Το νέο BeBook Club άρχισε να διατίθεται από την Endless Ideas

Το νέο ηλεκτρονικό αναγνώστη BeBook Club με οθόνη 6 ιντσών άρχισε να διαθέτει η ολλανδική Endless Ideas, η εταιρεία που είχε βγάλει το BeBook One. Έχει την οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού Vizplex της E Ink με απεικόνιση 8 κλίμακες του γκρι και ανάλυση 800 x 600, ενώ ο χειρισμός του θα γίνεται με πλήκτρα. Το βάρος του είναι στα 278 γραμμάρια. Στον BeBook Club μπορεί κανείς να αλλάξει το μέγεθος ή το είδος της γραμματοσειράς, να ζουμάρει σε μια σελίδα, να ορίσει έναν σελιδοδείκτη στη σελίδα ενός e-book ή να κάνει αναζήτηση στο κείμενο, αλλά μόνο στα αγγλικά. Συνεχίζοντας την παράδοση των BeBook υποστηρίζει μια μεγάλη γκάμα αρχείων κειμένου, εικόνας, αλλά και ήχου. Η μπαταρία είναι σημαντικά βελτιωμένη, διαρκεί για 12.000 γυρίσματα σελίδων ή για 25 ώρες μουσικής ή για μέχρι 25 μέρες. Η εσωτερική μνήμη του είναι στα 512MB, αλλα επεκτείνεται με SDHC ως τα 32GB. Φαίνεται ότι θα υπάρχει μόνο σε λευκό χρώμα και η τιμή στο site της εταιρείας είναι €189.

Το BeBook Club η Endless Ideas δεν το παρουσιάζει ως διάδοχο του BeBook One, το οποίο συνεχίζει να πουλάει και μάλιστα νωρίτερα το 2010 παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή του. Το hardware του BeBook Club προέρχεται μάλιστα από την κινέζικη Onyx και συγκεκριμένα το Onyx Boox 60S, ενώ το hardware του BeBook One ήταν της Jinke, επίσης από την Κίνα. Η σύγκριση, παρ’ όλ’ αυτά, είναι θεμιτή γιατί κινούνται στην ίδια κατηγορία χαρακτηριστικών. Σε σχέση με το BeBook One, το BeBook Club είναι βελτιωμένο κυρίως στη διάρκεια της μπαταρίας (25 μέρες από δύο εβδομάδες), ενώ συνεχίζει την παράδοση των BeBook να υποστηρίζουν μια ευρύτατη γκάμα αρχείων, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα reflow για pdf κειμένου, που ήταν μεγάλο πλεονέκτημα του BeBook One. Από πλευράς design τα πράγματα είναι επίσης σαφώς βελτιωμένα. Ο επεξεργαστής είναι αναβαθμισμένος (από τα 400 στα 532mHZ), αλλά η οθόνη απεικονίζει λιγότερες κλίμακες του γκρι (από τα 16 στα 8). Με τα σημερινά δεδομένα των άλλων συσκευών, είναι κάπως απογοητευτικό που δεν υποστηρίζει σημειώσεις (είτε με πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο είτε με οθόνη αφής). Η δυνατότητα σύνδεσης στο internet, αν υπήρχε, θα ήταν ένα καλοδεχούμενο έξτρα, αλλά  δεν είναι ακόμα τόσο δεδομένο χαρακτηριστικό για έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη (βλ. Sony Reader). Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες, μεγάλη είναι η αλλαγή στην τιμή, έτσι από τα €298 ευρώ που κάνει το BeBook One, με το BeBook Club βρισκόμαστε στα €189, είναι η πρόταση δηλαδή της Endless Ideas για έναν φτηνότερο ηλεκτρονικό αναγνώστη. Σε αντίθεση πάντως με το BeBook One, με την αγορά του BeBook Club δε δίνεται μαζί θήκη και οι θήκες που υπάρχουν στο site της Endless Ideas τουλάχιστον ξεκινάνε στα €25.

Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες BeBook εισάγονται και στην Ελλάδα, με πρόσθετο ελληνικό περιεχόμενο και ελληνοποιημένο μενού.


Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: 532mHZ
  • Λειτουργικό: Linux
  • Θύρες: 3.5mm για ακουστικά, USB 2.0, MultiMediaCard (MMC) με υποστήριξη SDHC
  • Διαστάσσεις: 196 x 121 x 10,6 mm
  • Βάρος: 278g
  • Εσωτερική μνήμη: 512MB (επεκτάσιμη ως 32GB με κάρτα SDHC)
  • Οθόνη: Vizplex ηλεκτρονικού χαρτιού, 6 ίντσες, ασπρόμαυρη, 8 κλίμακες του γκρι, ανάλυση 800 x 600
  • Γλώσσες: Μενού σε πολλές γλώσσες, με χρήση κειμένου και εικόνων
  • Μπαταρία: 1600mAh Ιόντων Λιθίου [Li-ION], περίπου 12.000 σελίδες ή 25 ώρες μουσικής ή έως 25 μέρες
  • Αρχεία που υποστηρίζονται: Αρχεία κειμένου: ePub (με/χωρίς DRM), PDF (με/χωρίς DRM), doc, txt, HTML, djvu, chm, fb2, pdb, mobipocket (χωρίς DRM). Αρχεία ήχου: MP3, WAV. Αρχεία εικόνας: Jpg, Tiff, Gif, Png, Bmp. Μελλοντική υποστήριξη όλων των αρχείων Microsoft Οffice
  • Δυνατότητες κατά την ανάγνωση: zoom in /out, σελιδοδείκτες, αναζήτηση σε αγγλικά και κινέζικα.

Πηγή: BeBook Club δελτίο τύπου, BeBook Club