Πρώτο hands-on video για το Notion Ink Adam με τη νέα οθόνη Pixel Qi

Στη CES στο Λας Βέγκας έγινε από το Engadget το πρώτο hands-on review για το tablet PC Notion Ink Adam (10.1 ίντσες, Android 2.3) και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη συσκευή σε πλήρη λειτουργία σε βίντεο που δεν προέρχεται από την κατασκευάστρια εταιρεία. Ακόμα πιο ενδιαφέρον για τον “Ηλεκτρονικό Αναγνώστη” είναι ότι η συσκευή του review έχει την οθόνη Pixel Qi. Η Pixel Qi είναι μία από τις προσπάθειες για δημιουργία υβριδιακών οθονών LCD και ηλεκτρονικού χαρτιού, αλλά με τη χρήση της για το Notion Ink Adam είναι η πρώτη τέτοια οθόνη που κατάφερε να κυκλοφορήσει εμπορικά. Έτσι, στο βίντεο του Engadget βλέπουμε για πρώτη φορά ένα νέο είδος οθονών σε μια εμπορικά διαθέσιμη συσκευή.



Το Notion Ink Adam ως ebook reader
Στο βίντεο και το review του Engadget, το συμπέρασμα είναι ότι η Pixel Qi μπορεί να σταθεί ως μια καλή οθόνη LCD όταν λειτουργεί με το backlight (το φως της οθόνης) αναμμένο, αν και όχι στο επίπεδο του iPad ή του Samsung Galaxy Tab, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη οθόνη για ανάγνωση χωρίς backlight (δείτε από το σημείο 3:55 του βίντεο). Σίγουρα τότε δεν έχουμε τα προβλήματα θαμπώματος της οθόνης σε εξωτερικούς χώρους όπως συμβαίνει με το iPad, αλλά πιο σημαντική θα ήταν η άμεση σύγκριση π.χ. με ένα Kindle, για να δούμε πόσο καλό είναι το κοντράστ. Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα επίσης για το τι εφαρμογές ανάγνωσης e-books μπορεί να τρέξει ή πόσο διαρκεί η μπαταρία του αν διαβάζουμε e-books με την οθόνη χωρίς backlight. Πάντως, για ένα προϊόν και μια οθόνη που ήταν αμφίβολο αν τελικά θα κυκλοφορούσαν το ότι υπάρχει σε ένα εμπορικό προϊόν και αφήνει θετικές εντυπώσεις είναι καλά νέα.

Ήδη η υβριδιακή οθόνη LCD/ηλεκτρονικού χαρτιού Pixel Qi φαίνεται να προλαβαίνει την E Ink, που θα κυκλοφορήσει εμπορικά το έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί σε λίγους μήνες. Είναι ένα αγώνας δρόμου για το αν θα προλάβει να εξελιχτεί το ηλεκτρονικό χαρτί ώστε να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα και χρώμα ή οι υβριδιακές οθόνες θα λειτουργούν ικανοποιητικά τόσο με backlight όσο και για ανάγνωση. Στο Notion Ink Adam η Pixel Qi φαίνεται να είναι μια καλή, αν και όχι κορυφαία, οθόνη LCD, και ένας καλός, αν και όχι απαραίτητα κορυφαίος, ηλεκτρονικός αναγνώστης. Σίγουρα η πρώτη υποψηφιότητα για συσκευή που θα είναι εξίσου και tablet PC και ηλεκτρονικός αναγνώστης.

Στα συν του Adam είναι η λαστιχένια, στρογγυλευμένη λαβή που διαθέτει, από την οποία κρατάμε τη συσκευή όταν η οθόνη έχει κάθετο προσανατολισμό αποδεικνύεται ιδιαίτερα βολική, κρίσιμο σημείο ειδικά για την ανάγνωση e-book, καθώς το Adam έχει βάρος 680 γραμ. – το iPad, που στην ελαφρύτερη εκδοσή του έχει το ίδιο βάρος, φαίνεται αρκετά βαρύ στο χέρι.

Ανάβουμε ή σβύνουμε το backlight με μία κίνηση

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες:

  • Το Adam του review του Engadget έχει οθόνη Pixel Qi 10.1 ιντσών WSVGA (1024 x 600), λειτουργικό Android 2.3 (Gingerbread) με Eden User Interface της Notion Ink, επεξεργαστή NVIDIA Tegra 250 Dual Core Cortex A-9, 1GB RAM, μία περιστρεφόμενη κάμερα 3.2 Mpxl, Bluetooth, θύρα για κάρτα microSD, 2 θύρες USB, θύρα micro USB και HDMI, μικρόφωνο, στερεοφωνικά ηχεία. Βάρος: 680 γραμ. Δε διευκρινίζεται πόση είναι η μνήμη flash και αν το μοντέλο είναι WiFi ή 3G.
  • Το Eden User Interface πάνω από το Android προσθέτει παρουσίαση των ανοιχτών εφαρμογών ως καρτέλες που βρίσκονται δίπλα δίπλα χωρίς να επικαλύπτονται, αλλά διατηρείται η συνήθης παρουσίαση στο περιβάλλον Android. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο Android Market, αλλά η Notion Ink θα ξεκινήσει το δικό της κατάστημα, το Genesis. Όμως, σύμφωνα με το review του Liliputing, μπορούμε να εγκαταστήσουμε εναλλακτικά καταστήματα Android εφαρμογών ή να περάσουμε εφαρμογές μέσω USB.
  • Γενικά η απόδοση του λειτουργικού και των εφαρμογών ήταν ικανοποιητική, χωρίς να παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις ή καταρρεύσεις εφαρμογών. Το UI μάλλον απαιτεί λίγο χρόνο για να το συνηθίσει κανείς. Η περιήγηση με τον browser και το σκρολάρισμα έχουν ικανοποιητική ταχύτητα με αρκετά tabs ανοιχτά, αν και στο pinch-to-zoom παρατηρείται ένα lag.
  • Η τιμή του Notion Ink Adam με οθόνη Pixel Qi είναι με WiFi $500 και με WiFi και 3G $550. Προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν άλλες παραγγελίες.

Διαβάστε επίσης: