Γαλλία: το 1,8% των βιβλίων που πουλήθηκαν το 2010 ήταν ebooks

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων στη Γαλλία το 2010 έφτασαν το 1,8% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων ή στα €54 εκατ. αν εξαιρέσουμε τις εφαρμογές και τα δικαιώματα για την κυκλοφορία μεταφρασμένων ηλεκτρονικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες. Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο Antoine Gallimard, πρόεδρος της ένωσης των Γάλλων εκδοτών (Syndicat National de l’Edition) και διευθύνων σύμβουλος των Εκδόσεων Gallimard.
Στις πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων όμως καταγράφονται όχι μόνο τα e-books που πωλούνται μέσω του internet και έχουν τη μορφή που ενός ePUB ή ενός PDF, αλλά και τα CD και τα φλασάκια USB που περιέχουν βιβλία. Συγκεκριμένα, μόνο το 1/3 όσων καταγράφονται στα e-books αφορά αγορές μέσα από το internet. Ακόμα και με αυτόν τον ορισμό των e-books πάντως, οι πωλήσεις τους κατέγραψαν άνδο 40% το 2010 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

“Υπάρχει ένα πραγματικό χάσμα ανάμεσα στον ενθουσιασμό για την ψηφιοποίηση και την εμπορική της πραγματικότητα”, δήλωσε ο Gallimard. “Είναι δύσκολο διακρίνουμε τι συνιστά αξιόπιστη υπόσχεση για το άνοιγμα και την ανάπτυξη των αγορών μας και τι φαντασιώσεις που γεννά αυτή η νέα τεχνολογική εποχή… οι άνθρωπο που πλουτίζουν σήμερα είναι αυτοί που πωλούν tablet PC.”
Υπολογίζοντας τον όγκο των λιανικών πωλήσεων στα €4,4 δις μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ, τα βιβλία παραμένουν η μεγαλύτερη πολιστική βιομηχανία στη Γαλλία, με σημαντική διαφορά από τη μουσική και τον κινηματογράφο. Τα καθαρά έσοδα των εκδοτών παρέμειναν σταθερά στα €2.8 δις, αλλά παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 2,7% αν συνυπολιγστεί η πληθωρισμός παρόλο που ο αριθμός των τίτλων αυξήθηκε κατά 6%. Ο Gallimard πάντως εκτιμά ότι η εκδοτική βιομηχανία αντέχει περισσότερο απ’ όσο πιστέυεται. Σημαντικές αυξήσεις πωλήσεων καταγράφονται για τη σύγχρονη λογοτεχνία, τα θεατρικά έργα, την ποίηση, τα ιστορικά μυθιστορήματα, τα δοκίμια και τα βιβλία τέχνης.
Το 2010 οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων στις ΗΠΑ έφτασαν το 8.3%, ενώ τους πρώτους μήνες του 2011 έφτασαν το 18%. Στη Νότια Κορέα το 2010 το 20% των βιβλίων που πουλήθηκαν ήταν e-books.

Πηγή: The Bookseller