Έρευνα: οι αναγνώστες προτιμούν διαφορετικές συσκευές για διαφορετικά είδη ebooks

Για πρώτη φορά τα tablet PCs θεωρούνται στις ΗΠΑ οι προτιμώμενες συσκευές ανάγνωσης, αν και με μικρή διαφορά, σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, σύμφωνα με το πρώτο μέρος για το 2013 της έγκυρης και επιδραστικής Consumer Attitudes Toward E-Book Reading του Book Industry Study Group (BISG) που υποστηρίζεται από τη Bowker Market Research.
To 44% των αναγνωστών ebooks προτιμούν σήμερα τα tablet PCs από 37% τον Αύγουστο του 2012, ενώ οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες προτιμώνται από το 42% σήμερα έναντι 49% τον Αύγουστο. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η πρόθεση αγοράς ενός tablet PC παραμένει σταθερή στο 37%, ενώ η αντίστοιχη πρόθεση για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες εμφανίζει κάμψη.
Εμφανής είναι πλέον η διαφοροποίηση στα είδη των ebooks που διαβάζονται σε κάθε κατηγορία συσκευής. Η λογοτεχνία συνεχίζει να κυριαρχεί στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες ενώ για εξειδικευμένα, μη-λογοτεχνικά βιβλία προτιμώνται άλλες συσκευές. Για παράδειγμα, αυτοί που προτιμούν τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες τείνουν να επιλέγουν λογοτεχνικά βιβλία γενικού ενδιαφέροντος, μυστηρίου, λογοτεχνικά βιβλία υψηλής ποιότητας και συναισθηματική λογοτεχνία, σύμφωνα με την έρευνα. Αντίθετα, οι εξειδικευμένοι οδηγοί και τα εγχειρίδια είναι πιο δημοφιλή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στα κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς οι καταναλωτές προτιμούν να διαβάζουν περισσότερο ταξιδιωτικούς οδηγούς απ’ ό,τι στα tablet PC τους ή στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες.
Η έρευνα δείχνει επίσης συνεχή αύξηση στην προτίμηση των ebooks σε σχέση με τα έντυπα βιβλία. Το 82% περίπου όσων αγοράζουν ebooks συστηματικά (Power Buyers), όσων δηλαδή αγοράζουν ebooks σε εβδομαδιαία βάση, προτιμούν τα e-books σε σχέση με τα έντυπα και σχεδόν το 70% των μη-συστηματικών αγοραστών επίσης προτιμούν τα e-books σε σχέση με τα έντυπα.
Τι σημαίνει
Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν πως οι αναγνώστες προτιμούν μια σειρά από διαφορετικές συσκευές για την ανάγνωση των ηλεκτρονικών τους βιβλίων. 
Παρόλο που τα tablet PCs έχουν ξεπεράσει σε προτιμήσεις τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, o αριθμός όσων προτιμούν τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες είναι ακόμα ιδιαίτερα υψηλός. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ένα ποσοστό άνω του 40%.
Η συνεχής άνοδος των tablet PCs ως συσκευών ανάγνωσης θα σημάνει για τους κατασκευαστές ακόμα περισσότερη έμφαση σε αυτήν την κατηγορία συσκευών. Όμως το μερίδιο των ηλεκτρονικών αναγνωστών είναι ακόμα πολύ σημαντικό για να υποτιμηθεί.
Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο της έρευνας είναι η διαφοροποίηση του είδους των βιβλίων που διαβάζονται σε κάθε κατηγορία συσκευής.
Είναι σαφές πως όπου έχουμε να κάνουμε με εκτενές συνεχές κείμενο, που διαβάζεται μάλιστα για ψυχαγωγία, οι αναγνώστες προτιμούν τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες.
Όπου έχουμε εγχειρίδια και γενικότερα διάβασμα για δουλειά ή εκπαίδευση, τα laptop και τα desktop εξακολουθούν να έχουν προβάδισμα – γιατί έχουν πιο ισχυρά και συνδυαστικά εργαλεία για σημειώσεις, επεξεργασία κειμένου και παράλληλη αναζήτηση στο internet.
Το δημοσιευμένο κομμάτι της έρευνας δεν αναφέρει ποιες κατηγορίες e-books διαβάζονται στα tablet PC. Όμως έμμεσα προκύπτει πως πρόκειται για τις κατηγορίες βιβλίων που βασίζονται στο χρώμα, την εικόνα, το βίντεο, τη διαδραστικότητα, όπως π.χ. τα παιδικά e-books. Από τέτοιου είδους e-books μόνο για τους ταξιδιωτικούς οδηγούς προτιμώνται τα κινητά τηλέφωνα – γιατί στους ταξιδιωτικούς οδηγούς μετράει η φορητότητα και η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία.

Κάτι που μας οδηγεί σε ένα γενικότερο συμπέρασμα: δεν υπάρχει μία και μόνη συσκευή για να διαβάζονται ικανοποιητικά όλα τα είδη ebooks.

Πηγή: BISG