Ξεφυλλίζοντας τα ebooks όπως ένα τυπωμένο βιβλίο (video)

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία παρουσίασαν μια πειραματική συσκευή που επιτρέπει το ξεφύλλισμα των ηλεκτρονικών βιβλίων με τον τρόπο που γίνεται και στα τυπωμένα. Ονομάζεται Paranga και ο αναγνώστης ξεφυλλίζει το βιβλίο κάμποντας το εικονικό εξώφυλλό του. Ανάλογα με τη γωνία που δημιουργείται γυρνούν περισσότερες σελίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η ίδεα είναι η αναπαραγωγή στο ηλεκτρονικό βιβλίο του διαισθητικού τρόπου με τον οποίο ξεφυλλίζουμε ένα βιβλίο. Στα ebooks μπορούμε, χρησιμοποιώντας το μενού, να μεταβούμε σε άλλες σελίδες από τον πίνακα περιεχομένων ή πληκτρολογώντας τον αριθμό της σελίδας. Το κλασικό ξεφύλλισμα δεν είναι δυνατό, αν και είναι χρήσιμο όταν δεν αναζητούμε κάτι συγκεκριμένο και θέλουμε να έχουμε μια συνολική εικόνα του βιβλίου.

Το Paranga προορίζεται ως αξεσουάρ για tablet PCs και ηλεκτρονικούς αναγνώστες και, όπως φαίνεται και στο βίντεο, βρίσκεται στο πολύ αρχικό στάδιο ανάπτυξής του. Παρ’ όλ’ αυτά, το κλασικό ξεφύλλισμα έχει την αξία του και για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Δύσκολα όμως θα βλέπαμε πώς θα αγόραζε κανείς ένα αξεσουάρ που θα κάνει αυτήν και μόνη τη δουλειά, ενώ βολικότερο και φτηνότερο θα ήταν να είναι μια δυνατότητα στο μενού των εφαρμογών ή να ενεργοποιείται με μια multi touch κίνηση.

Πηγή: DigInfo TV