Βιβλιοπωλείο για ebooks άνοιξε και στη Βρετανία η Google, το 2012 στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου της Google στη Βρετανία. Το Google eBookstore λειτουργεί στη διεύθυνση books.google.co.uk/ Το βιβλιοπωλείο διαθέτει, σύμφωνα με τη Google, εκατοντάδες χιλιάδες ebooks σε ePUB προς πώληση και 2 εκατομμύρια δωρεάν ebooks  χωρίς πνευματικά  δικαιώματα. Η Google έχει κλείσει συμφωνίες με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, ανάμεσά τους τους Hachette, Penguin και Random House. To βιβλιοπωλείο δίνει τη δυνατότητα στους εκδότες να κλειδώσουν τα ebooks του με το DRM της Adobe ή να τα διαθέσουν χωρίς κλέιδωμα. Τα ebooks με κλείδωμα διαβάζονται στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες εκτός του Kindle, τις συμβατές εφαρμογές για Android και iPhone, iPod Touch και iPad και στους υπολογιστές μέσα από τον browser. Τα ebooks του βρετανικού βιβλιοπωλείου της Google μπορούν να αγοραστούν μόνο από όσους έχουν πρόσβαση στο site μέσα από τη Βρετανία.

Πέρα από τις πωλήσεις ebooks απευθείας από το site της, η Google δίνει τη δυνατότητα άλλα βιβλιοπωλεία να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της για να πουλάνε ebooks παίρνοντας ένα ποσοστό από τα έσοδα. Στη Βρετνία τέτοια συνεργασία ξεκίνσε με το βιβλιοπωλεία της αλυσίδας Blackwell και το Hive της εταιρείας χονδρεμπορικής εμπορίας βιβλίων Gardeners. Στο βιβλιοπωλείο είναι επίσης δυνατό να ανεβάσουν τα ebooks τους προς πώληση και οι ίδιοι οι συγγραφείς.

Στις πωλήσεις ebooks, ιδιαίτερα των μεγάλων εκδοτικών οίκων, θα κυριαρχεί το “agency model”, όπου ο εκδότης ορίζει τη λιανική τιμή και το βιβλιοπωλείο της Google παίρνει ένα ποσοστό από τις πωλήσεις. Θα υπάρχουν όμως ebooks που την τιμή θα την ορίζει το βιβλιοπωλεία

Το βιβλιοπωλείο της Google στη Βρετανία εγκαινιάζεται ένα χρόνο μετά την έναρξη του βιβλιοπωλείου της στις ΗΠΑ, που ήταν και το πρώτο. Η Google αναφέρει πως θα ανοίξει “σύντομα” ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία στην Αυστραλία και τον Καναδά. Η επέκτασή της όμως σε άλλες ευρωπαικές χώρες, χωρίς να αναφέρεται ποιες, θα γίνει το 2012. 
Το Google eBookstore ανοίγει στη Βρετανία ένα χρόνο μετά τη διάθεση ebooks και Kindle από το Amazon στη χώρα και μια βδομάδα μετά το άνοιγμα του iBookstore της Apple σε 26 επιπλέον ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Evan Schnittman, που διευθύνει τις πωλήσεις και το marketing στις εκδόσεις Bloomsbury, χαιρέτισε το άνοιγμα του Google eBookstore στη Βρετανία. “Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος από αυτό το πρώτη βήμα της Google να φέρει τα ebooks στις μάζες. Προσβλέπω όμως στο επόμενο στάδιο – να προσθέσει εξειδικευμένες συσκευές στην αγορά. Γιατί η επιτυχία στις πωλήσεις ebooks έρχεται όταν ένα σύστημα έχει και τα τρία συστατικά του – τεράστια συλλογή από τίτλους, φανταστική πλατφόρμα βασισμένη στο “σύννεφο”, συσκευές που προσελκύουν τους ανθρώπους στην υπηρεσία”, ανέφερε ο Schnittman.

Ο Jason Hanley, που διευθύνει την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών για το Google eBookstore, από την άλλη δήλωσε πώς η Google προτιμά την “αγνωστικιστική ως προς τις συσκευές” προσέγγιση, δηλαδή τα ebooks που πουλάει να διαβάζονται σε όλες τις συσκευές παρά να υιοθετήσει η εταιρεία κάποια συσκευή. Έτσι, η Google δε σχεδιάζει να φέρει στη Βρετανία τον ηλεκτρονικό αναγνώστη iRiver Story HD, που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ με ενσωματωμένο το βιβλιοπωλείο της Google.

Πηγές: Inside Google Books (official blog), The Bookseller