Ακυρώθηκε ο ηλεκτρονικός αναγνώστης με την υβριδιακή οθόνη Mirasol

Οι οθόνες Mirasol της Qualcomm φιλοδοξούν να είναι η επόμενη γενιά οθονών στις ηλεκτρονικές συσκευές συνδυάζοντας χρώμα και αναπαραγωγή βίντεο συγκρίσιμη με τις οθόνες LCD/TFT των υπολογιστών και αναγνωσιμότητα συγκρίσιμη με τις οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού των ηλεκτρονικών αναγνωστών. Για άλλη μια φορά όμως οι προσδοκίες για τη σύντομη διάθεσή τους σε εμπορικές ηλεκτρονικές συσκευές διαψεύδεται. Ο επικεφαλής της Qualcomm Paul Jacobs ανακοίνωσε πως ο σχεδιαζόμενος ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη Mirasol που αναμενόταν “στις αρχές του 2011” ακυρώθηκε, γιατί “ο ίδιος δεν ήταν ευχαριστημένος με τη συσκευή”.

Η Qualcomm, σύμφωνα με τον Jacobs, δεν εγκαταλείπει την τεχνολογία Mirasol και ο επόμενος στόχος της είναι να τη χρησιοποιήσει σε tablet PC. Η Qualcomm στόχευε να βγάλει αρχικά ηλεκτρονικό αναγνώστη θεωρόντας ότι θα είναι πιο εύκολος ο ανταγωνισμός σε αυτήν την κατηγορία συσκευών. Τα tablet PC όμως κάθε άλλο παρά περιορισμένος ανταγωνισμός υπάρχει.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι απλά μια καθυστέρηση και μια μεμονομένη αποτυχία. Οι οθόνες Mirasol όμως πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή και έχουν εμφανιστεί μόνο σε εκθέσεις τεχνολογίας. Κανείς δεν ξέρει δηλαδή πότε θα χρησιμοποιηθούν σε συσκευές για το ευρύ κοινό.

Τόσο στις Mirasol όσο και στις άλλες οθόνες επόμενης γενιάς, τις Liquavista, κάτι πραγματικό και κάτι καλό ετοιμάζεται. Οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν όμως οι δύο αυτές οθόνες και η απογοήτευση της προσπάθειας της Pixel Qi οδηγούν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα: για αρκετό καιρό ακόμη θα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε tablet PC και ηλεκτρονικούς αναγνώστες, χωρίς να είναι διαθέσιμη μια ικανοποιητική ενδιάμεση, υβριδιακή συσκευή που να κάνει όσα και το iPad και να είναι τόσο ξεκούραστη στην ανάγνωση όσο και ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης.