Δωρεάν ebook για την οικονομική κρίση από τον Γιάννη Τσαφογιάννη

Δωρεάν σε μορφή ebook διαθέτει το βιβλίο “Η καπιταλιστική κρίση και η επιστροφή του ιμπεριαλισμού. Η Ελλάδα ως προτεκτοράτο” ο συγγραφέας του Γιάννης Τσαφογιάννης και διαχειριστής του blog “Βαθύ Κόκκινο”. Το ebook είναι διαθέσιμο στο issuu για online ανάγνωση και σε μορφή PDF και ePUB (αν το θέλετε όμως, μπορείτε να κάνετε κάποια δωρεά) , ενώ με €4 μπορείτε να αποκτήσετε από τον συγγραφέα το βιβλίο τυπωμένο.

Για το βιβλίο και την κεντρική του ιδέα:

Το βιβλίο γράφτηκε το 2010, και αναλύει την παγκόσμια κρίση ως μια προσαρμογή του καπιταλισμού στα νέα δεδομένα που δημιούργησε το μεγαλύτερο γεγονός της σύγχρονης εποχής: Τη ενσωμάτωση της Κίνας και του πρώην Ανατολικού μπλοκ στην παγκόσμια αγορά μετά την πτώση της πρώην ΕΣΣΔ. 

Η ενσωμάτωση αυτή εγκαινίασε την λεγόμενη εποχή της «παγκοσμιοποίησης», προσθέτοντας αμέτρητους νέους εργάτες στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Οι εργάτες αυτοί, ειδικά οι Κινέζοι, ήταν πολύ «ανταγωνιστικοί», λόγω των χαμηλών μισθών, των εντατικοποιημένων ωραρίων, και όλων αυτών των «απάνθρωπων» συνθηκών εργασίας, που όμως ήταν προφανώς «παραδεισένιες» στα μάτια των κεφαλαιοκρατών. Έτσι, οι κεφαλαιοκράτες μετέφεραν την παραγωγή στην Ασία, και επί 20 σχεδόν χρόνια «έκρυψαν» τη φυγή αυτή του βιομηχανικού κεφαλαίου και την παρακμή της Δύσης, μέσω της κατακόρυφης αύξησης του δανεισμού. Κοινώς, τα τραπεζικά δάνεια και η γιγάντωση των τραπεζών ήταν «αναγκαία» για τον καπιταλισμό, ώστε να συνεχίσει να «κινείται η αγορά» στη Δύση, παρά την αποσάθρωση του παραγωγικού της ιστού. 

Τι γίνεται όμως όταν η Δύση έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής της βάσης, και παράλληλα δε μπορεί να αποπληρώσει όλα αυτά τα δανεικά που έως τώρα έκρυβαν το πρόβλημα;

Για το βιβλίο ο Γιάννης Τσαφογιάννης είχε δώσει επίσης συνέντευξη στο tvxs.gr.