Αντιδράσεις στη Γαλλία ενάντια στην έρευνα της Κομισιόν για το ΦΠΑ στα ebooks

“Bar numerique” (“Ψηφιακό μπαρ”) στα καταστήματα Fnac

Με ακανοίνωση που εξέδωσε το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού στις 3 Ιουλίου, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η διαδικασία καταγγελίας της Γαλλίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον συντελεστή ΦΠΑ των e-books, τονίζεται ότι “οι φορολογικές ρυθμίσεις της Ένωσης θα έπρεπε να ευνοούν και όχι να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της αγοράς του ηλεκτρονικού βιβλίου”.

“Κανονικά, οι ρυθμίσεις αυτές θα έπρεπε να προβλέπουν ίση φορολογική μεταχείριση όλων των βιβλίων που αφορούν το ίδιο περιεχόμενο, είτε αυτά κυκλοφορούν σε έντυπη, είτε σε ηλεκτρονική μορφή, στη βάση της αρχής ότι όμοια προϊόντα φορολογούνται με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή. Η Γαλλία ευνοεί την εφαρμογή του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα ψηφιακά βιβλία, ώστε να βοηθήσει την αγορά τους την ώρα που αυτή διαμορφώνεται.”
“Η ίδια η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη νομιμότητα αυτής της συζήτησης, με ένα έγγραφο για το μέλλον του ΦΠΑ που κοινοποίησε στις 6 Δεκεμβρίου 2011. Πολλοί Ευρωπαίοι Επίτροποι, επίσης, έχουν τοποθετηθεί ρητά υπέρ του κοινού συντελεστή ΦΠΑ στα έντυπα και ψηφιακά βιβλία, όπως άλλωστε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο με μεγάλη πλειοψηφία”, τονίζεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου, στο ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ που έχει ξεκινήσει.
Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η Ένωση Γάλλων Εκδοτών (SNE), αναφέρει ότι θα πρέπει να τεθεί τέλος στη φορολογική διάκριση μεταξύ των έντυπων και των ψηφιακών βιβλίων, “καθώς είμαστε ακόμα μακριά από τη δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον ΦΠΑ. Πάνω από όλα το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ένα πνευματικό έργο, μια δημιουργία που η ανάγνωσή της δεν αλλάζει τη φύση της, μόνο και μόνο επειδή αλλάζει το μέσο πάνω στο οποίο τη διαβάζουμε”.
Η Ένωση των Γάλλων Εκδοτών ζητάει, επίσης, να διαφοροποιηθεί η περίπτωση της Γαλλίας από αυτή του Λουξεμβούργου, υπογραμμίζοντας ότι “οι τρεις χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κορέα), στις οποίες η αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι πιο ανεπτυγμένη, εφαρμόζουν σ’ αυτό συντελεστές ΦΠΑ οι οποίοι είναι ή μικρότεροι ή ίσοι από τους συντελεστές του έντυπου βιβλίου”.