Νέα εφαρμογή “Όμηρος” και αναβάθμιση της δωρεάν εφαρμογής “Ομήρου Έπη”

Η λίστα με τα διαθέσιμα κείμενα στα αγγλικά για iPhone

Πλούσια σε περιεχόμενο είναι η νέα εφαρμογή “Όμηρος” για iPhone, iPod touch και iPad από τον προγραμματιστή Περικλή Μαραβελάκη. Πρόκειται για εμπλουτισμένη εκδοχή της εφαρμογής “Ομήρου Έπη”, που είχε κυκλοφορήσει από τον ίδιο και είναι δωρεάν.

Η νέα εφαρμογή περιλαμβάνει τα Ομηρικά Έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια, τόσο στο πρωτότυπο κείμενο στα αρχαία ελληνικά όσο και σε νεοελληνική μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη και του Ι. Θ. Κακριδή. Η μετάφραση της Ιλιάδας είναι αυτή που χρησιμοποιείται και στα σχολικά βιβλία.
Περιλαμβάνεται επίσης ο πρόλογος και η περίληψη και των δύο έργων από τους μεταφραστές και κατάλογος με τους χαρακτήρες των έργων. Η μετάφραση αυτή είναι κλασική καθώς έχει γίνει από δύο σημαντικές φυσιογνωμίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας και της κλασικής φιλολογίας αντίστοιχα και έχει και αυτόνομη αισθητική αξία. Για να διαβάσουμε τα κείμενα, μπορούμε να επιλέξουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς, ενώ είναι εύκολη και η μετάβαση σε απομακρυσμένα σημεία των κειμένω. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές νέες λειτουργίες σε σχέση με την εφαρμογή “Ομήρου Έπη” με κυριότερη την προσθήκη μενού και κειμένων στα αγγλικά με τις μεταφράσεις των Alexander Pope και Samuel Butler και την προσθήκη της πινακοθήκης όπου οι εικόνες συνοδεύονται από πληροφορίες, ενώ έχουν προστεθεί σελιδοδείκτες και παράλληλα κείμενα (παράθεση δίπλα δίπλα της νεοελληνικής μετάφρασης δίπλα στο αρχαίο κείμενο, ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους θέλουν να μελετήσουν τα έργα στο πρωτότυπο) στην έκδοση για iPad. Στο αγγλικό περιεχόμενο υπάρχουν και audiobooks στα κείμενα της Ιλιάδας και Οδύσσειας στη μετάφραση του Butler και είναι εύκολη και άμεση η μετάβαση από την ηχογραφημένη αφήγηση στην ανάγνωση και αντιστρόφως.

Πρωτότυπο και μετάφραση δίπλα δίπλα στο iPad

Η εφαρμογή τρέχει σε iPhone 3G, 3GS και 4, καθώς και σε iPod Touch και iPad απαιτεί iOS 4.0 ή νεότερο. Είναι διαθέσιμη στο App Store (ή κάντε αναζήτηση: “Όμηρος” ή “Homer”) και κοστίζει €1,59.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προστεθούν μενού και μεταφράσεις στα γαλλικά και τα γερμανικά, ενώ θα εμπλουστεί με περισσότερο περιεχόμενο και εικόνες.

Παρουσίαση των δυνατοτήτων της εφαρμογής στο iPhone

Για περισσότερα σχετικά με την εφαρμογή (screenshots και εισαγωγικά βίντεο) δείτε στο site του Περικλή Μαραβελάκη cloudfields.net

Η δωρεάν εφαρμογή “Ομήρου Έπη”
Η εφαρμογή, που έχει φτάσει τα 16 χιλιάδες downloads, θα συνεχίσει να υπάρχει και να είναι δωρεάν. Οι διαφορές σε σχέση με την εφαρμογή “Όμηρος” είναι πως στη δωρεάν εφαρμογή το περιεχόμενο δε θα περιέχεται η πινακοθήκη και ο αριθμός των σελιδοδεικτών θα περιορίζεται στους 5. Σύντομα θα κυκλοφορήσει αναβάθμιση που εκτός των παραπάνω θα έχει βελτιωμένο κώδικα στην εκτέλεση της. Μετά από αυτήν την αναβάθμιση, θα γίνονται αλλαγές που αφορούν μόνο τη βελτίωση του κώδικα.

Η εφαρμογή “Ομήρου Έπη”είναι διαθέσιμη στο App Store (ή κάντε αναζήτηση: “Ομήρου Έπη” ή “Homer Epics”) και τρέχει σε iPhone 3G, 3GS και 4 καθώς και σε iPod Touch και iPad και απαιτεί iOS 3.1.3 ή νεότερο.