Βελτιωμένος ebook reader με WiFi από την Kobo

Η καναδέζικη εταιρεία Kobo ανακοίνωσε το νέο της ηλεκτρονική αναγνώστη, τον Kobo Wireless Reader στις 6 ίντσες, τη δεύτερη γενιά της συσκευής της. O ηλεκτρονικός αναγνώστης Kobo θα πωλείται από την 1 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Και παρόλο που δεν υπάρχουν σχέδια να επεκταθεί η πώλησή του σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικός καθώς έχει στήριξη από το Borders, τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ μετά τη Barnes & Noble, ενώ οι εφαρμογές Kobo θα είναι προεγκατεστημένες στο Samsung Galaxy Tab και στο PlayBook της BlackBerry. Η Kobo ξεκίνησε αναπτύσσοντας εφαρμογές ανάγνωσης e-books για κινητά και εξάλλου οι συσκευές της, το hardware, είναι κλώνοι συσκευών της ταϊβανέζικης Netronix (μάλλον του EB60822, το οποίο από μόνο του δεν είναι κακό ή πρόβλημα).

Η τιμή του είναι στα $139, όσο δηλαδή και το Kindle 3 WiFi (hands-on παρουσίαση), αλλά υστερεί σε πολλούς τομείς. Σε αυτήν την έκδοση έχει προστεθεί η δυνατότητα σύνδεσης στο internet με WiFi, αλλά δεν υπάρχει ενσωματωμένος browser ούτε όμως και πληκτρολόγιο, οπότε γράφετε επιλέγοντας γράμματα με το κεντρικό κουμπί των 5 κατευθύνσεων. Χωρίς QWERTY πληκτρολόγιο ή οθόνη αφής, οι σημειώσεις πάνω στα e-books δεν υποστηρίζονται. Η μπαταρία είναι στις 2 βδομάδες ενώ το Kindle, στα ίδια χρήματα, στον 1 μήνα, δεν πέρασε στην επόμενη γενιά οθονών ηλεκτρονικού χαρτιού Pearl της E Ink, ενώ η εσωτερική του μνήμη είναι στα 1 GB, αλλά με δυνατότητα επέκτασης της με κάρτα SD. Ένα θέμα που λύθηκε είναι ότι πια διαθέτει αγγλικό λεξικό.

Γενικά, θα λέγαμε ότι μετά την πτώση των τιμών για το Kindle και το Nook φαντάζει να μειονεκτεί καθαρά ακόμα και στη νέα του έκδοση. Το πλεονέκτημά του είναι βασικά ότι υποστηρίζει πέρα από PDF και αρχεία ePUB, κάτι που δεν κάνει το Kindle και που στις ΗΠΑ έχει επιπρόσθετη σημασία γιατί εκεί οι δημόσιες βιβλιοθήκες δανείζουν e-books σε ePUB, ακόμα και σύγχρονη λογοτεχνία, αλλά ePUB διαβάζει και το Nook, που είναι μόλις 10 δολάρια ακριβότερο από το Kobo και γενικώς πιο ολοκληρωμένη ως συσκευή, ξεκινώντας από το ότι διαθέτει πληκτρολόγιο. Έτσι, αυτό που μένει να δίνει πόντους στο Kobo είναι η στήριξη του από το Borders και η έγκυρη τοποθέτησή των εφαρμογών του σε ποιοτικά tablet PC που συγχρονίζουν τα ebooks με τον ηλεκτρονικό αναγνώστη Kobo. Και μια πρωτοτυπία, είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία κατασκευής e-reader που διαθέτει εφαρμογή για να διαβάζονται τα e-books της σε υπολογιστή με λειτουργικό Linux. Όπως όμως και με τα Kindle και Nook e-books μπορείτε να αγοράσετε μόνο από το αντίστοιχο βιβλιοπωλείο.

Πηγή: koboereader.com