Ανοιχτό στους προγραμματιστές το Nook Color για εφαρμογές Android – και στην Ελλάδα

Η Barnes & Noble ανακοίνωσε ότι ξεκινάει το project NookDeveloper για τη δημιουργία εφαρμογών από τρίτους για το tablet PC Nook Color και έδωσε πρόσβαση στο SDK (Software Development Kit) της συσκευής. Η εγγραφή είναι δωρεάν, είναι ανοιχτή και σε όσους κατοικούν εκτός ΗΠΑ, ενώ θα αφορά προς το παρόν μόνο το Nook Color και όχι τον ηλεκτρονικό αναγνώστη Nook. Ο προσανατολισμός του B&N είναι οι εφαρμογές να με την ανάγνωση ή να αφορούν συναφή ενδιαφέροντα, όπως εμπλουτισμένα βιβλία, βιβλία αναφοράς, επεξεργασία κειμένου, αλλά και κάποια παιχνίδια. Θα επιτρέπονται και δωρεάν εφαρμογές, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το ποσοστό από την τιμή που θα πηγαίνει στο B&N.

Το πρόγραμμα περιγράφεται από το B&N ως curated, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς περιορισμοί μπαίνουν. Πιθανόν αυτό να σημαίνει ότι το Amazon π.χ., που διαθέτει ήδη εφαρμογή Kindle for Android, δε θα μπορούσε να ανεβάσσει κάποια εφαρμογή… Κρίμα, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν στην ίδια συκευή διαθέσιμα τα e-books με όλα τα διαδεδομένα κλειδώματα πλην αυτό της Apple (Adobe DRM, η παραλλαγή του για τη B&N και το DRM του Amazon).

Το Nook Color δεν έχει πρόσβαση στο Android Market, αλλά οι περισσότερες εφαρμογές που τρέχουν σε Android 2.1 φαίνεται να είναι συμβατές με περιορισμένα μόνο προβλήματα, όπως αποδείχτηκε με το πλήθος των εφαρμοφών που τρέχουν ήδη στο Nook Color με jailbreak. Το Nook Color, με οθόνη 7 ιντσών και τιμή μόλις στα $250 φαίνεται να πηγαίνει αρκετά καλά στις ΗΠΑ, με προβλέψεις ακόμα και για 1 εκατομμύριο πωλήσεις μέχρι το τέλος του 2010, ενώ παράλληλα η B&N κινείται για πρώτη φορά για τη διάθεση e-books και έξω από τις ΗΠΑ, ξεκινώντας από τη Νότια Κορέα.

Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα NookDeveloper και διαβάστε την κατατοπιστική συνέντευξη της Claudia Romanini, επικεφαλής του προγράμματος, στο androinica.com.

Διαβάστε επίσης: