Τα λεξικά Macmillan σταματούν την έντυπη κυκλοφορία τους

Το τέλος της έντυπης έκδοσης των λεξικών Macmillan για την αγγλική γλώσσα από το 2013 ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος, με σημαντική παρουσία στα εκπαιδευτικά βιβλία εκμάθησης αγγλικών. Τα λεξικά του θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα δωρεάν και να ανανεώνται στο site www.macmillandictionary.com, που ιδρύθηκε το 2009. Παράλληλα, ο Macmillan θα συνεχίσει τη λειτουργία του συνεργατικά συντασσόμενου Open Dictionary και του blog του για τα λεξικά, όπου παρουσιάζονται νέες λέξεις που προστίθενται στο λεξικό, καθώς και λέξεις που αφορούν την επικαιρότητα.
Παρόλο που τα λεξικά Macmillan δεν έχουν την επιτυχία και το κύρος των Collins, Oxford University Press και Merriam-Webster, συνιστούν μία ακόμα περίπτωση όπου για τα βιβλία αναφοράς εγκαταλείπεται η έντυπη εκδοσή τους, αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν ηλεκτρονικά. Έτσι, το Μάρτιο του 2012, η εγκυκλοπαίδεια Britannica ανακοίνωσε πως σταματάει την έντυπη έκδοσή της (χωρίς να ευθύνεται η Wikipedia), 244 χρόνια πριν από την πρώτη της κυκλοφορία.

Ο αρχισυντάκτης των λεξικών Macmillan, Michael Rundell, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Η παραδοσιακή μορφή του βιβλίου είναι πολύ περιοριστική για τα έργα αναφοράς οποιουδήποτε είδους. Τα βιβλία είναι ξεπερασμένα μόλις τυπωθούν και οι περιορισμοί χώρου τους οποίους συχνά επιβάλλουν υπονομεύον τους στόχους μας για σαφήνεια και πληρότητα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για τους χρήστες μας στα ψηφιακά μέσα”. 

Οι Εκδόσεις Macmillan τονίζουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η online έκδοση των λεξικών τους, όπως προβάλλεται στο σχετικό διαφημιστικό βίντεο που ακουλουθεί: