Ανακοινώθηκε η επίσημη εφαρμογή Google Docs για Android

Ανέβηκε σήμερα στο Android Market η εφαρμογή Google Docs για κινητά και tablet PCs με λειτουργικό Android 2.1 ή νεότερο. Η πολυαναμενόμενη εφαρμογή για τη δημοφιλή υπηρεσία της Google υποστηρίζει την ανάγνωση, την επεξεργασία και τη δημιουργία νέων εγγράφων, ακόμα και τη μετατροπή φωτογραφιών και αρχείων PDF σε κείμενο, καθώς και τη συνεργασία με άλλους χρήστες της υπηρεσίας για συνεργατικό γράψιμο. Παράλο που μπορούμε να διαβάσουμε και να επεξεργαστούμε το αρχείο που έχουμε ήδη ανοιχτό χωρίς σύνδεση στο internet, η εφαρμογή είναι βασικά μια web app αφού τα υπόλοιπα έγγραφα μας εκτός από αυτό που έχουμε ήδη ανοίξει, καθώς και η αποθήκευση των αλλαγών απαιτούν σύνδεση με το internet.

Από το κεντρικό μενού (dashboard) της εφαρμογής έχουμε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία μας σε ενιαία λίστα ή οργανωμένα σε φακέλους ή μόνο στα αγαπήμενα μας. Άμεσα πρόσβαση υπάρχει και ανά κατηγορία εγγράφου: έγγραφα κειμένου, εικόνες και λογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει με πληκτρολόγηση κειμένου ή φωνητικά.
Μπαίνοντας στη σελίδα με τα έγγραφά μας μπορούμε να μοιραστούμε για κοινή επεξεργασία το έγγραφο με όσους έχουμε καταχωρήσει στις επαφές μας, καθώς και να το μετονομάσουμε ή να το μαρκάρουμε ως αγαπημένο. Με swipe δεξιά ή αριστερά μπορούμε να μετακινηθούμε στα  αγαπημένα μας έγγραφα ή σε αυτά που έχουμε δημιουργήσει εμείς. Πατώντας “Docs” επιστρέφουμε στο dashboard, ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο ή να κάνουμε αναζήτηση. Με παρατεταμένο πάτημα σε ένα έγγραφο μπορούμε να επιλέξουμε να το μοιραστούμε, να το ανοίξουμε, να το μαρκάρουμε ως αγαπημένο ή να το μετονομάσουμε. 
Σκανάρισμα κειμένου και OCR

Επιλέγοντας να μοιραστούμε στο Google Docs οποιοδήποτε έγγραφο έχουμε σε άλλες εφαρμογές στη συσκευή μας (π.χ. στο Gmail)  ή μια εικόνα που ήδη έχουμε στο κινητό μας ή που τραβήξαμε με την κάμερά του μπορούμε να τα εισάγουμε στο Google Docs. Για τα αρχεία PDF και τις εικόνες υποστηρίζεται οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR) και μετατροπής τους σε αρχεία κειμένου. Πολύ χρήσιμο, καθώς μπορούμε να σκανάρουμε και να επεξεργαστούμε κατευθείαν ένα κείμενο, αλλά τα αποτελέσματα του OCR στα ελληνικά βγάζει αρκετά λάθη.

Η ίδια η επεξεργασία των κειμένων περιορίζεται στα βασικά, στην προσθαφαίρεση κειμένου χωρίς δυνατότητε μορφοποίησής του.

Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το widget για τις κεντρικές οθόνες της συσκευής, που δίνει άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή και ειδικότερα στις λειτουργίες που μας ενδιαφέρουν, π.χ. στην κάμερα που οδηγεί σε αποθήκευση της φωτογραφίας κατευθείαν στο Google Docs για επεξεργασία.

Πρόσβαση στο Google Docs μπορείτε να έχετε στην Android συσκευή σας χωρίς να κατεβάσετε την εφαρμογή, αλλά χρησιμοποιώντας τη mobile εκδοχή της υπηρεσίας μέσα από τον browser.

Κατεβάστε την εφαρμογή από το  Android Market ή διαβάστε με το κινητό σας τον παρακάτω QR code.


Πηγή: Google Docs Blog