“Το χρυσό σημειωματάριο” της Ντ. Λέσινγκ, “Η Σχεδία” του Μιχάλη Μοδινού κι άλλα 4 ebooks από τις Εκδ. Καστανιώτη

(κλικ για μεγέθυνση)

“Το χρυσό σημειωματάριο” της Ντόρις Λέσινγκ και “Η Σχεδία” του Μιχάλη Μοδινού ξεχωρίζουν ανάμεσα στα 6 νέα ηλεκτρονικά βιβλία σε ePUB που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Η Σχεδία” (ePUB, 200 σελ., €7,90), το νέο του μυθιστόρημα του Μιχάλης Μοδινού που κυκλοφόρησε τυπωμένο την προηγούμενη βδομάδα, οφείλει τον τίτλο του στον πίνακα του Τεοντόρ Ζερικό “Σχεδία του «Μέδουσα»”, όπου ο πρωτοπόρος ζωγράφος του ρομαντισμού συμπυκνώνει την αγωνία των επιζώντων του ναυαγίου της φρεγάτας “Μέδουσα” πάνω στην πρόχειρη σχεδία τους τη στιγμή που διακρίνουν στο ορίζοντα ένα πλοίο που ελπίζουν ότι θα τους δει και θα τους περισυλλέξει. Το μυθιστόρημα ξεκινάει στο Παρίσι του 1818, όπου η κυρία Ζεπαρντιέ επισκέπτεται τον νεαρό τότε ζωγράφο Τεοντόρ Ζερικό στο εργαστήριό του στην Μονμάρτρη. Του αφηγείται πολλά για την ζωή της, κυρίως όμως τις εμπειρίες της από το ναυάγιο της «Μέδουσας» (Wikipedia: French frigate Méduse [1810]), που σάλπαρε τον Ιούνιο του 1816 για την ίδρυση μιας αποικίας στην Αφρική και τελικά προσέκρουσε σε ύφαλο στις ακτές της Μαυριτανίας, προκαλώντας πολιτικό σκάνδαλο για τις συνθήκες ασφάλειας στο πλοίο και την τύχη των επιβατών ανάλογα με την κοινωνική τους τάξη.


Ο Μιχάλης Μοδινός μιλάει για το νέο του μυθιστόρημα

Από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις της, ο Ζερικό αντλεί το υλικό για το μετέπειτα διάσημο πινακά του, με την οποίο αρχίζει η εποχή του ρομαντισμού. Ο Μιχάλης Μοδινός όμως θέλει να πάει παραπέρα από την ιστορία ενός πίνακα ή ενός ναυαγίου και να θέσει ερωτήματα όπως “Πώς όμως γίνεται τέχνη η καταστροφή; Τι βρίσκεται εκτός πλαισίου του πίνακα; Πώς βοηθούν οι αναμνήσεις μιας γυναίκας από τις εξωτικές περιπλανήσεις της; Και πώς συνεχίζεται η ζωή μετά τα χτυπήματα της μοίρας;” Έτσι, μέσα από ένα ιστορικό  μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην μεταναπολεόντεια Γαλλία θέλει να φωτίσει τις αντιφάσεις της «πολιτισμένης Δύσης», συσχετίζει τον Διαφωτισμό με την αποικιοποίηση του κόσμου μας και εξετάζει κατά πόσο μέσα σε μια καταστροφή μπορεί να υπάρξει και να διατηρηθεί η ελπίδα.

Το χρυσό σημειωματάριο” (ePUB, 736 σελ, €11,90) της Ντόρις Λέσινγκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2007) είναι ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και εδώ το ηλεκτρονικό βιβλίο χρησιμοποιεί τη νέα μετάφραση στα ελληνικά που έγινε το 2010. Στο εκτενές αυτό μυθιστόρημα,

Αφηγείται την ιστορία της Άννας Βουλφ, μιας χωρισμένης μητέρας και μυθιστοριογράφου, η οποία παλεύει ενάντια στο συγγραφικό μπλοκάρισμα στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50. Από φόβο μήπως τρελαθεί, καταγράφει τα βιώματά της σε τέσσερα χρωματιστά σημειωματάρια. Στο μαύρο σημειωματάριο καταγράφει τη συγγραφική της ζωή, στο κόκκινο τις πολιτικές της απόψεις, στο κίτρινο τη συναισθηματική της ζωή και στο μπλε καθημερινά γεγονότα. Ωστόσο, είναι το πέμπτο σημειωματάριο –το χρυσό– το οποίο ενώνει τα νήματα της ζωής της και κρατάει το κλειδί της ανάρρωσής της. Τολμηρό, διαφωτιστικό και απαραίτητο, το χρυσό σημειωματάριο είναι η συναρπαστική περιγραφή μιας γυναίκας σε αναζήτηση προσωπικής και πολιτικής ταυτότητας, αντιμέτωπης με το τραύμα της συναισθηματικής απόρριψης και της σεξουαλικής προδοσίας, με την επαγγελματική αγωνία και τις εντάσεις της φιλίας και της οικογένειας

Παρόλο που έχει θεωρηθεί ένα κλασικό φεμινιστικό βιβλίο, η ίδια η συγγραφέας υπογραμμίζει τόσο την πρωτότυπη αφηγηματική του δομή όσο και την έμφαση που δίνει στo νευρικό κλονισμό ως μέσο θεραπέιας και απελευθέρωσης από τις ψευδαισθήσεις.

Το μυστικό της τελευταίας σελίδας” (ePUB, 464 σελ, €9,90), το πρώτο βιβλίο του Νίκου Χρυσού, είναι μυθιστόρημα σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά το θέμα του είναι τα τυπωμένα βιβλία και τα παλαιοβιβλιοπωλεία. Ο Χρήστος Κάσιος, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και λάτρης των παλαιών βιβλίων, αναλαμβάνει να βρει στοιχεία για τα μέλη και την ιστορία μιας ξεχασμένης λογοτεχνικής παρέας που έδρασε στην Αθήνα του ’50. Μια περίεργη σφραγίδα όμως στην τελευταία πάντα σελίδα παλαιών βιβλίων γίνεται αφορμή για μια μυστηριώδη περιπλάνηση: για μια περιπέτεια στον κόσμο των παλαιοβιβλιοπωλείων, σε “έναν κόσμο όπου το βιβλίο πρωταγωνιστεί όχι ως συλλεκτικό αντικείμενο ή εμπόρευμα, αλλά ως η τελευταία κιβωτός της ανθρώπινης ευαισθησίας και επινοητικότητας”.

Στο πιο σκοτεινό μυθιστόρημα “Η έρημος έρχεται” (ePUB, 192 σελ, €5,90) του Μιχάλη Φακίνου επιχειρεί να δώσει το “στίγμα της εποχής” μέσα από την ιστορία τεσσάρων φίλων, πρώην δραπετών ψυχιατρείου που φτιάχνουν μια ορχήστρα και παίζουν μουσική χωρίς να ξέρουν μουσική, καθώς και της Ωραίας Μπέλα, που αφηγείται υπέροχες, άγριες ιστορίες, που προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο Χάος. “Η σκοτεινή πόλη μοιάζει να αναζητεί μια χαραμάδα φως, καθώς πέφτει πάνω της και τη σκεπάζει η κίτρινη σκόνη που έρχεται από την έρημο, ενώ οι ήρωες του βιβλίου, αδαείς και αβοήθητοι, ψάχνουν να αρθρώσουν έναν καινούργιο Λόγο με τα ετερόκλιτα υλικά του Χάους”.

Ο χάρτης των ονείρων” (ePUB, 192 σελ, €5.90), το νέο βιβλίο της Κατερίνας Καριζώνη, διαδραματίζεται στη βενετοκρατούμενη Πάρο του 1537, που σύντομα περνάει στα χέρια του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και των Οθωμανών. Αυτό το ιστορικό γεγονός αλλάζει τις τύχες ενός χαρισματικού χαρτογράφου και βάζει σε νέο πλαίσιο τον μέχρι τότε ανεπίτρεπτο έρωτά του για μια γυναίκα από ανώτερη κοινωνική τάξη. Μυθιστόρημα με δόσεις τόσο ιστορίας όσο και προσωπικών ονείρων και έρωτα.

Τέλος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Καιροφύλλας στο ιστορικό αφήγημα “Η Αθήνα στου Όθωνα τα χρόνια” (ePUB, 240 σελ, €9.90) διηγείται τη μεταμόρφωση της Αθήνας στα πρώτα πενήντα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 από “μια πόλη ερειπίων” σε μια “πόλη αξιοθαύμαστη” που “δεν άργησε να διεκδικήσει θέση ανάμεσα στις ωραίες πόλεις της Ευρώπης”.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη ενσωματώνεται υδατογράφημα με το όνομα του αγοραστή/αναγνώστη (social DRM) και δεν είναι κλειδωμένα με Adobe DRM, οπότε μπορούν να διαβαστούν με την εφαρμογή ή τη συσκευή της επιλογής μας και να μετατραπούνσε αρχείο Mobipocket για Kindle. Οι τιμές τους είναι, ανάλογα με τον τίτλο, 35% με 50% χαμηλότερες από την τιμή των αντίστοιχων τυπωμένων βιβλίων.
Συνολικά οι Εκδόσεις Καστανιώτη διαθέτουν 60 ηλεκτρονικά βιβλία σε ePUB, καθώς και 4 εφαρμογές για iPad, iPhone και iPod touch.