Νουάρ, καπιταλισμός και ένα κορίτσι από το διπλανό portal στα νέα ebooks των Εκδ. Καστανιώτη

Το “κορίτσι του διπλανού portal”, νουάρ μυθιστορήματα, τρόμος και ερωτισμός, Ιράν αλλά και πολύ Αθήνα, καθώς και μερικές αλήθειες για τον καπιταλισμό περιλαμβάνονται στα καινούργια ebooks σε ePUB από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Στο ιδιαίτερα επίκαιρο βιβλίο για τα ελληνικά δεδομένα “23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό” (352 σελ., €9,90) ο Νοτιοκορεάτης οικονομολόγος στο Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Χα-Τζουν Τσανγκ έχει βαλθεί να καταρρίψει μερικές αρκετά διαδεδομένες αντιλήψεις για τον κόσμο σήμερα. Έτσι, σύμφωνα με το συγγραφέα, δεν υφίσταται ελεύθερη αγορά, η παγκοσμιοποίηση δεν κάνει τον κόσμο πλουσιότερο, δεν ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο – το πλυντήριο άλλαξε τη ζωή μας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το διαδίκτυο, οι φτωχές χώρες είναι πιο καινοτόμες από τις πλούσιες και τα υψηλόμισθα στελέχη δεν παράγουν καλύτερα αποτελέσματα.

Το κορίτσι του διπλανού portal

Το “κορίτσι του διπλανού portal” γράφει, αρκετά αναμενόμενα, σε ένα portal, στο protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά μόλις έβγαλε και το πρώτο της βιβλίο: “Το κορίτσι του διπλανού portal κυκλοφορεί και απορεί” (152 σελ., €4,90) Το βιογραφικό που η ίδια παραθέτει, διατηρώντας την ανωνυμία της, είναι χαρακτηριστικό και του τρόπου που γράφει:

Μόλις τέλειωσα τη Φιλοσοφική στην Ξεσσαλονίκη, πήγα Λονδίνο για τα περαιτέρω, την έκατσα εφτά χρονάκια στο Κάμντεν, το ’ριξα στις μπίρες και στους μπάφους (τα Σαββατοκύριακα, καλέ μαμά, μη βαράς) και μετά γύρισα. Στα ενδιάμεσα ξεμπέρδεψα και με το διδακτορικό μου στη Φιλοσοφία, προσόν που θα μπορούσε να με καταστήσει μια διασημότητα των γραμμάτων τύπου Κορνηλία Καστοριάδη, αλλά για λόγους που με ξεπερνούν με κατέστησε απλά άνεργη (columnist στο protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη). Έχω όμως ηθικό υψηλό, παίδες! Δεν μασάω. Έχω επίσης άποψη για τα πάντα, έχω μάνα γιατρό του ΕΣΥ, που λατρεύει το φακελάκι (και λειτουργεί και ως ταμείο ανεργίας μου), έχω πατέρα χαρτόμουτρο/δικηγόρο/παπατζή, έχω ξάδερφο μαλάκα, δεν μου λείπει τίποτα. Καριέρα μόνο δεν έχω, αλλά, αν αγοράσετε αυτό το βιβλίο με τις περιπέτειές μου, θα αποχτήσω κι απ’ αυτό

Το ρομάντζο των καθαρμάτων

Το ρομάντσο των καθαρμάτων” (560 σελ., €9,90) είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ιερώνυμου Λύκαρη, γνωστού από τη συμμετοχή του στις συλλογές διηγημάτων “Ελληνικά εγκλήματα“. Το νουάρ αυτό μυθιστόρημα είναι “ένα μυθιστόρημα-παρωδία για το οργανωμένο έγκλημα, τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τον έρωτα και τη λογοτεχνία. Γραμμένο εν θερμώ, με πρωτότυπη, ανατρεπτική πλοκή, αλλεπάλληλες δραματικές κορυφώσεις και ένα λυτρωτικό, υποτίθεται, φινάλε” ανοιχτού τέλους. Πολλά υποσχόμενο και κινεί την περιέργεια να το διαβάσει κανείς.

Νουάρ μυθιστόρημα είναι επίσης η “Μαύρη μπίρα” (288 σελ., €9,90) του Βασίλη Δανέλλη, που έχει συμμετάσχει και αυτός στα “Ελληνικά εγκλήματα”. “Μια χώρα στα πρόθυρα της κρίσης, μια πόλη σε βαθιά κρίση ταυτότητας και ένας (αντι)ήρωας που θα κρίνει την εξιχνίαση ενός εγκλήματος. Η Μαύρη μπίρα είναι η ιστορία του Αντρέα, ενός πλανόδιου μουσικού που αποφασίζει να βρει χρήματα για να θάψει τον Λάζαρο, καλλιτέχνη του δρόμου, ο οποίος δολοφονήθηκε. Στην πορεία όμως ο θάνατος του Λάζαρου γίνεται η αφορμή για την «ανάσταση» του Αντρέα. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς αστυνομικούς, διανθισμένο με μικρές, αληθινές ιστορίες, που περνούν στα ψιλά των εφημερίδων και φανερώνουν το νουάρ πρόσωπο της Αθήνας”.

Ο Αλέξης Σταμάτης μας διηγείται μια “Κυριακή” (352 σελ., €9,90) στην Αθήνα, συγκεκριμένα την Κυριακή των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Σε αφόντο το φόντο παρακολουθούμε την άγρια περιπέτεια που ζουν ο Βασίλης, ένας σιωπηλός δεκαεννιάχρονος που προσπαθεί να καταλάβει γιατί αυτοκτόνησε ο πατέρας του, και ο Πέτρος, ένας μεσήλικας δημοσιογράφος ο οποίος χρόνια πενθεί για την απώλεια της γυναίκας του

Ο “Ανήλικος επισκέπτης” (496 σελ., €10,90) από την κορυφαία συγγραφέα του “αποκλίνοντος ερωτισμού” Σάρα Ουότερες είναι μια ιστορία μυστηρίου και τρόμου που μαγνητίζει και κόβει την ανάσα. Μεσούντος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, στο Χάντρεντς, μια ετοιμόρροπη έπαυλη της αγγλικής υπαίθρου, η οικογένεια Έιρς ζει με μόνη συντροφιά τα φαντάσματα του ένδοξου παρελθόντος της. Μα όταν ο δόκτωρ Φάραντεϊ, περιζήτητος ντόπιος εργένης, αρχίζει να κουράρει τη χήρα κυρία Έιρς και να φλερτάρει, αδέξια και γεμάτος ασίγαστο πόθο, τη μοναχοκόρη της Κάρολαϊν, η έπαυλη και οι αναμνήσεις που ξεχειλίζουν σε κάθε γωνιά της αρχίζουν να κυριεύουν και το αβέβαιο παρόν.

Στο Ιράν την εποχή της επανάστασης μας μεταφέρει “Το σπίτι του τεμένους” (432 σελ) του Καντέρ Αμπτολάχ. Μέσα από την ιστορία του Αγά Τζαν, μεγαλέμπορου χαλιών, επικεφαλής του παζαριού και του σπιτιού του τεμένους, ο Αμπτολάχ διηγείται όλη η σύγχρονη ιστορία του Ιράν και τις ανακατατάξεις που αυτή προκάλεσε στις ανθρώπινες συνειδήσεις, χωρίς πολιτικές ή θρησκευτικές προκαταλήψεις. Το βιβλίο κέρδισε τη δεύτερη θέση σε διαγωνισμό που έγινε το 2008 για την ανακήρυξη του καλύτερου ολλανδικού βιβλίου του 20ού αιώνα, μια θέση μετά την Ανακάλυψη του ουρανού του Χάρι Μούλις.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, βραβευμένος τόσο από το “Διαβάζω” όσο και με κρατικά βραβεία για τα παιδικά και εφηβικά του βιβλία, μας μιλάει στις “Ιπτάμενες σελίδες” (160 σελ., €7.90) για το διάβασμα.

Κανείς από τους κατοίκους της Πανδυσίας –Βόρειας και Νότιας– δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι οι σκισμένες σελίδες κάποιου βιβλίου, παρασυρμένες από τον άνεμο, θα παρέσερναν τελικά και τις τύχες πολλών από αυτούς. Σελίδες που έφταναν σε παιδιά και μεγάλους και, κατά ένα μαγικό τρόπο, μιλούσαν για τις ζωές τους, τους έκαναν να βλέπουν το μέλλον. Δεν ήταν όμως όλοι έτοιμοι να αναγνωρίσουν και να δεχτούν την αλήθεια που αυτά τα φύλλα χαρτιού τούς αποκάλυπταν και η οποία θα τους οδηγούσε σε μια νέα πραγματικότητα. Οι περισσότεροι την αγνόησαν, άλλοι την πολέμησαν με λύσσα. Και ήταν τόσο απλό να την ακολουθήσει κανείς… αρκεί να αφηνόταν στη γοητεία της συγκεκριμένης σελίδας που ο αέρας έφερνε στα χέρια του. Κι αυτή θα του έλυνε όλα του τα ερωτήματα.

Τέλος, η Μικαέλα Σφηνιά  στο “Παίξε μαζί μου” (288 σελ., €9,90), η Ευανθία Ζωγραφιά στο “Οι Μονόλογοι της Ερατώς” (128 σελ., €4,90) και η Ντόρα Γιαννακοπούλου στο “Πεθαίνω για σένα” (224 σελ., €9,90) γράφουν για έρωτες και σχέσεις, που έχουν τις εκπλήξεις και τις ανατροπές τους, τα πάνω τους και τα κάτω τους.

Τα ebooks των Εκδόσεων Καστανιώτη διατίθενται από το το site τους και από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο PERIZITITO.GR.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία τους  ενσωματώνεται υδατογράφημα με το όνομα του αγοραστή/αναγνώστη (social DRM) και δεν είναι κλειδωμένα με Adobe DRM, οπότε μπορούν να διαβαστούν με την εφαρμογή ή τη συσκευή της επιλογής μας και να μετατραπούνσε αρχείο Mobipocket για Kindle. Οι τιμές τους είναι, ανάλογα με τον τίτλο, 35% με 50% χαμηλότερες από την τιμή των αντίστοιχων τυπωμένων βιβλίων.
Συνολικά οι Εκδόσεις Καστανιώτη διαθέτουν 71 ηλεκτρονικά βιβλία σε ePUB, καθώς και 4 εφαρμογές για iPad, iPhone και iPod touch.