Επίσημη εφαρμογή για Android από τη Wikipedia, με offline reading και “κοντινά” άρθρα

Η κεντρική σελίδα της εφαρμογής της Wikipedia σήμερα

Διαθέσιμη στο Android Market είναι η επίσημη εφαρμογή της Wikipedia με πολλά ωραία και χρήσιμα χαρακτηριστικά. Η εφαρμογή είναι δωρεάν, καταλαμβάνει χώρο μόλις μισού MB και απαιτεί πρόσβαση στο internet για να διαβάσουμε το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας, αλλά μπορούμε να αποθηκεύσουμε στη συσκευή μας τα άρθρα που μας ενδιαφέρουν είτε για να τα διαβάσουμε αργότερα είτε για να δημιουργήσουμε την προσωπική μας, τοπική συλλογή άρθρων. Κι όλα αυτά με μενού πλήρως εξελληνισμένο και πρόσβαση τόσο στην ελληνόφωνη Wikipedia όσο και σε όλες τις άλλες γλώσσες στις οποίες είναι διαθέσιμη η εγκυκλοπαίδεια. Χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μπορούμε να αναζητήσουμε άρθρα που βρίσκονται κοντά μας, με βάση την αναγνώριση της τοποθεσίας μας είτε μέσω των δικτύων internet είτε με το GPS. Έτσι, η εφαρμογή μετατρέπει την Wikipedia σε έναν εύχρηστο και πλούσιο σε πληροφορίες ταξιδιωτικό οδηγό.

Εγκαθιστώντας την εφαρμογή, αναγνωρίζεται η γλώσσα της συσκευής μας και έτσι έχουμε αυτόματα το ελληνικό μενού και την ελληνόφωνη Wikipedia. Βλέπουμε τη Wikipedia στην εκδοχή της για κινητά, απαλλαγμένη από το βαρύ γραφικό περιβάλλον. Στο πάνω μέρος της οθόνης υπάρχει το πεδίο αναζήτησης, ενώ πατώντας το εικονίδιο W επιστρέφουμε στην κεντρική σελίδα από το άρθρο στο οποίο βρισκόμαστε. Ανοίγοντας το μενού στην κεντρική σελίδα ή σε ένα άρθρο της εγκυκλοπαίδειας, μπορούμε:
  • να διαβάσουμε το ίδιο άρθρο σε άλλη γλώσσα (“Ανάγνωση στα…”)
  • να αναζητήσουμε άρθρα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρισκόματε, με ή χωρίς χρήση του GPS (“Κοντινά”)
  • να δούμε ποια άρθρα έχουμε διαβάσει πρόσφατα (“Ιστορικό”)
  • να αποθηκεύσουμε στη συσκευή μας το άρθρο το οποίο διαβάζουμε (“Αποθήκευση σελίδας”)
  • να διαβάσουμε στη συσκευή μας τα άρθρα που έχουμε αποθηκεύση χωρίς να συνδεθούμε στο internet (“Αποθηκευμένες σελίδες”)
  • να δούμε περισσότερες δυνατότητες της εφαρμογής (“Περισσότερα”)

Έχοντας επιλέξει “Περισσότερα” από το κεντρικό μενού της εφαρμογής, μπορούμε:

  • να μοιραστούμε ένα άρθρο με όλες τις εφαρμογές που έχουμε στις συσκευή μας και υποστηρίζουν το μοίρασμα (Facebook, Twitter, Google+, SMS κ.ά.)
  • να μεταβούμε στο επόμενο ή το προηγούμενο άρθρο με βάση το ιστορικό ανάγνωσης άρθρων
  • να επιλέξουμε κείμενο (δεν υποστηρίζεται αλλιώς η αντιγραφή κειμένου)
  • να μεταβούμε στις κεντρικές ρυθμίσεις της εφαρμογής
  • να δούμε την ταυτότητα της εφαρμογής

Από τις ρυθμίσεις, μπορούμε να αλλάξουμε την έκδοση της Wikipedia που χρησιμοποιούμε, να προεπιλέξουμε π.χ. την αγγλική αντί για την ελληνική έκδοση. Η ρύθμιση αυτή δε θα ισχύει μόνο για το άρθρο που διαβάζουμε, όπως γίνεται από την επιλογή “Ανάγνωση στα…” του κεντρικού μενού, αλλά για όλα τα άρθρα. Η γλώσσα των μενού παραμένει η ελληνικά. Από τις ρυθμίσεις επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρία μεγέθη γραμμάτων και να δούμε ποια έκδοση της εφαρμογής διαθέτουμε.

Από το κεντρικό μενού, με την επιλογή “Κοντινά”, μπορούμε να βρούμε άρθρα που αφορούν σημεία κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε. Στα ελληνικά όμως αυτή η λειτουργία αποδεικνύεται ότι δε λειτουργεί ικανοποιητικά, αφού π.χ. για την περιοχή των Ιωαννίνων δεν εμφανίζει κανένα άρθρο, ενώ η ελληνική Wikipedia διαθέτει άρθρο τόσο για την πόλη όσο και για άλλα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Στην Wikipedia στα αγγλικά πάντως η λειτουργία “Κοντινά” είναι πολύ καλύτερη, αφού πάλι για τα Ιωάννινα δίνει τέσσερα άρθρα σχετικά με την πόλη.

Πατώντας ένα επισημασμένο σημείο πάνω στο χάρτη, παίρνουμε μια προεπισκόπηση του άρθρου που αντιπροσωεύει και επιλέγοντάς την πηγαίνουμε στο πλήρες άρθρο.
Η επίσημη εφαρμογή της Wikipedia είναι χρήσιμο να είναι εγκατεστημένη σε κάθε συσκευή με Android. Φέρνει την εγκυκλοπαίδεια στη συσκευή μας με τρόπο πολύ καλύτερο και πιο χρηστικό από το να μπαίνουμε απλά από τον browser. Τη διαφορά κάνει η αποθήκευση άρθρων για offline reading, η αναζήτηση άρθρων σχετικών με το σημείο που βρισκόμαστε και η εύκολη μετάβαση σε εκδόσεις της Wikipedia σε διαφορετικές γλώσσες. 
Η ανεύρεση άρθρων “κοντά” στο σημείο που βρισκόμαστε στα ελληνικά, ενώ και η αναζήτηση δεν επιστρέφει πάντα τα αναμενόμενα. Η αναζήτηση π.χ. της λέξης “Σολωμός” δίνει ένα μόνο αποτέλεσμα, το λήμμα για τον “Σολωμό Σολωμού”, αλλά όχι τον “Διονύσιο Σολωμό”. Τέλος, παρά το μικρό μέγεθος της εφαρμογής, θα ήταν καλό να μπορούμε να τη μετακινούμε από την εσωτερική μνήμη στην κάρτα SD, καθώς πολλές συσκευές με Android έχουν ιδιαίτερα περιορισμένο εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο.
Για τους κατόχους iPhone, iPod touch και iPad υπάρχει αντίστοιχη επίσημη εφαρμογής της Wikipedia στο App Store.