Η Plastic Logic ματαιώνει τον ηλεκρονικό της αναγνώστη, συζητά με ρωσική εταιρεία

Η αναβολή στην κυκλοφορία του ηλεκτρονικού αναγνώστη QUE της Plastic Logic, όπως γράφαμε στις αρχές Ιουλίου, έγινε τελικά οριστική ακύρωση του, σύμφωνα με επίσημη, χτεσινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Παρόλο που η Plastic Logic είχε πρωτοπαρουσιάσει τον e-reader της αρκετά νωρίς, από το φθινόπωρο του 2008, και υποσχόταν μια μεγάλη οθόνη αφής από πλαστικό, σε μέγεθος σελίδας χαρτιού Α4, η κυκλοφορία του σερνόταν από καθυστέρηση σε καθυστέρηση. Στις αρχές του 2010, όταν τα πράγματα ήταν πιο έτοιμα, η τιμή καθορίστηκε στα $649. Η εμφάνιση του iPad αμέσως μετά όμως, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, με συγκρίσιμο μέγεθος οθόνης, πολύχρωμης όμως κι όχι ασπρόμαυρης, με τις δυνατότητες ενός netbook και όχι μόνο ενός e-reader και με τιμή από $499 άλλαξε εντελώς τα δεδομένα.

Παρά το αρχικό της κεφάλαιο των 200 εκατομμυρίων δολλαρίων, η Plastic Logic έχει πρακτικά χρεοκοπήσει και βρίσκεται σε “προχωρημένες συνομιλίες” για “κεφαλαιακή ενίσχυση” από την ρωσική εταιρεία υπό κρατικό έλεγχο Rusnano, που, αν η συμφωνία προχωρήσει, θα γίνει ο βασικός μέτοχος της Plastic Logic. Σκοπός της είναι να επανέλθει στην αγορά των e-reader με συσκευές όμως νέας γενιάς.

Η κατάληξη της Plastic Logic είναι ένα πισωγύρισμα γενικότερα για τα πλαστικά ηλεκτρονικά. Αλλά και εγώ τη θεωρώ κρίμα για ένα τόσο πρωτοποριακό προϊόν, που αποτέλεσε και την αφορμή για να ξεκινήσει αυτό εδώ το blog.

Πηγές: Plastic Logic, Financial Times