“Τo e-book ευνοεί την ανάγνωση” (Αθηναϊκό Πρακτορείο)

Και εδώ το δικό μου ρεπορτάζ

Ρεπορτάζ της Φ. Γιαννούλη για τη χτεσινή μας εκδήλωση στο Mall στην Αθήνα δημοσιεύει σήμερα το  Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) με δηλώσεις του “Ηλεκτρονικού Αναγνώστη” και του Σωκράτη Καμπουρόπουλου από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Το πλήρες ρεπορτάζ του πρακτορείου:
Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012
Παρά το ότι πολλοί μιλούν για την αξεπέραστη αίσθηση της μυρωδιάς, του ξεφυλλίσματος και της ανάγνωσης ενός παραδοσιακού βιβλίου, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις νέες συνήθειες, τα e-books, που σε πολλές περιπτώσεις ευνοούν το βασικό ζητούμενο, το διάβασμα. 
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για τα e-books, με θέμα: “Ψηφιακό βιβλίο: διαβάζοντας παντού, διαβάζοντας περισσότερο!” με στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού βιβλίου. 
Ο υπεύθυνος του blog “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” Μιχάλης Καλαμαράς, μιλώντας για τους καινούργιους δρόμους που ανοίγει το ηλεκτρονικό βιβλίο, είπε ότι: “μπορεί κανείς να έχει μαζί του μία ολόκληρη βιβλιοθήκη, τουλάχιστον 1500 βιβλία που είναι περισσότερα από αυτά που έχουμε διαβάσει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Επίσης μπορούμε να χειριστούμε καλύτερα το κείμενο, να κινηθούμε σε διαφορετικά σημεία, να κρατήσουμε σημειώσεις, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για κάποια μελέτη. Όπως σημαντικός είναι και κοινωνικός χαρακτήρας του ebook, καθώς μπορεί κανείς να μοιράζεται αποσπάσματα ή φράσεις στο facebook και το twitter”. 
Το βέβαιο είναι ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς, αφού είναι πολύ πιο εύκολο και με μικρότερο κόστος να εκδώσουν τα βιβλία τους. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει και σαν μια έρευνα αγοράς γι’ αυτό και αρκετοί εκδότες τεστάρουν πρώτα τα βιβλία τους ψηφιακά και μετά τα τυπώνουν. 
Στη χαμηλότερη τιμή του ηλεκτρονικού βιβλίου και την απεξάρτηση από τα οικονομικά των εκδοτών αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, Σωκράτης Καμπουρόπουλος τονίζοντας ότι “με το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου Ελληνικά Γράμματα, χάθηκε ο Μπόρχες από την αγορά, ενώ με την ψηφιοποίηση αυτό εξαλείφεται, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά κείμενα όλοι” και συμπλήρωσε: “το ενδιαφέρον για το έντυπο βιβλίο τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό και το αντίστροφο. Άρα η ύπαρξη του e-book δεν σημαίνει το τέλος του κλασικού βιβλίου.”
“Η πιο προχωρημένη χώρα στα e-books είναι οι ΗΠΑ και εκεί το χάρτινο βιβλίο δεν έχει τελειώσει. Θα υπάρξει για μεγάλο διάστημα συνύπαρξη και δεν πιστεύω ότι λειτουργούν ανταγωνιστικά. Σε πολλές περιπτώσεις το να εκδοθεί κάτι σε e-book ευνοεί και τις πωλήσεις των τυπωμένων βιβλίων. Το σημαντικό είναι κανείς να διαβάζει, δεν έχει σημασία το πού διαβάζει” είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο κ. Καλαμαράς.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 10.000 συσκευές e-book και οι εκδοτικοί οίκοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε μία τεχνολογία για την ανάγνωση και την παραγωγή του βιβλίου που μπορεί να λειτουργήσει και ως κίνητρο, κυρίως στη νέα γενιά, για διάβασμα.