#ebookgr: εντυπώσεις από την ηλεκτρονική ανάγνωση [γ’]

#ebookgr (ηχητικό) : τα κείμενα των αναγνωστών α’ | β’ | γ’ | δ’ | ε’

Το τρίτο μέρος των κειμένο για το “Διαβάζεις ηλεκτρονικά; Στείλε τις εντυπώσεις σου στον ‘Ηλεκτρονικό Αναγνώστη’“. Σήμερα γράφουν η Μαρία Ορφανίδου, η Κίκα Ολυμπίου και ο Μιχάλης Κοτσαρίνης και μας μεταφέρουν εντυπώσεις από Kindle, iPad, Archos και Cybook Odyssey. Όπως και στα τυπωμένα βιβλία, επισημαίνω πως και στην ηλεκτρονική ανάγνωση η παρουσία των γυναικών είναι ιδιαίτερα έντονη. 

Μαρία Ορφανίδου [Twitter: @drORF]
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, είμαι λάτρης των βιβλίων και του γραπτού λόγου. Στην εφηβεία μου, ήταν διασκέδαση για μένα η σαββατιάτικη βόλτα στην Πρωτοπορία, κι όταν άνοιξε ο μεγάλος Ελευθερουδάκης, περνούσα εκεί ώρες ατελείωτες. Το διάβασμα, λοιπόν, ήταν πάντα αγαπημένη ασχολία και το ίδιο το βιβλίο, μέρος της ζωής μου. Και συνεχίζει έτσι, με εξάρσεις και υφέσεις, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκομαι, και τον χρόνο που περισσεύει. 
Τα τελευταία δυο χρόνια, έχω γίνει και ηλεκτρονική αναγνώστρια. Ξεκίνησε, επειδή υπήρχε κάτι που με δυσκόλευε. Από τη μια, δεν είχα πια χώρο στο σπίτι να αποθηκεύω βιβλία και, από την άλλη, επειδή εκείνη την εποχή έκανα συχνά ταξίδια, με κούραζε να κουβαλάω όλο αυτό το βάρος. Αγόρασα ένα Kindle από το εξωτερικό και άρχισα να κατεβάζω βιβλία. Αρχικά, οδοντιατρικά κείμενα και συγγράμματα, που τα έβρισκα πολύ φθηνότερα και δεν είχα και πρόβλημα χώρου και μεταφοράς. Μια φορά, γέλαγα με κάποιους, φορτωμένους με βιβλία, φίλους, λέγοντάς τους οτι κρατάω μέσα στη μικρή τσαντουλα μου 27 βιβλία. Έτσι ήταν!
Σιγά σιγά, άρχισα να κατεβάζω κι άλλα είδη βιβλίων, εκτός από επιστημονικά. Απέκτησα και iPad, που αποδειχθηκε πολύ καλύτερο από το Kindle. Έβρισκα διάφορα βιβλία από το Amazon, σε πολύ χαμηλές, συνήθως, τιμές και σε δυο λεπτά άρχιζα να το διαβάζω. Αυτό με ενθουσιάζει στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Κερδίζεις χρόνο.
Φυσικά, όλα αυτά γίνονται με βιβλία στην αγγλική γλώσσα. Στα ελληνικά, οι συνθήκες ήταν λίγο πιο δύσκολες. Μέχρι πρότινος, οι εκδότες έβγαζαν πολύ λίγα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ υπάρχουν και εκδοτικοί οίκοι που δεν ασχολούνται καθόλου. Ακόμα περιμένω την “Ελευθερία” του Φράνζεν κι αυτός σε λίγο θα βγάλει το επόμενο βιβλίο! Στα ελληνικά, λοιπόν, η ποικιλία είναι μικρή, οι τιμές υψηλές και τα applications δεν είναι, ακόμα, αρκετά εξελιγμένα. 
Ομολογώ οτι το ηλεκτρονικό βιβλίο με έχει βολέψει. Αλλά, υστερεί σε κάτι. Δεν έχει …μυρωδιά! Δεν μπορείς να το ξεφυλλίσεις, ούτε να γράψεις σημειώσεις στα κενά! Και, κακώς, πολύ κακώς, δεν μπορείς να το χαρίσεις σε κάποιον! Οπότε, εξακολουθώ να κάνω βόλτες στα βιβλιοπωλεία, κάποια Σάββατα!
***
Κίκα Ολυμπίου [Facebook, blog: anagnostria]
Απέκτησα πρόσφατα e-reader (Archos). Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος, τον πήρα εντελώς τυχαία, χωρίς να ερευνήσω. Ο λόγος που απέκτησα σχετικής συσκευής (που δεν αποκλείεται να την αντικαταστήσω με άλλη, αν βρω καλύτερη) είναι το πάθος μου για την ανάγνωση. Πάντα φοβόμουν μήπως το βιβλίο που έπαιρνα μαζί μου σ’ ένα ταξίδι ή όπου αλλού θα τύχαινε να μείνω μακριά από το σπίτι μου, δεν θα με έφτανε. Η προοπτική να κουβαλάω μαζί μου μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με ενθουσιάζει. Το να διαβάζω ένα μυθιστόρημα και σ’ ένα διάλειμμα να ανατρέχω σε ένα ποίημα του Καβάφη ή του Καρυωτάκη είναι κάτι συναρπαστικό. Παραλείπω τα όσα άλλα μπορεί να μου προσφέρει ο e-reader μου (αποθήκευση φωτογραφιών, μουσική κ.λπ.) γιατί δεν είναι το πρώτιστό μου ενδιαφέρον.

Δυστυχώς όμως στην ελληνική αγορά ελάχιστα είναι τα καινούρια βιβλία που κυκλοφορούν σε e-book. Έχω αποθηκεύσει παλιά, κλασικά βιβλία (πολλά μάλιστα είναι ανοιχτά στο δίκτυο), αλλά ελάχιστα καινούρια. Ας ελπίσουμε ότι με τη διάδοση των ηλεκτρονικών αναγνωστών οι εκδοτικοί οίκοι θα θελήσουν να επεκταθούν περισσότερο στα e-books.

***

Μιχάλης Κοτσαρίνης [Google+]
Μετά από τη σχετική έρευνα και τις γνώμες που συγκέντρωσα (ας είναι καλά το διαδίκτυο) κατέληξα στο Cybook Odyssey της Bookeen. Το έχω περίπου δέκα ημέρες στην κατοχή μου και έτσι αυτά που γράφω είναι πρώτες εντυπώσεις.

Κατ’ αρχάς (αν και άσχετο) μου άρεσε πολύ η συσκευασία του. Η ίδια η συσκευή έχει ένα όμορφο σύγχρονο σχέδιο ενώ το αλουμίνιο της πλάτης δίνει «πόντους». Αυτά όμως δεν λένε τίποτα καθώς τα βασικά είναι η απόδοση της οθόνης και η λειτουργικότητα της συσκευής. Η οθόνη είναι πολύ καλή και ευανάγνωστη και φυσικά είναι τεράστια η διαφορά σε σχέση με την οθόνη του tablet PC. Δυστυχώς δεν γνωρίζω ούτε έχω εμπειρία από άλλους e-reader για να τη συγκρίνω αλλά όπως και να ‘χει είναι απόλυτα επαρκής για τις ανάγκες μου. Μέχρι στιγμής δεν έχω παράπονο σε μια ποικιλία συνθηκών φωτισμού, τεχνητού και φυσικού. Βέβαια δεν την έχω δοκιμάσει κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού αλλά επειδή και εγώ τον αποφεύγω δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Η ταχύτητα ανανέωσης της οθόνης («γύρισμα» σελίδας) είναι σαφώς χαμηλότερη από έναν υπολογιστή αλλά αρκετά γρήγορη ώστε να μην έχεις την αίσθηση ότι περιμένεις. Σίγουρα εξίσου γρήγορη με το γύρισμα της σελίδας ενός χάρτινου βιβλίου.

Η λειτουργικότητα της συσκευής είναι εξαιρετική για τις ανάγκες μου αλλά πιστεύω θα ικανοποιήσει τους περισσότερους. Αν θέλει κάποιος απλά να διαβάσει ένα βιβλίο όπως θα έκανε με ένα χάρτινο η διαδικασία είναι εξίσου εύκολη χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθεί περαιτέρω. Αν κάποιος επιθυμεί να δοκιμάσει διάφορες παραμέτρους ή γενικά να κάνει κάτι παραπάνω καλύπτεται πιστεύω απόλυτα. Ο πλήρης εξελληνισμός είναι σίγουρα προσόν ιδιαίτερα για όποιον θέλει να σημειώνει.

Σε αυτή τη φάση έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές (beta-testing) των λεξικών. Είναι μια δυνατότητα που ενσωματώνεται με πολύ απλό και λειτουργικό τρόπο στη συσκευή και για όσους διαβάζουμε και ξενόγλωσσα είναι πολύ πρακτικό πέραν των προφανών εφαρμογών σε εκπαιδευτική / ακαδημαϊκή χρήση. Πιστεύω η εμφάνιση ελληνο-ΧΧΧ λεξικών σε συνδυασμό με την απλούστατη χρήση θα είναι από τα μεγάλα συν της συσκευής.

Η μεταφορά βιβλίων στη συσκευή από τον υπολογιστή γίνεται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο με τη USB σύνδεση χωρίς ανάγκη βοηθητικών προγραμμάτων, οδηγών κλπ. Απλά, συνδέουμε, μεταφέρουμε τα αρχεία στο φάκελο της συσκευής μας και τέλος.

Η δυνατότητα αναπαραγωγής mp3 αντίστοιχα θα είναι χρήσιμη σε πολλούς. Προσωπικά δεν μου είναι τόσο απαραίτητη. Ένα παράδειγμα χρήσης που μου αναφέρθηκε είναι η δυνατότητα κάποιος μουσικός να βλέπει μια παρτιτούρα και να ακούει την απόδοσή της.

Για το τέλος άφησα τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης. Αυτή καθιστά πολύ εύκολη τη μεταφορά βιβλίων στη συσκευή και χωρίς την παρέμβαση υπολογιστή. Το εντυπωσιακό, όμως, για εμένα είναι η δυνατότητα περιήγησης στο διαδίκτυο γενικά και όχι απλά στη σύνδεση με ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ή απομακρυσμένη διαχείριση βιβλίων. Οι ιστοσελίδες εμφανίζονται εντυπωσιακά καλά και γρήγορα. Αν και δεν υποστηρίζεται flash, εμένα δεν με απασχολεί. Η ευκολία που μου παρέχει είναι ότι μπορώ να «κλείνω» το βιβλίο, να ρίχνω μια ματιά σε κάποια ιστοσελίδα για κάτι που με ενδιαφέρει και να συνεχίζω την ανάγνωση χωρίς να χρειάζεται να αλλάξω συσκευή.

Για να κλείσω, οι πρώτες εντυπώσεις είναι απόλυτα θετικές και δικαιολογούν την επένδυση. Τονίζω ότι δεν έχω εμπειρία με άλλους e-readers αλλά δε νιώθω ότι χρειάζεται να ψάξω και παρακάτω. Το Odyssey καλύπτει απόλυτα τις σημερινές ανάγκες μου και πιστεύω αξίζει τις καλές κριτικές που έχει λάβει.