Πρεμιέρα για την Digital Public Library of America, την Europeana των ΗΠΑ


Από τη 18 Απριλίου ξεκίνησε τη λειτουργία της η Digital Public Library of America (DPLA). Η ψηφιακή βιβλιοθήκη αποτελεί την πύλη για αναζήτηση και πρόσβαση στα κείμενα, τις εικόνες και γενικότερα τα δεδομένα που έχουν ψηφιοποιήσει βιβλιοθήκες, μουσεία, πανεπιστήμια, αρχεία και άλλες τοπικές, περιφερειακές και εθνικές συλλογές στις ΗΠΑ. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, χωρίς χρέωση για τους χρήστες της.
Σκοπός είναι να υπάρχει ένα κεντρικό σημείο αναζήτησης για όλο αυτό το ψηφιακό υλικό ώστε να διευκολύνονται οι χρήστες των αρχείων, αλλά και να αναδεικνύονται οι συλλογές των οργανισμών που συμμετέχουν.
Το μοντέλο της Digital Public Library of America είναι η Europeana, η αντίστοιχη ευρωπαϊκή προσπάθεια. Και υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές με το Google Books. Η DPLA είναι ένας δημόσιος οργανισμός, μη-κερδοσκοπικός. Και τα ψηφιακά αρχεία παραμένουν στην κατοχή των αντίστοιχων ιδρυμάτων που τα κατέχουν και τα έχουν ψηφιοποιήσει -δε φιλοξενούνται καν στους server της DPLA.

Τα δεδομένα στα οποία δίνει πρόσβαση η DPLA δεν είναι κλεισμένα στο δικό της site ή τα site των οργανισμών που την υποστηρίζουν. Αντίθετα, τόσο από την πλευρά των πνευματικών δικαιωμάτων, με όσο το δυνατόν πιο ελεύθερες άδειες, όσο και τεχνικά, ενθαρρύνεται η χρήση των δεδομένων από τρίτους.
Έτσι, Η DPLA παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ της ανοιχτής πρόσβασης και του εμπλουτισμού της δημόσιας σφαίρας μέσω των ψηφιακών συλλογών.
Οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί με την DPLA περιλαμβάνουν το Ινστιτούτο Smithsonian, τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, τη βιβλιοθήκη του Harvard και τη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το ARTstor, το Internet Archive και σειρά άλλων πολιτειακών και περιφερειακών ψηφιακών βιβλιοθηκών. Μέχρι στιγμής η βασική έλλειψη από αυτόν τον εντυπωσιακό κατάλογο είναι η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Για τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας της η DPLA χρηματοδοτείται από ομοσπονδιακούς πόρους και από δωρεές ιδιωτικών ιδρυμάτων (Sloan, Arcadia, Knight, Soros, NEH, Institute of Museum and Library Services.

Πηγές: The New York Review of Books, The Verge