Έρχεται η επεξεργασία στο Google Docs για Android και iPad – για e-reader;

Σε λίγες βδομάδες” ανακοίνωσε η Google ότι όσοι έχουν κινητά και tablet PC που τρέχουν Android και οι κάτοχοι iPad θα μπορούν να επεξεργάζονται τα αρχεία τους στο Google Docs. Μάλιστα, η επεξεργασία θα γίνεται παράλληλα με άλλους συντάκτες του κειμένου, όπως είναι δηλαδή δυνατό και στην έκδοση για Windows. Ως τώρα στις συσκευές με Android και στα iPad υπήρχε πρόσβαση στο Google Docs, αλλά χωρίς δυνατότητα τροποποίησης. Για να επεξεργαστεί κανείς τα αρχεία θα έπρεπε να εγκαταστήσει εφαρμογές από τρίτους. Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι το ανανεωμένο Google Docs δε θα είναι διαθέσιμο για το iPhone and iPod Touch.

Το Google Docs είναι μια καλή επιλογή επεξεργαστή κειμένου, παρουσιάσεων, λογιστικών φύλλων, ό,τι περιλαμβάνει περίπου και το Microsoft Office, για όσους έχουν ένα σύστημα με περιορισμένες δυνατότητες, όπως είναι τα κινητά και οι ταμπλέτες, και όσους ενδιαφέρονται να σώζονται online τα αρχεία τους, είτε γιατί μετακινούνται συχνά είτε για να τα επεξεργάζονται κι άλλοι. Το Google Docs είναι web-based και δεν απαιτεί την εγκατάσταση κάποιου προγράμματος στον υπολογιστή. Γι΄ αυτό και θα είναι ο επεξεργαστής κειμένου και στο Chrome OS της Google. Παρόλο που είναι ελαφρύς και κάνει τα βασικά, το Office της Microsoft, το iWork της Apple και το OpenOffice έχουν σαφώς περισσότερες δυνατότητες.

Πιστεύω ότι ένας επεξεργαστής κειμένου, όχι μια πλήρης σουίτα τύπου Office, είναι απόλυτα αναγκαίο και εφικτό να συμπεριλαμβάνεται στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Θα σήμαινε πρόσβαση στην online βιβλιοθήκη των αρχείων μας χωρίς περιορισμούς στη χωρητικότητα και χωρίς να χρειάζεται να τα περάσουμε και να τα στείλουμε σε έναν e-reader. Όλο και περισσότεροι ηλεκτρονικοί αναγνώστες μπορούν και συνδέονται με το internet, ενώ έχουν και πληκτρολόγιο, αφής ή κλασικό, και επομένως υπάρχουν οι δυνατότητες για την εισαγωγή δεδομένων σε ένα αρχείο κειμένου. Κάτι τέτοια θα γινόταν καλύτερα με μια εφαρμογή, γιατί οι πόροι ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη είναι περιορισμένη. Ένα σημαντικό κομμάτι των αναγνωστών δε διαβάζει απλώς ένα κείμενο, αλλά με βάση αυτά που διαβάζει συνθέτει ένα δικό του κείμενο. Το Google Docs είναι πιθανόν η καλύτερη επιλογή για μια τέτοια χρήση, καθώς είναι ελαφρύ, είναι απλό αλλά κάνει τα βασικά και είναι ήδη αρκετά κοντά από τις στιγμή που προσαρμόζεται στις ανάγκες των συσκευών με Android και του iPad. Οι μόνοι που θα μπορούσαν ίσως να χρησιμοποιήσουν ήδη το ανανεωμένο Google Docs είναι όσοι έχουν ξεκλειδωμένο Nook, που μπορεί να τρέξει τις εφαρμογές Android.

Πηγή: The Official Google Blog