Το TechCrunch έπιασε στα χέρια του το Android tablet PC του Amazon

Ο MG Siegler του TechCrunch είναι ο μόνος ως τώρα που όντως έπιασε στα χέρια του το tablet PC με λειτουργικό Android που ετοιμάζει το Amazon. Και είναι από τις λίγες έγκυρες πηγές πληροφοριών για πώς θα είναι το tablet του Amazon.
Το tablet του Amazon έχει οθόνη αφής 7 ιντσών (capacitive) και θα υποστηρίζει κινήσεις multi-touch (αν και με 2 δάχτυλα, όχι 10 όπως το iPad). Τρέχει Android (μάλλον το 2.1) , η εμφάνιση όμως των μενού (User Interface) θα είναι εξολοκλήρου του Amazon με ένα καρουσέλ με “κάρτες” που οδηγούν στις εφαρμογές να δεσπόζει στην κεντρική οθόνη. Τα χρώματα και η αισθητική του παραπέμπει έντονα στις εφαρμογές Kindle για Android και iPhone/iPad. Οι βασικές προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι, όπως αναμενόταν του Amazon: εφαρμογή Kindle για την ανάγνωση βιβλίων, Amazon Cloud Player για τη μουσική και Amazon Instant Video για τις ταινίες και τα βίντεο. Η συσκευή έχει πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών Android του Amazon, όχι στο επίσημο Android Market της Google.

Η εσωτερική μνήμη θα είναι στα 6GB με δυνατότητα επέκτασής της με κάρτα SD και η μπαταρία θα διαρκεί μέχρι και 10 ώρες. Αρχικά το tablet θα έχει σύνδεση στο internet μέσω WiFi, αλλά σχεδιάζεται και μοντέλο με 3G.
Η τιμή του θα είναι $250 και αναμένεται το Amazon να δίνει με την αγορά του δωρεάν συνδρομή στο Amazon Prime που έχει απεριόριστη δωρεάν αποστολή προϊόντων που αγοράζονται από το κατάστημα και πρόσβαση στις υπηρεσίες βίντεο και ταινιών του Amazon στις ΗΠΑ. Το νέο tablet αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου και για το πρώτο τρίμηνο του 2012 σχεδιάζεται και tablet με οθόνη 10,1 ιντσών. 
To tablet θα ονομάζεται “Amazon Kindle”, όπως και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, που θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν από το Amazon. Ο συντάκτης του TechCrunch αναφέρει τέλος ότι μπορεί να μην κυκλοφορήσει σύντομα ηλεκτρονικός αναγνώστης Kindle με οθόνη αφής, ενώ το Amazon για μια συσκευή με υβριαδιακή οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού/TFT-LCD απέχουν πολύ από το να υλοποιηθούν.
Με βάση αυτά που είδε ο συντάκτης του TechCrunch, είναι σαφές ότι το Amazon δε σκοπεύει να ανταγωνιστεί ευθέως στα tablet PC την Apple και το iPad. Πηγαίνει για την κατηγορία των φτηνών και μικρών tablet και δημιουργεί το ισοδύναμο του Nook Color του Barnes & Noble. Είναι επίσης σαφές ότι παρόλο που στο tablet του Amazon θα μπορεί να διαβάζει κανείς βιβλία, περιοδικά κλπ, στοχεύει ιδιαίτερα στις πωλήσεις μουσικής και ταινιών (και γενικότερα βίντεο).
Ερωτήματα για την Ελλάδα
Όλα όσα αναφέρονται στην ουσία δείχνουν ότι το tablet του Amazon στοχεύει στις ΗΠΑ. To Android App Store και οι υπηρεσίες βίντεο π.χ. είναι διαθέσιμες μόνο στις ΗΠΑ, ενώ το Amazon, επειδή επιδοτεί τις τιμές των συσκευών με σκοπό τις πωλήσεις περιεχομένου, δε διαθέτει τις συσκευές σε χώρες εκτός ΗΠΑ αν δεν μπορεί να πουλήσει εκεί και περιεχόμενο (όχι απαραίτητα στην τοπική γλώσσα, έστω στα αγγλικά). 
Άρα φαίνεται δύσκολο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να είναι δυνατή η παραγγελία των tablet του Amazon από την Ελλάδα κατευθείαν από το ηλεκτρονικό κατάστημα και με τον εύκολο και χαμηλού κόστους τρόπο που γίνεται για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle.
Όσο για τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο Android Market ή για το ποια εκδοχή του Android τρέχει, είναι σαφές ότι, όπως και το Nook Color και τόσα άλλα Android tablets, θα ξεκλειδωθεί σε ελάχιστο χρόνο και θα παραδοθεί απελευθερωμένο στους χρήστες που ενδιαφέρονται – κάτι θετικό γιατί όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για ένα καλό και φτηνό tablet PC με Android.