“Καιρός σκεπτικός” της Ιωάννας Καρυστιάνη, Ρέα Γαλανάκη, Πιλάβιος, Μαντουβάλου σε ebooks από τον Καστανιώτη

Συγχρόνως σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή κυκλοφόρησε σήμερα το νέο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, “Καιρός σκεπτικός” από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (ePUB, 208 σελ, €9,90, iBookstore).
Στη χτεσινή Ελευθεροτυπία η Σταυρούλα Παπασπύρου γράφει για τον “Καιρό Σκεπτικό”: “Εναν χρόνο μετά τα σπαρακτικά «Σακιά», όπου μια μάνα προσπαθεί να καταλάβει πώς το μοναχοπαίδι της έγινε δολοφόνος, η Ιωάννα Καρυστιάνη επιστρέφει με το «Καιρός σκεπτικός»: μια συλλογή εννέα διηγημάτων που κυκλοφορούν αύριο από τον «Καστανιώτη», όλα τους με φόντο τα περσινά μουντά Χριστούγεννα, τα περισσότερα με ηλικιωμένους πρωταγωνιστές που ζουν εκτός των τειχών. Ανάμεσά τους, μια ακαταπόνητη παζαριώτισσα από την Ελασσόνα, φίρμα για την καπατσοσύνη και την μπέσα της, ένας κολλημένος με την μπάλα Τρικαλιώτης, με μοναδική συντροφιά του μια αφίσα του Μέσι, ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων οχυρωμένο επί δεκαετίες στην Κινέτα, μακριά απ’ τα καχύποπτα βλέμματα, ένας συνταξιούχος φιλόλογος που γιατροπορεύει ως το τέλος το «θεριό», τον σχιζοφρενή γιο του, καθώς και λεβέντισσες γιαγιάδες από την Κρήτη, χήρες και με τα παιδιά τους ξενιτεμένα, που η έλλειψη σωματικής επαφής τούς ανακατεύει τα σωθικά.”
Η συγγραφέας εξηγεί στην εφημερίδα πως “Με τα διηγήματα αυτά, σαν να ήθελα να χτυπήσω ξανά μερικές πόρτες […] Το ‘γραψα μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αποζητώντας να ξαναβρώ τους ήρωες της “Κυρίας Κατάκη”, να δω πώς τα φέρνουν βόλτα αυτήν την κρίσιμη εποχή. Δεν πρόκειται βέβαια για μονολόγους, αλλά και πάλι είναι ιστορίες ταπεινών ανθρώπων τους οποίους επιμένω ν’ αγαπώ μ’ όλα τους τα καλά κι όλα τους τα στραβά. Κάποιες, όπως το “Μπάρδο”, το “Θεριό” ή η “Κινέτα”, θα μπορούσαν να γίνουν μυθιστορήματα, αλλά ούτε ο χρόνος με φτάνει ούτε οι αντοχές μου…”

Σε ebook είναι από σήμερα διαθέσιμο επίσης το τελευταίο, αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη “Από τη ζωή στη λογοτεχνία” (ePUB, 232 σελ, €9,90, iBookstore).
Το Μάιο που κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή ο Νίκος Μπακουνάκης στο Βήμα έγραφε: “Η συγγραφέας αυτοβιογραφείται στο τελευταίο βιβλίο της ‘Από τη ζωή στη λογοτεχνία’, που µόλις κυκλοφόρησε (Καστανιώτης). Μπορεί να είναι µια αυτοβιογραφία αποσπασµατική , αλλά είναι και µια αυτοβιογραφία τολµηρή που τραβάει την κουρτίνα της πραγµατικής ζωής αλλά και του εργαστηρίου της συγγραφέως. Το αυτοβιογραφικό ύφος φανερώνεται κιόλας στις πρώτες γραµµές αυτού του γοητευτικού βιβλίου. «Γεννήθηκα προς το τέλος του 1947 στο Ηράκλειο της Κρήτης… Ο κύρης µου, ο Εµµανουήλ Γαλανάκης, είχε τις ρίζες του στο Οροπέδιο Λασιθίου, συγκεκριµένα καταγόταν από το χωριό Ψυχρό, γι’ αυτό και πρωτάκουσα από το στόµα του την τοπική εκδοχή για τον ήρωα του πρώτου µου µυθιστορήµατος, τον Ισµαήλ Φερίκ Πασά (…) Η µάνα µου, η Παπαµατθαιάκη, είχε τις δικές της ρίζες στην ορεινή επίσης Ανω Βιάννο, τόπο που σκηνογράφησε εν µέρει το τέταρτο µυθιστόρηµά µου, τον Αιώνα των Λαβυρίνθων ». Η συγγραφέας µάς δείχνει ότι η βιογραφία βαραίνει στο έργο της και αποτελεί κλειδί για να κατανοήσουµε το πραγµατολογικό υπόβαθρο, τις µυστικές και υπόγειες µυθοπλαστικές διαδροµές και εν τέλει τη µαστορική των µυθιστορηµάτων της. Η γεωγραφία της καταγωγής και των περιπλανήσεων, η εφηβική εξέγερση και αποµάκρυνση από την οικογενειακή εστία, ο έρωτας αλλά κυρίως η περιπέτεια του έρωτα, η πολιτική αφύπνιση και η δραστηριοποίηση µέσα στην Αριστερά, µε ιδιαίτερη αναφορά στη δικτατορία, αποτελούν τους µεγάλους κύκλους της αυτοβιογραφικής αφήγησης.”

Η Σοφία Μαντουβάλου, που έχει γράφει 64 βιβλία για παιδιά και νέους, κάνει την πρώτη της απόπειρα στο μηθιστόρημα για ενήλικες με το “Χαρέμι ανδρών” (ePUB, 224 σελ, €9,90), όπου “με βαθιά ειρωνεία και ανάλαφρη φιλοσοφική διάθεση, η Σοφία Μαντουβάλου επιχειρεί μια κάθοδο στη γυναικεία ύπαρξη και στην ορατή και αόρατη σχέση της με τον αρσενικό εταίρο της στη ζωή. Στο ερωτικό παιχνίδι που επινοεί, ξεσκεπάζει τις αδυναμίες στην επικοινωνία μεταξύ των δύο φύλων και μέσω μιας αναπάντεχης ανατροπής δίνει τη λύση στο ερώτημα που βασανίζει χρόνια τώρα τον γυναικείο πληθυσμό: ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος για να καλύψει την πολυπλοκότητα της γυναικείας ύπαρξης;”.
Ιστορίες της καρδιάς” (ePUB, 192 σελ, €5,90) είναι το νέο βιβλίο του Νίκου Πιλάβιου, με μεγάλη διαδρομή στο χώρο του παραμυθιού στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο και τα παιδικά βιβλία, έχοντας διατελέσει, ανάμεσα σε άλλα, παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παρουσιαστής των  τηλεοπτικών εκπομπών “Παραμυθάς“, “Γράψτε την Ιστορία” και “Χιλιοποδαρούσα”. Οι “Ιστορίες της καρδιάς” είναι “παραμύθια για μεγάλους που αισθάνονται μικροί, ιστορίες που συμβαίνουν μακριά, αλλά και μέσα μας”, όπου ο Νίκος Πιλάβιος μας διηγείται “Μια περίεργη κούκλα από αλάτι. Ένα κορίτσι με ξύλινα παπούτσια. Ο οδηγός μιας Πόρσε σε μια απρόοπτη συνάντηση. Ο άντρας που ήταν κάποτε γυναίκα. Μια διαφορετική «ντάμα» στο στρατό. Το παιδί που δεν φοβήθηκε το φόβο. Ο πατέρας που μιλούσε σ’ ένα έλατο. Μια ζητιάνα που πουλούσε χαρτομάντιλα. Ένα κορίτσι που φώναζε βοήθεια. Το αγόρι που κρατούσε ένα κερί. Μια οικογένεια με παράξενο όνομα.”
Σημεία πώλησης και δυνατότητες ανάγνωσης

Τα ebooks των Εκδόσεων Καστανιώτη διατίθενται από το το site τους, από το ελληνικό iBookstore και από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο PERIZITITO.GR.
Στα ηλεκτρονικά βιβλία τους ενσωματώνεται υδατογράφημα με το όνομα του αγοραστή/αναγνώστη (social DRM) και δεν είναι κλειδωμένα με Adobe DRM, οπότε μπορούν να διαβαστούν με την εφαρμογή ή τη συσκευή της επιλογής μας και να μετατραπούν σε αρχείο Mobipocket για Kindle (οδηγός βήμα-βήμα για τις μετατροπές). Οι τιμές τους είναι, ανάλογα με τον τίτλο, 35% με 50% χαμηλότερες από την τιμή των αντίστοιχων τυπωμένων βιβλίων.

Διαβάστε επίσης: