Ανανέωση για την Europeana και μισό εκατομμύριο αντικείμενα για ελεύθερη χρήση

Η Europeana, ο ευρωπαϊκός αντίπαλος του Google Books, απέκτησε σήμερα νέα εμφάνιση και ιδιαίτερα βελτιωμένη λειτουργικότητα. Κεντρικές αλλαγές είναι η δυνατότητα εξειδικευμένων αναζητήσεων ειδικά για βιβλία, εικόνες και βίντεο που δε διαθέτουν πια πνευματικά δικαιώματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, και η υποστήριξη των κατόχων iPad και συσκευών με λειτουργικό Android με ένα site πιο φιλικό στις συσκευές με οθόνες αφής. Τα αντικείμενα αυτά υπολογίζονται σε μισό εκατομμύριο και μπορούν επίσης να ενσωματωθούν πια εύκολα σε site και blog στο internet ή να αποθηκευτούν στον υπολογιστή μας. Τα περισσότερα αντικείμενα χωρίς πνευματικά δικαιώματα προέρχονται από τη Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία και Γερμανία.

υδατογραφία;Σκηνή από το γεύμα στο σπίτι του Μητροπολίτη Σαλώνων στο Χρισσό.
Παράδειγμα ενσωμάτωσης (embed)

Η ανανεωμένη σελίδα της Europeana δίνει περισσότερες δυνατότητες για εξερεύνηση του υλικού της τόσο με τη βελτίωση της αναζήτησης, όσο και με το κεντρικό καρουσέλ με προτεινόμενες εικόνες, προτεινόμενα αντικείμενα, παρουσίαση αναρτήσεων από το blog της και ανάδειξη αντικειμένων γύρω από τα οποία εμφανίζεται δραστηριότητα στο Facebook και γενικότερα στο internet. Έχει ενσωματωθεί επίσης αυτόματη μετάφραση σε 37 γλώσσες. Παρόλο που τα ελληνικά είναι διαθέσιμα ως γλώσσα περιήγησης στο site, πολλά όμως κομμάτια του δεν είναι διαθέσιμα στα ελληνικά, ακόμα και για αντικείμενα που προέρχονται από την Ελλάδα.

μετάφραση και ενσωμάτωση

Η Europeana ιδρύθηκε το 2008 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεντρώνει ψηφιοποιημένο περιεχόμενο από βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, μουσεία, αρχεία και οπτικοακουστικές συλλογές στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει ψηφιοποιημένα βιβλία, εφημερίδες, πίνακες, φωτογραφίες, μουσική και άλλες ηχητικά αρχεία, εκθέματα μουσείων, αρχειακό υλικό, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα. Συγκεντρώνει 19 εκατομύρια ψηφιοποιημένα βιβλία και άλλα έργα, που προέρχονται είτε από εθνικούς αποθέτες είτε από πανευρωπαϊκές σελίδες. Η European είναι τόσο ένας χώρος για συγκέντρωση αυτών των ψηφιακών αντικειμένων όσο και ένα site για την εύκολη αναζήτησή τους. Βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική λειτουργία (beta).