Νέο τεύχος και δύο δωρεάν ebooks από το περιοδικό Βακχικόν

Το τριμηνιαίο Περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών Βακχικόν διαθέτει από το site του το νέο 16ο τεύχος του με συνεντεύξεις των συγγραφέων Γιώργου Μανιώτη και Γιάννη Καλπούζου. Μαζί με το νέο τεύχος κυκλοφορούν και διατίθενται δωρεάν δύο ηλεκτρονικά βιβλία (PDF) από τις Εκδόσεις Βακχικόν.

Το πρώτο ebook είναι η μεταφρασμένη ανθολογία “Ο δρόμος μου είναι πλατεία” του Τούρκου μοντερνιστή ποιητή Ορχάν Βελί Κανίκ (1914-1950) σε μετάφραση Μιχάλη Παπαντωνόπουλου, ο οποίος έχει γράψει επίσης το επίμετρο της έκδοσης και έχει συντάξει το χρονολόγιο που τη συνοδεύει. Ο Ορχάν Βελί, νεορομαντική περσόνα του Μεσοπολέμου ο ίδιος, συμμετείχε μαζί με τους Οκτάυ Ριφάτ και Μελίχ Τζεβντέ στην έκδοση του «Παράξενου» το 1941 –του μανιφέστου που εξέφρασε το ομώνυμο κίνημα στο περιθώριο της καθεστηκυίας τουρκικής λογοτεχνίας– που σήμανε τη μοντερνιστικη στροφή της τουρκικών γραμμάτων. Το «Παράξενο» “καταφέρθηκε ενάντια στην τότε κυρίαρχη «αντίληψη» περί ποιητικότητας, κόβοντας κάθε δεσμό με τις «γιαγιάδες» –όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο Βελί– του τουρκικού Κανόνα. Επιπλέον, ανέδειξε –κι αξιοποίησε– τις δυνατότητες που διέθετε η λαϊκή γλώσσα στην ποιητική σύνθεση, ενώ απέρριψε την ποίηση ως αισθητική των προνομιούχων κοινωνικών τάξεων, ως αισθητική της θρησκείας και των αστών.”

Το δεύτερο ebook είναι η ποιητική συλλογή με επιγράμματα του “Ολιγόγραμμα II” του Γιάννη Πρίμπα. Στο blog του μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή παλαιότερα βιβλία του.
Το περιοδικό κυκλοφορεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά και από το Μάρτιο κάθε τεύχος του συνοδεύεται από την έκδοση ενός βιβλίου, επίσης μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (PDF). Τόσο τα ebooks όσο και η πρόσβαση στο περιοδικό είναι δωρεάν.
Με αφορμή το πρώτο ebook του περιοδικού ο εκδότης του Νέστορας Πουλάκος είχε γράψει ένα ενδιαφέρον ψηφιακό μανιφέστο, που δίνει και τη φιλοσοφία των ηλεκτρονικών εκδόσεων του Βακχικόν.