“Ατέλειωτη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη” σε 3D μέσα από τον browser από τη Google

Η “Ατέλειωτη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη” (Infinite Digital Bookcase) είναι ένα πείραμα της Google για την παρουσίαση των βιβλίων μέσα από τον browser Chrome. Προσπαθώντας να αναδημιουργήσει με ψηφιακό τρόπο μια παραδοσιακή βιβλιοθήκη πάρα να φτιάξει μια ψηφιακή μίμησή της, η Google παρουσιάζει 10.000 από τους τίτλους του Google Books σε μια βιβλιοθήκη με τη μορφή έλικα τριών διαστάσεων. Χρησιμοποιώντας το ποντίκι μπορούμε να μετακινήοσυμε τα ράφια προς τα πάνω ή προς τα κάτω χωρίς να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος, ενώ μπορούμε να τα περιστρέψουμε δεξιά ή αριστερά. Μπορούμε επίσης να μεταβούμε σε μια ενότητα είτε θεματική είτε στα δωρεάν ebooks, τους νέους τίτλους κ.ά.

Με ένα κλικ επιλέγουμε ένα βιβλίο και το εξώφυλλό του εμφανίζεται μεγενθυμένο σε μια εικόνα υψηλής ανάλυσης. Με κλικ πάνω στο εξώφυλλο με ωραία γραφικά ανοίγει το βιβλίο και διαβάζουμε τη σύνοψή του, ενώ υπάρχει link προς τη σελίδα του βιβλίου στο Google Books, καθώς και QR που μπορούμε να σκανάρουμε το κινητό ή το tablet PC μας και να δούμε τη σελίδα του βιβλίου στη συσκευή μας. 
Κατατοπιστικό video για το πώς λειτουργεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη

Στο τεχνικό κομμάτι, το περιεχόμενο για το κάθε βιβλίο προέρχεται από το API του Google Books και τα γραφικά χρησιμοποιούν την τεχνολογία WebGL, που επιτρέπει γρήγορα γραφικά 3D μέσα από τον browser με επιτάχυνση του hardware και χωρίς να χρειάζεται η εγκατάσταση κάποιου plug-in. Η Google αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως για δούμε τη βιβλιοθήκη-έλικα προτείνει να χρησιμοποιήσουμε τoν browser Chrome και γρήγορο υπολογιστή με καλή κάρτα γραφικών.
Δοκιμάζομτας τη σελίδα, διαπίστωσα πως η βιβλιοθήκη εμφανίζεται κανονικά, χωρίς προβλήματα στα γραφικά ή την ταχύτητά τους, σε ένα υπολογιστή τριετίας χωρίς κάποιες ιδιαίτερες δυνατότητες. Όμως λειτουργεί μόνο στον Chrome και όχι στους Firefox 7 και Internet Explorer 9, τις τελευταίες σταθερές εκδόσεις των browser αυτών.

Η Google διαθέτει 300 ακόμα projects για τον Chrome στο Chrome Experiments.