Και κινητό τηλέφωνο θα παρουσιάσει σήμερα το Amazon

η φωτογραφία υποθετική
Σύμφωνα με το τεχνολογικό site “The Verge“, που έχει πρωταγωνιστήσει στις -αξιόπιστες- διαρροές για το σημερινό event (8:30 μ.μ.) του Amazon, δε θα έχουμε “μόνο” παρουσίαση των νέων Kindle και Kindle Fire, αλλά και ενός κινητού τηλεφώνου. 
Αντίθετα με τα Kindle, το τηλέφωνο δε θα είναι άμεσα έτοιμο για διάθεση στην αγορά, αλλά θα παρουσιαστεί στο event. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘The Verge”, θα βασίζεται σε λειτουργικό Android Ice Cream Sandwich (4.0) και θα χρησιμοποιεί τους χάρτες της Nokia, όπως και το νέο tablet PC Κindle Fire.

Γιατί ένα βιβλιοπωλείο ετοιμάζει κινητό τηλέφωνο

Το Amazon δεν είναι εδώ και πολλά χρόνια απλώς βιβλιοπωλείο. Έχει εξελιχτεί σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα λιανικής για ό,τι μπορεί να αποσταλεί με το ταχυδρομείο – και σε κάποια μέρη των ΗΠΑ έχει πειραματιστεί ακόμα και με τις αγορές φρέσκων τροφίμων με παράδοση στο σπίτι. Επιπλέον, έχει οικοδομήσει μια ψηφιακή αυτοκρατορία. Από το λιγότερο γνωστό στο ευρύτερο κοινό αρχιπέλαγος servers του Amazon Web Services για φτηνό cloud computing μέχρι τα πιο οικεία Kindle και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Από τα τέλη του 2011 πέρασε σε ένα επόμενο επίπεδο με την κυκλοφορία του πρώτου tablet PC με λειτουργικό Android, του Kindle Fire.
Το Kindle Fire συνοδεύτηκε με ιδιόκτητο κατάστημα εφαρμογών για συσκευές Android, αλλά και με ολοένα επεκτεινόμενο ψηφιακό περιεχόμενο για αγορά και streaming μέσα από τη συσκευή: μουσική, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα. 
Για το Amazon οι συσκευές του είναι το μέσο για την πώληση ψηφιακού περιεχομένου κάθε είδους. Τα ebooks είναι ένα σημαντικό και προβεβλημένο κομμάτι αυτού του περιεχομένου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το μόνο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυκλοφορία και κινητού τηλεφώνου είναι μια λογική κίνηση. Είναι ένα σημείο πώλησης ψηφιακού περιεχομένου -και πιθανόν και άλλων ιντερνετικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών- που λείπει από τη γκάμα του Amazon.

Από διαφορετική αφετηρία, το Barnes & Noble, η μεγαλύτερη αλυσίδα τούβλινων βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ, αλλά και η Apple κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Με άξονα τη συσκευή πωλούν ψηφιακό περιεχόμενο κάθε είδους.

Αυτές οι εξελίξεις υποτυπώνουν και αλλαγές στο χαρακτήρα των βιβλιοπωλείων στην ψηφιακή εποχή. Θα υπάρχει χώρος για ηλεκτρονικά καταστήματα που θα πωλούν αποκλειστικά ebooks ή τα e-books θα είναι μία από τις κατηγορίες προϊόντων που διαθέτει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα;