Στο Android Market η εφαρμογή Sony Reader

Μετά την αναβολή της κυκλοφορίας της το Δεκέμβριο, ανέβηκε στο Android Market η εφαρμογή Sony Reader. Η δωρεάν εφαρμογή δίνει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό βιβλίοπωλείο της Sony (Sony Reader Store) για κατέβασμα των βιβλίων που έχουμε αγοράσει και νέες αγορές. Επιτρέπει την ανάγνωση των ηλεκτρονικό βιβλίων, ePUB ή PDF, που έχουμε αγοράσει από τη Sony σε συσκευές με Android 2.2 ή νεότερο. H Sony έχει υποβάλει για έγκριση αντίστοιχη εφαρμογή για το iPhone.

Καθώς ο μόνος ηλεκτρονικός αναγνώστης της Sony που έχει πρόσβαση στο internet, ο PRS-950, διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ, ουσιαστικά για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες δεν υπάρχει η δυνατότητα συγχρονισμού μέσω internet των βιβλίων ανάμεσα στην εφαρμογή και τον ηλεκτρονικό αναγνώστη. Έτσι, για την Ελλάδα η χρηστικότητά της είναι είτε να αγοράζει αγγλόφωνα ebooks από το βιβλιοπωλείο της Sony (που δεν είναι από τα μεγαλύτερα πάντως) είτε να διαβάζει και στις συσκευές Android που έχει τα ebooks που έχει αγοράσει από τη Sony για τον ηλεκτρονικό του αναγνώστη ή τον υπολιστή. Η Sony αναμένει έγκριση από την Apple και για την αντίστοιχη εφαρμογή για iPhone.

Η εφαρμογή “θυμάται” το τελευταίο σημείο που σταματήσαμε να διαβάζουμε και δίνει τη δυνατότητα υπογραμμίσεων και σελιδοδεικτών (αλλά όχι σημειώσεων), αλλαγής του μεγέθους της γραμματοσειράς και συγρονισμού με τον ηλεκτρονικό αναγνώστη Sony PRS-950 (με το firmware 2.0). Με την εγκατάστασή της κατεβάινουν και 3 κλασικά ebook καθώς και αποσπάσματα από bestseller.

Το ότι απαιτεί Android 2.2 σημαίνει ότι τα περισσότερα Android κινητά της ίδιας της Sony δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Η Sony άργησε πολύ να κυκλοφορήσει τη δική της εφαρμογή για Android και ήδη στο Android Market υπάρχουν πολλές εφαρμογές με πιο πλούσια χαρακτηριστικά και ενσωμάτωση ebooks ανεξάρτητα από το βιβλιοπωλείο αγορά, όπως η δημοφιλής εφαρμογή Aldiko, αλλά και η myeBooks Mobile, ενώ εδώ και καιρό τα ανταγωνιστικά βιβλιπωλεία έχουν κυκλοφορήσει τις δικές τους εφαρμογές Kindle for Android, Nook for Android, ενώ υπάρχει και η επιλογή της υπηρεσίας txtr και της εφαρμογής FBReader.