφαρμογή της εφημεριδας Wall Street Journal, όπου αφαιρέθηκε η δυνατότητα συνδρομής.

Την 1η Ιουλίου το Bluefire, η πιο δημοφιλής εφαρμογή για e-books κλειδωμένα με Adobe DRM σε συσκευές iOS, είχε αφαιρέσει και αυτό το βιβλιοπωλείο του, ενώ νωρίτερα οι Financial Times είχαν απαντήσει παρακάμπτοντας το iTunes και δημιουργώντας μια εφαρμογή μέσα στον browser (web app με HTML5). Σε αφαίρεση των αγορών μέσα από τις εφαρμογές τους έχουν προχωρήσει και οι υπηρεσίες Netflix και Hulu για τη μουσική, τις ταινίες και τα τηλεοπτικά προγράμματα που διαθέτουν, καθώς η επιβολή προμήθειας αφορά συνολικά τις αγορές περιεχομένου μέσα από τις εφαρμογές, όχι αποκλειστικά τα e-books.

Οι εφαρμογές Nook του Barnes & Noble είναι οι μόνες από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία που προς το παρόν δεν έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες.

Στην Ελλάδα, οι εφαρμογές MyeBooks και DigiBooks4All για iOS δεν περιλαμβάνουν πλέον τη δυνατότητα αγοράς e-books μέσα από την εφαρμογή, ενώ η εφαρμογή των Εκδόσεων Μεταίχμιο επιτρέπει τις αγορές αποδίδοντας προμήθεια στην Apple.
Η διαμάχη ξεκίνησε το Φεβρουάριο όταν η Apple άλλαξε τους κανόνες (ή τους εφάρμοσε, κατά μια άλλη εκδοχή) και απέρριψε την εφαρμογή για e-books που είχε υποβάλει η Sony.

Ας σημειωθεί ότι με τις αλλαγές αυτές όλα τα e-books που έχουν αγοραστεί μέσα από τις εφαρμογές ή έχουν αγοραστεί και θα αγοραστούν μέσα από ιντερνετικό κατάστημα στον browser παραμένουν κανονικά προσβάσιμα μέσα από τις εφαρμογές. Το μόνο που αλλάζει είναι η δυνατότητα αγορών.

Οι αιτίες της διαμάχης

Ενώ η Apple παίρνει προμήθεια επί των πωλήσεων στο iTunes, πολλές υπηρεσίες και καταστήματα διαθέτουν δωρεάν την εφαρμογή τους δωρεάν και πωλούν μέσα από αυτήν στη συνέχεια χωρίς η Apple να κερδίζει χρήματα από αυτό. Ειδικά για τα e-books, που βρίσκονται στο κέντρο αυτής της διαμάχης, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η σχετική αποτυχία του iBookstore, στο οποίο δεν έγινε καμία αναφορά την προηγούμενη εβδομάδα κατά την ανακοίνωση των εντυπωσιακών κερδών της Apple. Το ποσοστό που ζητάει η Apple πάντως από τα βιβλιοπωλεία καλύπτει ή και ξεπερνά το ποσοστό της τιμής των βιβλίων που κρατούν τα ίδια από τους εκδότες. Με αυτόν τον τρόπο μόνο για την άπλα θα είναι συμφέρουσα η πώληση e-books στις συσκευές της.
Η διαμάχη Apple με τα βιβλιοπωλεία και τις εφημερίδες και η αφαίρεση των βιβλιοπωλείων μέσα από τις εφαμογές πάντως δυσκολεύει τους χρήστες, αφού αντικαθιστά τις αγορές με ένα κλικ από μια κάπως πιο σύνθετη διαδικασία, και μπορεί να σημάνει απώλεια εσόδων για βιβλιοπωλεία και εφημερίδες.