Tο Nook του Barnes & Noble έρχεται, το Amazon ρίχνει τις τιμές του Kindle 2


Το Nook, ο ηλεκτρονικός αναγνώστης του Barnes & Noble, παρουσιάστηκε στις 20 Οκτωβρίου. Και έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση. Έχει αποσπάσει ιδιαίτερα θετικές κριτικές, αλλά και έχει αναγκάσει το Amazon να ρίξει την τιμή για το Kindle.

To Nook έχει οθόνη 6 ιντσών βασισμένη στην τεχνολογία του ηλεκτρονικού μελανιού, το ίδιο μέγεθος δηλαδή με το Kindle 2, αλλά διαθέτει και μια μικρότερη οθόνη LCD 3,5 ιντσών που είναι μάλιστα touch screen και θυμίζει έντονα iPhone. Αυτή η δεύτερη οθόνη θα έχει πληκτρολόγιο αφής για να γράφει ο αναγνώστης σημειώσεις πάνω στο βιβλίο και θα επιτρέπει την πλοήγηση στη συσκευή – σε αντίθεση με το Kindle και το κλασικό του πληκτρολόγιο. Πέρα από τη δυνατότητα πρόσβαση στο ονλάιν κατάστημα της Barnes & Noble μέσω του 3G δικτύου AT&T, υπάρχει επίσης η δυνατότητα Wi-Fi σύνδεσης στο ίντερνετ, κάτι που με το Kindle δεν μπορεί να κάνεις. Στις διαφορές ανήκουν επίσης η δυνατότητα να έχει κανείς εφεδρική μπαταρία και να επεκτείνει έτσι την αυτονομία της συσκευής, αλλά και η δυνατότητα δανεισμού των βιβλίων για δύο βδομάδες σε όσους έχουν συσκευές Nook, αλλά και iPhone, iPod touch, BlackBerry, σε κάποια smartphones της Motorola και PC με Mac ή Windows που θα τρέχουν δωρεάν ειδικό software. Η μπαταρία κρατάει 10 μέρες από τις 14 του Kindle, αλλά αυτό το μειονέκτημα μετριάζεται από τη δυνατότητα να αντικατασταθεί και κυρίως από το ότι έτσι κι αλλιώς μία φορά στις 10 μέρες δεν είναι και τόσο δύσκολο να φορτίζει κανείς τη συσκευή του. Στο Nook χωράνε γύρω στα 1.500 βιβλία ή 2GB, όσα και στο Kindle 2 δηλαδή, αλλά με τη διαφορά ότι το Nook έχει Micro SD θύρα που επιτρέπει επέκταση μέχρι τα 16 GB. Ο χώρος αυτός και στις δύο συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για mp3 αρχεία, αφού και οι δύο μπορούν να τα αναπαραγάγουν. Με περισσότερα από ένα εκατομμύρια e-books διαθέσιμα από το Barnes & Noble, αλλά και άλλα 500,000 δωρεάν από το Google Books, το Nook θα έχει πρόσβαση σε περισσότερα βιβλία από το Kindle, καθώς μάλιστα υποστηρίζει μια ανοιχτή πλατφόρμα έκδοση, το e.pub. Πολύ σημαντικό επίσης, θα μπορεί να φορτώνει και να διαβάζει απευθείας, χωρίς μετατροπή όπως το Kindle, αρχεία pdf. Η οθόνη είναι μικρή για μια Α4 σελίδα pdf, αλλά και πάλι είναι σημαντικό για να αξιοποιήσει κανείς τα τόσα pdf αρχεία που έχει και ιδιαίτερα για να διαβάσει σκαναρισμένα βιβλία στα ελληνικά που κυκλοφορούν όλο και περισσότερο στο ίντερνετ. Το Nook χρησιμοποιεί το λογισμικό Android της Google, ο πρώτος ereader που το χρησιμοποιεί, κυρίως για την ευκολία που δίνει στην πλοήγηση, αλλά προοπτικά αυτό δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμες ή νέες εφαρμογές για το Android κκάνοντας τη συσκευή κάτι πολύ παραπάνω από ένα ereader απλώς. Αντίθετα με το Kindle, δεν υπάρχει εγκατεστημένος προς το παρόν κάποιος browser, αλλά όλα δείχνουν ότι σε λίγο καιρό θα είναι και αυτό εφικτό – και στο Kindle εξάλλου πρόκειται για έναν υποτυπώδη browser με κύριο σκοπό την πρόσβαση στη Wikipedia και το κατάστημα του Amazon.

Μια μεγάλη διαφορά του Barnes & Noble σε σύγκριση με το Amazon που δεν αφορά το Nook σα συσκευή αλλά μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εμπορική του επιτυχία είναι ότι διαθέτει και μια αλυσίδα από εκατοντάδες καταστήματα στις ΗΠΑ. Έτσι, μπορεί να πάει κανείς εκεί για να αγοράσει τη συσκευή, αλλά κυρίως τα καταστήματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για να πάρει οδηγίες και συμβουλές για τη χρήση της – κάτι ιδιαίτερα αναγκαίο για πολλούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Η διάθεση του Nook στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου. Η τιμή είναι στα $259. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα κυκλοφορήσει εκτός ΗΠΑ ,αλλά είναι μάλλον βέβαιο ότι ακολουθώντας το Kindle δεν μπορεί να αργήσει.

Πέρα από το ότι, συγκρινόμενο με το Kindle, το Nook φαίνεται να υπερέχει σε πολλά σημεία, δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη και μόνο και να ενσωματώσει στοιχεία των tablet PC. Και αυτή η προοπτική υπάρχει τόσο λόγω της LCD οθόνης αφής, αλλά και λόγω του Android με τη δυνατότητα ενός browser και ανοιχτών εφαρμογών που μπορεί να δώσει τελικά.

Οι επιπτώσεις στο Kindle και το Amazon, πάντως, είναι ήδη ορατές. Το Amazon έτρεξε να μειώσει τη διεθνή έκδοση του Kindle 2 στα $259 από τα $279, δηλαδή στα ίδια χρήματα με το Nook, κατάργησε εντελώς την έκδοση του Kindle 2 αποκλειστικά για τις ΗΠΑ και παρουσίασε δωρεάν software για την ανάγνωση των βιβλίων για Kindle στα PC. Ενδιαφέρουσες εξελίξεις, που δείχνουν την πίεση από το Nook.