Νέο iWork 9.0.4 της Apple: αποθηκεύστε το έγγραφό σας σε μορφή ePub και κάντε το e-book


Στην τελευταία έκδοση του iWork (26 Αυγούστου), αντίστοιχου του Microsoft Office, η Apple δίνει μια σημαντική δυνατότητα για όσους θέλουν να μετατρέψουν τα έγγραφά τους σε ePUB, το standard αρχείο για e-books, που υποστηρίζεται από όλους τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες (πλην Amazon Kindle), τα Android smartphones και τα iPhone, iPod Touch και iPad και το οποίο μάλιστα η Apple χρησιμοποεί στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής ανάγνωσης iBooks και το online βιβλιοπωλείο της iBookstore.

Πλεον είναι δυνατό να εξαγάγεται (extract) ένα έγγραφο του Pages (αντίστοιχο του Word) σε μορφή ePUB. Μάλιστα, η Apple δίνει αναλυτικές οδηγίες για την καλύτερη δυνατή μορφοποίηση του εγγράφου ώστε να γίνει ePUB και μάλιστα δίνει για κατέβασμα και ένα σχετικό πρότυπο (template). Έτσι, το iWork μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετατρέψετε αρχεία κειμένου σε μορφή κατάλληλη για τον ηλεκτρονικό σας αναγνώστη ή ακόμα και για να εκδώσετε το δικό σας βιβλίο. Στην πραγματικότητα, μπορείτε πια να εκδώσετε το βιβλίο σας κατευθείαν από τον επεξεργαστή κειμένου, χωρίς να χρειάζεται κάποιο έξτρα πρόγραμμα ή κάποια μετροπή. Με το iWork πάντως δεν μπορείτε να διαβάσετε ePUB και, προς το παρόν τουλάχιστον, η εφαρμογή iBooks υπάρχει μόνο για iPhone, iPod Touch και iPad και όχι για υπολογιστές. Έτσι, πρέπει να περάσετε το αρχείο ePUB στη συσκευή σας για να δείτε το περιεχόμενο.

Το νέο iWork μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το site της Apple αν έχετε ήδη το πρόγραμμα. Αν δεν το έχετε κοστίζει $79. Για να το χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχετε υπολογιστή Macintosh (Mac OS X 10.5.6 και νεότερο). Τέλος, δεν υποστηρίζει επίσημα τα ελληνικά.

Εξαιρετική προσθήκη από την Apple, που θα ήταν πολύ ωραίο να τη δούμε και στα Microsoft Office, OpenOffice και Google Docs.

Πηγή: Apple, Cnet