Βρετανία: οι εκδότες αυξάνουν τις τιμές στα ebooks, οι αναγνώστες αντιδρούν δυναμικά


Δεν μπορώ να πιστέψω ότι λέω κάτι τέτοιο… γιατί ποτέ, μα ποτέ δεν έχω κατεβάσει παράνομα αρχεία. Ούτε μια φορά. Και τώρα έχω αρχίσει να το σκέφτομαι. Γιατί αν οι εκδότες θέλουν εμένα να με κλέψουν, μήπως δεν είναι τόσο λάθος να του κλέψω εγώ;
– Caroline P., Amazon.co.uk forum

Το βρετανικό Amazon (amazon.co.uk) άρχισε να πουλάει τα ebooks των εκδόσεων Hachette, Penguin και HarperCollins με το “μοντέλο της πρακτόρευσης” (agency model), που σημαίνει ότι οι εκδότες καθορίζουν την τελική τιμή που πουλιέται το ebook και το Amazon εισπράττει ένα προκαθορισμένο ποσοστό επί της τιμής αυτής. Ως τώρα ίσχυε το “μοντέλο της χονδρικής” (wholesale model), όπου το Amazon αγόραζε μαζικά τα ebooks από τους εκδότες και μπορούσε να καθορίζει εκείνο την τιμή λιανικής. Όμως οι τρεις μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι κατάφεραν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στο Amazon.

Αποτέλεσμα; Μέσα σε μια νύχτα οι τιμές αυξήθηκαν. Τα ebooks έφτασαν να κοστίζουν όσο και τα τυπωμένα ή και παραπάνω!

Οι αναγνώστες αντέδρασαν έντονα. Εκατοντάδες σχόλια γράφτηκαν στο φόρουμ του amazon.co.uk για το θέμα. Αλλά δεν έμειναν μόνο στη λεκτική διαμαρτυρία. Στράφηκαν και σε εκδότες που δεν ακολουθούν το “μοντέλο της πρακτόρευσης” και τους ώθησαν στη λίστα με τους 15 bestseller τίτλους.

Μια από τις πιο πρωτότυπες πράξεις διαμαρτυρίας ήταν η βαθμολόγηση με ένα και μόνο αστέρι (τον κατώτερο βαθμό δηλαδή) σε όσα βιβλία η τιμή αυξήθηκε από τους εκδότες. Το αποτέλεσμα ήταν συγγραφείς τόσο γνωστοί και τόσο σημαντικοί όσο ο Iain Banks και ο Stephen King να υποστούν τόσο χαμηλές βαθμολογίες.

To βρετανικό περιοδικό “The Bookseller”, που ασχολείται με τον εκδοτικό χώρο και διαθέτει μεγάλο κύρος, επεσήμανε μια ακόμη πιθανή συνέπεια από την αύξηση των τιμών, την άνθιση της “πειρατείας”, του ξεκλειδώματος των αρχείων και του μοιράσματός τους μέσω torrent. Τέτοιες απόψεις, υπέρ της “πειρατείας”, άρχισαν να εκφράζονται και από αναγνώστες που ως τώρα δε μοιράζονταν αρχεία μέσω torrent, ενώ η στάση των εκδοτών παρομοιάζεται με τη στάση των μουσικών εταιρειών.

Πηγές: The Bookseller, The Guardian