Ανάγνωση Kindle ebooks από τον browser ανακοίνωσε το Amazon

Καθόλου τυχαία, μία μέρα μετά τη λειτουργία του Google eBookstore, το Amazon ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει την υπηρεσία Kindle for the Web, χωρίς όμως να αναφέρει πότε συγκεκριμένα. Το καινούργιο είναι ότι, ενώ πριν μπορούσαμε να διαβάσουμε μέσα από τον browser μόνο το πρώτο κεφάλαιο ως δείγμα δωρεάν, με την αναβάθμιση θα μπορεί κανείς να αγοράσει και να διαβάσει ολόκληρα Kindle ebooks μέσα από τον browser. Ως τώρα η ανάνγωση ενός Kindle ebook μπορούσε να γίνει μέσω των δωρεάν εφαρμογών Kindle for PC ή Kindle for Mac που έπρεπε να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Σταδιακά οι δυνατότητες των εφαρμογών παιρνάνε στην ανάγνωση μέσα από τον browser. Για την αγορά και την ανάγνωση Kindle ebooks δεν απαιτείται να έχουμε ηλεκτρονικό αναγνώστη Kindle, αρκεί ένας λογαριασμός στο Amazon.

Η κίνση αυτή, πέρα από αντιπερισπασμό στο Google eBookstore, τουλάχιστον ως προς το χρόνο της ανακοίνωσης, είναι προσαρμογή και σε μια τάση στην ηλεκτρονική ανάγνωση για ανάγνωση μέσα από τον browser. Αυτό είναι από την αρχή δυνατό με τα Google eBooks, αλλά και με site/υπηρεσίες όπως ο Ibis Reader, και βέβαια είναι η τάση μια γενικότερα τάση στο software να περάσουμε από ξεχωριστά προγράμματα και εφαρμογές σε σελίδες που τρέχουν μέσα από τον browser με βάση την ανερχόμενη HTML5.

Κατά τα λοιπά, οι δυνατότητες του Kindle for the Web παραμένουν οι ίδιες, όπως τις είχαμε παρουσιάσει στα τέλη Σεπτέμβρη που πρωτοκυκλοφόρησε.

Και καθώς μια από τις δυνατότητες του Kindle for the Web είναι η ενσωμάτωση του πρώτου κεφαλαίου ενός ebook σε site και blog, μπορείτε να δείτε παρακάτω ένα παράδειγμα για να δοκιμάσετε πώς λειτουργεί η υπηρεσία, καθώς μάλιστα η δυνατότητα αυτή δεν είναι διαθέσιμη για όλα τα Kindle ebooks. Πρόκειται για το πρώτο κεφάλαιο από την αυτοβιογραφία του Mark Twain, του συγγραφέα των περιπετειών του Τομ Σόγιερ και του Χάκλμπερι Φιν, που εκδόθηκε το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, 100 χρόνια μετά το θάνατό του, όπως ήταν η επιθυμία του συγγραφέα.