Το Lonely Planet κυκλοφόρησε τους οδηγούς Discover σε e-book για iPad


Στις 3 Αυγούστου ο γνωστός εκδοτικός οίκος ταξιδιωτικών οδηγών Lonely Planet ανακοίνωσε την κυκλοφορία οδηγών της σειράς Discover σε e-book για iPad. Όπως και οι τυπωμένοι οδηγοί του, κυκλοφορούν μόνο στα αγγλικά.

Δεν πρόκειται για ψηφιοποίηση σε ένα απλό pdf των οδηγών του Lonely Planet, αλλά για ηλεκτρονικά βιβλία που είναι αρκετά διαδραστικά, εκμεταλλευόμενα τις δυνατότητες του iPad. Οι e-book οδηγοί έχουν έγχρωμες φωτογραφίες και χρησιμοποιούν εκτενώς ενεργά link στους πίνακες περιεχομένων, συγκεντρωτικά και ανα κεφάλαιο, και για τη μετάβαση σε άλλη σελίδα με σχετικό περιεχόμενο χωρίς ξεφύλλισμα (indexing). Με ένα άγγιγμα μπορείτε, επίσης, να πατήσετε το link για κάποια σελίδα στο internet (ξενοδοχείο, εστιατόριο κλπ) και να την επισκεφτείτε. Βρήκατε στον οδηγό κάτι που σας ενδιαφέρει και πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε; Μπορείτε να βάλετε ένα σελιδοδείκτη, αλλά και να κρατήσετε μια σημείωση πάνω στο e-book.

Προς το παρόν υπάρχουν 5 e-book Discover: Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία. Τους επόμενους μήνες θα προστεθούν κι άλλοι 7 οδηγοί της ίδιας σειράς, ενώ όποιος οδηγός Discover τυπώνεται θα εκδίδεται και σε e-book. Η τιμή είναι στα $14.99 (περίπου 11 ευρώ και 30 λεπτά), είναι δηλαδή κατά 40% φτηνότερη από την τιμή των αντίστοιχων τυπωμένων οδηγών.

Μεσω του iBooks τα βιβλία μπορούν να διαβαστούν όχι μόνο στο iPad, αλλά και σε iPhone και iPod Touch. Όμως τo Lonely Planet δε συστήνει και μάλιστα ούτε καν αναφέρει αυτή τη δυναότητα, θεωρώντας ότι οι οδηγοί του, πλούσιοι σε εικόνες και χάρτες, δε θα μπορούσαν να είναι μια ικανοποιητική αναγνωστική εμπειρία σε τόσο μικρή οθόνη. Σχεδιάζει πάντως να κάνει το περιεχόμενο των e-book του κατάλληλο και για το iPhone.

Το Lonely Planet διέθετε ήδη όλους τους οδηγούς του σε απλά αρχεία pdf χωρίς κάποια διαδραστικότητα, αν και με τη δυνατότητα να αγοράσετε από έναν οδηγό μόνο τα κεφάλαια που σας ενδιαφέρουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών του είναι μάλιστα ασπρόμαυροι. Από την άλλη, διαθέτει ήδη από το 2008 τους οδηγούς του σε πλούσιες σε λειτουργίες εφαρμογές για iPhone, αν και οι πληροφορίες είναι μεν πιο διαδραστικές, αλλά ποσοτικά λιγότερες σε σχέση με τους τυπωμένους οδηγούς. Επίσης, είχε κυκλοφορήσεις επίσης για iPad κάτι που είναι περισσότερο εφαρμογή παρά e-book, το 1000 Ultimate Experiences με ιδέες για ταξίδια, αν και έχει αρκετά τυπωμένα βιβλία με αυτή τη θεματική.

Οι οδηγοί Discover του Lonely Planet, που τώρα μετράπηκαν και σε διαδραστικά e-books, είναι μια πρόσφατη σειρά του αυστραλιανού εκδοτικού οίκου, που διαθέτουν και στην τυπωμένη τους έκδοση σχετικά λιγότερες πληροφορίες από του κλασικούς ασπρόμαυρους οδηγούς του Lonely Planet, αλλά είναι έγχρωμοι από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Πηγές: Lonely Planet, Black Book Magazine