Δοκιμάσαμε το DVD με τα σχολικά βιβλία και το πρόγραμμα SchoolBook που μοιράζει το Βήμα

Αγόρασα (και) το σημερινό Βήμα και δοκίμασα το DVD με τα σχολικά βιβλία Δημοτικού και Γυμνασίου και το CD με το πρόγραμμα SchoolBook της Ματζέντα στην πιο περιορισμένη εκδοχή του που μοιράζεται με την εφημερίδα. Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια κάποιες προτάσεις για το πώς να χρησιμοποιήσετε τα βιβλία ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της Ματζέντα.
Καταρχάς, αυτή τη φορά το πρόγραμμα που μοιράζεται είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε βγάλει η Ματζέντα για το τι θα περιέχει. Έχουν προστεθεί links για να κατεβάσετε βιβλία του Ενιαίου Λυκείου και για τα βιβλία για εκπαιδευτικούς από το “Ψηφιακό Σχολείο” και όχι από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο όπως ίσχυε στο προηγούμενο CD, αλλά δεν υπάρχουν links για ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. Μπορούμε επίσης να περάσουμε τα βιβλία από το DVD στο πρόγραμμα. Από την άλλη, η εφημερίδα το Βήμα μοιράζει τo CD με το πρόγραμμα και το DVD με τα βιβλία μόνο την “επαυξημένη” έκδοση των €4,25, όχι με την απλή έκδοση των €2 όπως την προηγούμενη Κυριακή (όπου έδινε μόνο το CD με το πρόγραμμα).

Από το DVD μπορείτε να περάσετε στον υπολογιστή σας τα βιβλία και, από αυτήν την πλευρά, είναι ένας πιο εύκολος τρόπος να έχετε τα βιβλία σε σχέση με το να τα κατεβάσετε ένα ένα από το site του Υπουργείου ή εφόσον δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση στο internet. To SchoolBook πάντως έτσι όπως μοιράζεται από το Βήμα κάνει πράγματα που μπορείτε να τα κάνετε χωρίς να δώσετε χρήματα. Δίνει ένα πρόγραμμα ανάγνωσης των βιβλίων και κατά τα λοιπά είναι ένα πακετάρισμα προγραμμάτων που έχουμε ήδη στον υπολογιστή μας και link προς τις εγκυκλοπαίδειες Wikipedia και Livepedia (απαιτούν σύνδεση στο internet).

Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία, για όσους αγόρασαν το πρόγραμμα την προηγούμενη Κυριακή θα υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση μέσω internet το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Μαντζέντα είχε αναφέρει στην ίδια ανακοίνωσή της ότι “Τα εργαλεία που ολοκληρώνουν το SchoolBook αλλά και άλλα που το επεκτείνουν, θα προστεθούν σταδιακά με δωρεάν αναβαθμίσεις μέσω Διαδικτύου.” Ας υπογραμμίσουμε εδώ ότι η εταιρεία υπόσχεται αναβαθμίσεις “δωρεάν” μέχρι την “ολοκλήρωση του SchoolBook”.

Χρησιμοποιήστε τα σχολικά βιβλία χωρίς το πρόγραμμα SchoolBook

Αν θέλετε να αντιγράψετε τα σχολικά βιβλία για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο που περιέχονται στο DVD χωρίς στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε με το SchoolBook, βάλτε στον υπολογιστή σας το DVD με τα βιβλία και στο μενού για αυτόματη εκτέλεση που θα εμφανιστεί υπάρχουν δύο επιλογές:
  • Εκτέλεση index.htm Όπως βλέπετε και στην εικόνα επάνω, σας ανοίγει μια σελίδα στον browser (δεν απαιτείται σύνδεση με το internet) και εκεί επιλέγετε την τάξη που σας ενδιαφέρει. Στη συνέχεια πατήστε στον τίτλο κάθε βιβλίου δεξί κλικ και “αποθήκευση ως” για να το περάσετε στον υπολογιστή σας
  • Άνοιγμα φακέλου για προβολή αρχείων Στο φάκελο που θα ανοίξει, επιλέξτε τον φάκελο “ebooks” και μέσα σε αυτόν τον υποφάκελο “1”. Στο φάκελο που βλέπετε τώρα 1=Δημοτικό και 2=Γυμνάσιο. Μέσα στους φακέλους αυτούς είναι ταξινομημένα τα βιβλία ανά τάξη. Αντιγράψτε το φάκελο για την τάξη που σας ενδιαφέρει στον υπολογιστή σας για να μεταφέρετε όλα τα βιβλία μιας τάξης σε μορφή PDF. Μην ξεχάσετε να μεταφέρετε πέρα από τα βιβλία κάθε τάξης και τον φάκελο “common”, που περιλαμβάνει τα βιβλία που χρησιμοποιούνται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού ή αντίστοιχα του Γυμνασίου.

Για να ανοίξετε και να διαβάσετε τα βιβλία, χρησιμοποιήστε ένα από πολλά προγράμματα για την ανάγνωση PDF που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν, ανάμεσά τους και το PDF Xchange Viewer που μοιράζεται με το CD με το πρόγραμμα SchoolBook.

Στο DVD ρητά αναφέρεται ότι τα βιβλία προέρχονται από το site του Υπουργείου “Ψηφιακό Σχολείο” (οδηγός βήμα-βήμα για να τα κατεβάσετε από εκεί), κάτι που επιβεβαιώνει ότι αυτή είναι η πιο πλήρης και ενημερωμένη πηγή για να κατεβάσει κανείς τα σχολικά βιβλία και όχι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Εισαγωγή των βιβλίων στο πρόγραμμα

Χρησιμοποιείστε τα σχολικά βιβλία μέσα από το πρόγραμμα SchoolBook

Τοποθετείστε πρώτα το CD με το πρόγραμμα SchoolBook στον υπολογιστή σας. Εγκαταστείστε τόσο το πρόγραμμα SchoolBook όσο και τον PDF Xchange Viewer που περιέχει.
Για τον PDF Xchange Viewer εγκαταστήστε τον αρχικά στα αγγλικά (όπως σας προτείνει και το πρόγραμμα). Στο τέλος της εγκατάστης του προγράμματος και ενώ η μπάρα που δείχνει την πρόοδο της εγκατάστασης έχει ολοκληρωθεί, δεν υπήρχε τρόπος να κλείσω το παράθυρο εγκατάστασης. Χρειάστηκε να πατήσω Ctrl+Alt+Del (μια φορά) και να επιλέξω να κλείσω την εγκατάσταση από κει (επιλέγοντας να τερματισμό λειτουργίας του προγράμματος “setup”). Παρ’ όλ’ αυτά, η εγκατάσταση έγινε σωστά και το πρόγραμμα λειτούργησε. Μετά την εγκατάσταση, ακουθείστε τις οδηγίες που δίνει η Ματζέντα:
“Μετά την εγκατάσταση, ανοίξτε το PDF-XChange Viewer και κάντε τις παρακάτω ρυθμίσεις: Στο μενού EDIT (Επεξεργασία) επιλέξτε Preferences (Προτιμήσεις) και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε File Associations (Συσχετίσεις αρχείων). Ενεργοποιήστε το Display PDF in Browser (Προβολή εγγράφων μέσα στο φυλλομετρητή Διαδικτύου) και κάντε κλικ στο κουμπί Make default PDF Viewer (Ορισμός ως προεπιλεγμένου προβολέα)”
Αυτό σημαίνει ότι όποιο αρχείο PDF και να ανοίξετε στον υπολογιστή σας (και εκτός του προγράμματος SchoolBook) θα ανοίγει πια με το PDF Xchange Viewer.

Από το ίδιο παράθυρο στην ενότητα “languages”, μπορείτε να ρυθμίσετε επίσης το πρόγραμμα ώστε να το μενού να είναι στα ελληνικά.

Για να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του PDF Xchange Viewer, διαβάζοντας ένα βιβλίο κάντε κλικ στη μπάρα με το μενού του προγράμματος και επιλέξτε “Σχολιασμός και Σήμανση” (από το φόρουμ της Ματζέντα)

Ανοίξτε στη συνέχεια το SchoolBook και βάλτε τώρα το DVD με τα σχολικά βιβλία. Μέσα από το πρόγραμμα, επιλέξτε “Εισαγωγή των η-βιβλίων” (δείτε την εικόνα πάνω). Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέξτε το ακριβές σημείο που βρίσκεται το DVD στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια κάνετε ένα τικ στην τάξη της οποίας θα βιβλία θέλετε να εισαγάγετε και πατάτε εισαγωγή. Τα βιβλία θα περαστούν και θα είναι έτοιμα για χρήση.

Παρόλο που μπορείτε να εγγραφείτε για να δημιουργηθεί σύνδεση με άλλους μαθητές ή εκπαιδευτικούς από το ίδιο τμήμα του ίδιου σχολείου, αυτό δεν είναι αναγκαίο.
Τα βιβλία του Λυκείου μπορείτε να τα κατεβάσετε επιλέγοντας μέσα από το πρόγραμμα την τάξη και το βιβλίο που σας ενδιαφέρει, αλλά απαιτείται σύνδεση στο internet.
Η Μαντζέντα έχει αναρτήσει οδηγίες για την εγκατάσταση του προγράμματος στο φόρουμ της.
Do-It-Yourself
Θέλετε να ρωτήσετε ή να σχολιάσετε; Αφήστε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση, γράψτε στη σελίδα του blog στο Facebook ή στείλτε μήνυμα στο Twitter στο @eAnagnostis
Διαβάστε επίσης: