Πόλεμος τιμών στις ΗΠΑ για Kindle, Nook και Sony Reader

Πόλεμος τιμών στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο και των προσφορών ενόψει Χριστουγέννων. Κάποιες προσφορές μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και από Ελλάδα, αν και με την επιβάρυνση των δασμών.

Το χρονικό έχει ως εξής. Η Sony ξεκίνησε το χορό ρίχνοντας, σιωπηρά, κατά $30 τους Sony Reader PRS-350 (5 ίντσες) και PRS-650 (6 ίντσες) και κατά $50 τον PRS-950 (7 ίντσες, 3G+WiFi). Έτσι, το φτηνότερο Sony έχει αυτή τη στιγμή την ίδια τιμή με το φτηνότερο Nook και είναι $10 ακριβότερο από το φτηνότερο Kindle, που όμως έχουν οθόνη 6 ιντσών και WiFi internet. Άγνωστο αν η τιμή αυτή θα διατηρηθεί μετά την εορταστική περίοδο, αλλά μάλλον είναι μια στροφή για τη Sony, που υποστήριζε ότι δε θα μπει σε πόλεμο τιμών με το Kindle και το Nook καθώς αυτή στοχεύει στην… ποιότητα.

Το Barnes & Noble στη συνέχεια έβγαλε προσφορά στο eBay στα $99 Nook WiFi που είχαν κάποιο ελάττωμα και είχαν ανακατασκευαστεί, ενώ η προσφορά είναι διαθέσιμη και στην αλυσίδα BestBuy τη “Μαύρη Παρασκευή” για όποιον είναι εκεί την ώρα που ανοίγει το κατάστημα, στις… 5 το πρωί. Η απάντηση του Amazon ήταν να ανακοινώσει ότι θα διαθέτει για λίγες ώρες την Παρασκευή Kindle 2 (3G internet) για $89. Και τότε το ανακατασκευασμένο Nook στο eBay έπεσε στα $79. Από την Ελλάδα δεν μπορούμε να παραγγείλουμε το Nook που πουλιέται μέσω eBay (δεν ξέρω αν γίνεται με μεσάζοντες κλπ), αλλά το Kindle 2 μπορούμε να το αγοράσουμε και από Ελλάδα, αρκεί να το προλάβει όποιος ενδιαφέρεται πριν εξαντληθεί, και είναι πράγματι ευκαρία για μια φτηνή και καλή συσκευή.

Too make a long story short, αυτό που έχει σημασία είναι ότι στις ΗΠΑ μπορεί να αγοράσει κανείς εναν καλό ηλεκτρονικό αναγνώστη όπως το Nook WiFi, έστω και ανακατασκευασμένο, με 89$, δηλαδή με μόνο €66. Τιμή στην οποία, μιλώντας για ηλεκτρονική συσκευή, μπορεί κανείς να την αγοράσει χωρίς πολύ σκέψη. Με τέτοιες και αντίστοιχες τιμές δε μου κάνει και πολύ εντύπωση που τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι ήδη το 9% των βιβλίων που πουλιούνται στις ΗΠΑ. Το οικονομικό κατώφλι για να μπει κανείς στη διαδικασία και, έστω, να δοκιμάσει με μία συσκευή είναι πολύ χαμηλό, σε αντίθεση βέβαια με την Ελλάδα.

UPDATE 26/11: Αφού το Barnes & Noble πούλησε σε λίγες ώρες στο eBay 3.590 ανακατασκευασμένα Nook WiFi στα $79 σταμάτησε αυτήν την προσφορά και ανέβασε καινούργιες, που θα τρέχουν ως το τέλος τους χρόνου ή μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων : ανακατασκευασμένα Nook WiFi στα $99 ($50 κάτω από τα καινούργια) και ανακατασκευασμένα Nook 3G+WiFi στα $119 ($80 κάτω). Εξακουλουθούν να μην είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα.