Γρήγορο scrolling στις σελίδες στο internet πέτυχε η Bookeen με οθόνη ηλεκτρονικοί χαρτιού (video)

Βίντεο παρουσίασε σήμερα η Bookeen, κατασκευάστρια του Cybook Orizon, που δείχνει οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού με γρήγορο scrolling σε σελίδες στο internet. Η οθόνη βρίσκεται σε εργαστηριακό επίπεδο ακόμη, αλλά, αν συνυπολογιστεί με αντίστοιχα επιτεύγματα στην απόδοση των οθονών ηλεκτρονικού χαρτιού, προαναγγέλει μια νέα γενιά ηλεκτρονικών αναγνωστών, που θα βρίσκεται σύντομα στα ράφια των -τούβλινων ή ιντερνετικών- καταστημάτων και θα έχει ιδιαίτερα αναβαθμισμένες δυνατότητες.

Τόσο η Bookeen όσο και η Pocketbook έχουν παρουσιάσει βίντεο με οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού με εντυπωσιακές ταχύτητες αναπαραγωγή γραφικών, είτε πρόκειται για αρχεία βίντεο είτε για παιχνίδια, ενώ μόλις την Τρίτη η Epson και η E Ink κατασκευάστρια των οθονών ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν ανάλυση 300 dpi, που πλησιάζει την ανάλυση των οθονών Retina του iPhone. Στο μόνο σημείο που δεν έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος είναι το χρώμα, αφού οι οθόνες έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού Triton της E Ink απεικονίζουν περιορισμένο αριθμώς χρωμάτων και μάλιστα όχι με ικανοποιητική ζωηρότητα.

Η επόμενη γενιά ηλεκτρονικών αναγνωστών
Όλα αυτά κατατείνουν στο ότι η επόμενη γενιά ηλεκτρονικών αναγνωστών με οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού θα έχει πολύ καλύτερη ανάλυση, ταχύτητα που θα επιτρέπει την αναπαραγωγή βίντεο, ακόμα και το να παίζουμε παιχνίδια με γραφικά, ενώ η πλοήγηση στο internet θα είναι πολύ πιο γρήγορη.

Η βελτίωση αυτή φαίνεται να οφείλεται σε όλες τις περιπτώσεις σε βελτιώσεις στους controllers, τα τσιπάκια που ελέγχουν την οθόνη. Κατά τα λοιπά, η τεχνολογία είναι αυτή που διαθέτουμε ήδη σήμερα.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται ήδη ασχολούνται αρκετά χρόνια με το ηλεκτρονικό χαρτί. Η E Ink είναι η εταιρεία που κατασκευάζει το 90% των οθονών ηλεκτρονικού χαρτιού παγκοσμίως και η Epson, πέρα από μεγάλη και γνωστή εταιρεία έτσι και αλλιώς, είναι ο σταθερός συνεργάτης της E Ink για τους controllers στις οθόνες. Bookeen και Pocketbook είναι κατασκευαστές συσκευών που εδώ και χρόνια κατασκευάζουν συσκευές και έχουν παρουσία σε πολλές χώρες.

Αυτή είναι και η διαφορά με τις συνήθεις ειδήσεις που αφορούν εταιρείες που κατάφεραν και αυτές να κατασκευάσουν -το δικό τους- ηλεκτρονικό χαρτί. LG, Bridgestone και Ricoh έχουν παρουσιάσει τέτοιες οθόνες με ασαφές το πότε και πού θα κυκλοφορήσουν. Ακόμα και η Sony, που συστηματικά εμφανίζει από έκθεση σε έκθεση το δικό της “εύκαμπτο ηλεκτρονικό χαρτί”, χρησιμοποιεί στις συσκευές της τις οθόνες της E Ink. Τέλος, οι υβριδιακές οθόνες LCD και ηλεκτρονικού χαρτιού Mirasol, που πάνε από αναβολή σε αναβολή, και Liquavista, που εξαγοράστηκε από τη Samsung, όσο και αν είναι πολλά υποσχόμενες, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε εμπορικά διαθέσιμη συσκευή και είναι άγνωστο πότε θα συμβεί αυτό. Οι οθόνες Pixel Qi έχουν κυκλοφορήσει και έχουν, απλά, απογοητεύσει.

Το ηλεκτρονικό χαρτί της E Ink όμως και οι βελτιώσεις που έχουν κάνει Epson, Bookeen και Pocketbook αφορούν τις συσκευές που όντως θα έχουμε στα χέρια μας τους επόμενους μήνες. Τα tablet PC θα αποτελούσαν την ταφλόπακα του ηλεκτρονικού χαρτιού και των ηλεκτρονικών αναγνωστών; Όχι και τόσο εύκολα απ’ ό,τι φαίνεται.

Πηγή: Bookeen