Το Amazon αποσύρει “οδηγό παιδοφιλίας”, που πουλιόταν μέσω της πλατφόρμας αυτοέκδοσης

Το Amazon απέσυρε σήμερα “οδηγό παιδοφιλίας”, που είχε ανέβει στο online βιβλιοπωλείο ως ebook μέσω της πλατφόμας αυτοέκδοσης Digital Text Platform. To Kindle ebook έδινε συμβουλές σε παιδόφιλους για το πώς να προσεγγίσουν παιδιά και να αποφύγουν το κοινωνικό στίγμα. Το Amazon αναγκάστηκε να κατεβάσει το ebook μετά από έντονες διαμαρτυρίες που έφτασαν μέχρι την απειλή μποϊκοτάζ από τους πελάτες του, καθώς αρχικά υποστήριζε οτι η απόσυρση του βιβλίου θα συνιστούσε λογοκρισία.

Το ebook, με συγγραφέα τον Phillips Greaves και τίτλο “The Pedophile’s Guide to Love and Pleasure: a Child-lover’s Code of Conduct”, εκδόθηκε μέσω της πλατφόρμας αυτοέκδοσης του Amazon στα τέλη του Οκτωβρίου και πουλιόταν για $4.79. Το Amazon επιτρέπει την υποβολή και την έκδοση βιβλίων από συγγραφείς, χωρίς το ίδιο να τα ελέγχει ή να τα εγκρίνει, ενώ στους όρους χρήσης της υπηρεσίας ο ορισμός του τι θα μπορούσε να είναι προσβλητικό περιεχόμενο είναι ασαφής: προσβλητικό είναι “αυτό που θα ήταν αναμενόμενο να θεωρηθεί προσβλητικό”. Η αρχική θέση του Amazon για τον “οδηγό παιδοφιλίας” ήταν ότι “αποτελεί λογοκρισάι να μην πουλάμε ορισμένα βιβλία απλά επειδή εμείς ή άλλοι πιστεύουμε ότι το μήνυμά τους είναι κατακριτέο”.

Το επεισόδιο αυτό δείχνει ότι, παρά τις δυνατότητες για άμεση και εύκολη δημοσίευση χωρίς έγκριση που δίνουν οι πλατφόρμες αυτοέκδοσης ebooks, χρειάζονται πιο σαφής και συγκεκριμένοι κανόνες για το τι μπορεί να δημοσιευτεί, αλλά και επίβλεψη, όχι απαραίτητα έγκριση, του ποια ebook ανεβάινουν στην πλατφόρμα αυτοέκδοσης, για να αποτρέπεται η πώληση βιβλίων που η έκδοση τους νομιμοποιεί και προτρέπει σε πρακτικές όπως η παιδοφιλία και η μη-έκδοσή τους από κάποιον εκδοτικό οίκο δεν παραβιάζει την ελευθερία του λόγου.

Πηγή: The Bookseller