Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην e-Learning Expo – Συζήτηση για το ηλεκτρονικό βιβλίο

Στο πλαίσιο της e-Learning Expo 2011 (8-9 Οκτωβρίου 2011) σημαντική θα είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). To ΕΚΕΒΙ θα παρουσιάσει τις (εκτενείς και σημαντικές) ψηφιακές του πρωτοβουλίες, από τη BiblioNet, τη βάση δεδομένων με τα βιβλίω που εκδίδονται στην Ελλάδα, και τις δράσεις του για την ενθάρρυνση της ανάγνωσης σε παιδιά και εφήβους μέχρι τις δράσεις του για το ηλεκτρονικό βιβλίο και την ψηφιοποίηση λογοτεχνικών περιοδικών. Την Κυριακή το πρωί (ώρα: 11.35-12.35, αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ IV, Αίγλη Ζαππείου) το ΕΚΕΒΙ θα συμμετάσχει στη  συζήτηση “Η νέα εποχή των ψηφιακών βιβλίων“. Ακολουθεί το δελτίο τύπου του ΕΚΕΒΙ, που είναι μια καλή σύνοψη των ψηφιακών του δράσεων.
Δελτίο Τύπου
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην e-Learning Expo 2011 στο Ζάππειο
(8-9 Οκτωβρίου 2011)
Για δεύτερη χρονιά συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στην έκθεση e-Learning Expo: Ψηφιακά Μέσα και Ενεργή Μάθηση, με περίπτερο ενημέρωσης του κοινού αλλά και με συμμετοχή στη ιδιαίτερα επίκαιρη συνεδρία Η νέα εποχή των ψηφιακών βιβλίων.
Με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) παρουσιάζει τον διαρκώς ενημερωμένο και εμπλουτισμένο με νέες ενότητες κόμβο του www.ekebi.gr που παρέχει πλήρη ενημέρωση για τα θέματα βιβλίου στην Ελλάδα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επαγγελματιών και του βιβλιόφιλου κοινού (περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες, από 142 χώρες, το μήνα – ενώ για την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 400.000 το μήνα).
Στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ, οι επισκέπτες -εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές, στελέχη κατάρτισης και διά βίου μάθησης, σύμβουλοι εκπαίδευσης, στελέχη ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού – θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν «κλικ στον κόσμο του βιβλίου» ανακαλύπτοντας όλες τις πληροφορίες για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του βιβλίου ή ακόμη για όσες εκδηλώσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα γύρω για το βιβλίο, και βεβαίως τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ σχετικά με την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης στην Ελλάδα όπως:

Καθώς και τα ψηφιακά αρχεία:

Και τα αρχεία: εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών, εικονογράφων, ελληνικής ποίησης, βιβλιών τέχνης, επιστημών του ανθρώπου κ.ά.

Ενώ η ενότητα «μελέτες και έρευνες» παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει για τα τελευταία δεδομένα στην αγορά του βιβλίου με πιο πρόσφατη την «Γ’ Πανελλήνια Έρευνα Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών» (Απρίλιος 2011).
Επίσης, το ΕΚΕΒΙ παρουσιάζει μια καινοτομία στον χώρο της ψηφιακής εκπαίδευσης, αφού εγκαινιάζει φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα εξ αποστάσεων σεμινάρια δημιουργικής γραφής και επιμέλειας κειμένων με τη χρήση νέων τεχνολογιών (e-learning) δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε όσους δεν μπορούν να παραβρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας του «Εργαστηρίου Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ» στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη (με πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό – Έλληνες που ζουν στην Ευρώπη αλλά και στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ δηλώνουν συμμετοχή).
Στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων της e-Learning Expo, το ΕΚΕΒΙ συμμετέχει στη συζήτηση Η νέα εποχή των ψηφιακών βιβλίων (Κυριακή 9/10, ώρα: 11.35-12.35, αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ IV, Αίγλη Ζαππείου) με εισηγητή τον ειδικό του σύμβουλο Σωκράτη Καμπουρόπουλο. Στη συζήτηση θα εξεταστούν θέματα, όπως:
– τι είναι ακριβώς το ψηφιακό βιβλίο και ποια είναι η συμβολή του στην εκπαιδευτική διαδικασία
– τι μας επιφυλάσσει η εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών στο εγγύς μέλλον
– διαμορφώνεται ή όχι μια «αγορά» του ψηφιακού βιβλίου, ήδη, στη χώρα μας
– υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων και εξαρτήσεων από τις μεγάλες ξένες εταιρείες που πρωταγωνιστούν στο χώρο, διεθνώς
– θέματα νομικής φύσης που οφείλουν να ρυθμιστούν σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα, την ανοιχτή πρόσβαση (open access), τα εξαντλημένα και «ορφανά» έργα.