Σταμάτησε την έντυπη έκδοσή της η εγκυκλοπαίδεια Britannica

244 χρόνια μετά την πρώτη της κυκλοφορία, η εγκυκλοπαίδεια Βritannica ανακοίνωσε ότι σταματάει την έντυπη έκδοσή της. Το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας θα συνεχίσει να διατίθεται μέσα από τo site της, τις εφαρμογές της και σε DVD.
Η εγκυκλοπαίδεια Britannica άρχισε να εκδίδεται στο Εδιμβούργο το 1768. Από τους τρεις τόμους της πρώτης έκδοσης σήμερα η εγκυκλοπαίδεια τυπωμένη καταλαμβάνει 32 τόμους. Οι πωλήσεις όμως της χάρτινης εκδοχής της συρρικνώνονται σταθερά: από 120.000 εγκυκλοπαίδειες που πουλήθηκαν το 1990 (πριν από το internet δηλαδή), μόλις 8.000 αντίτυπα πουλήθηκαν από την τελευταία έκδοση του 2010 – και άλλα 4.000 παραμένουν στις αποθήκες της. Αντίθετα, η Britannica αντλεί σήμερα το 85% των εσόδων της από τις πωλήσεις online. 100 εκατομμύρια άθρωποι από όλον τον κόσμο επισκέπτονται τις ιντερνετικές σελίδες της εγκυκλοπαίδειας, ενώ η εγκυκλοπαίδεια έχει προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί προσφέροντας εφαρμογές για παιδιά και λύσεις για την εκπαίδευση με ψηφιακά μέσα. Η Britannica κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε CD το 1989 και το site της άρχισε να λειτουργεί το 1994.

Βίντεο: η Britannica πλήρως ψηφιακή

Η εξήγηση
Ο ανταγωνισμός με τη δωρεάν, online εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ή και γενικότερα με την αναζήτηση στο internet είναι μόνο μέρος της εξήγησης. Οι επρόσωποι της εγκυκλοπαίδειας επιμένουν εξάλλου ότι δεν έχει πάψει η Britannica να είναι δημοφιλείς ούτε έχει οικονομικά προβλήματα. Οι περισσότεροι αναγνώστες της Britannica απλά προτιμούν να τη χρησιμοποιούν στην ψηφιακή της μόρφη:
  • Η πληκτρολόγηση της λέξης-κλειδί είναι απλούστερη και ευκολότερη από την αναζήτηση σε 32 τόμους ή στον κατάλογο με τις λέξεις-κλειδιά (index).
  • Μέσα από τον browser ή με τις εφαρμογές, η πρόσβαση είναι εύκολη από παντού σε αντίθεση με τους ογκώδεις τόμους που πολύ δύσκολα μεταφέρονται.
  • Τα λήμματα στο internet είναι εμπλουτισμένα με βίντεο και φωτογραφίες και, πρακτικά, δεν υπάρχει περιορισμός για το πόσα λήμματα ή πόσο επιπλέον υλικό θα συμπεριληφτεί – περιορισμοί που υπήρχαν ακόμα και στην έκδοση σε DVD.
  • Η εγκυκλοπαίδεια ανανεώνεται συνεχώς, συχνά σε πραγματικό χρόνο, ενώ μεταξύ των έντυπων εκδόσεών της μεσολαβούν αρκετά χρόνια. 100 συντάκτες ανανεώνουν συνεχώς την Britannica.
  • Οι 32 τόμοι της Britannica κοστίζουν €1.400. Μια ετήσια συνδρομή στο site της κοστίζει €60

Και γενικότερα όμως, όλα τα τυπωμένα βιβλία που είναι περισσότερο μια βάση δεδομένων παρά κάτι που θα διαβαστεί από εξώφυλλο σε εξώφυλλο είναι πολύ πιο εύχρηστα σε ψηφιακή μορφή: από την εγκυκλοπαίδεια στο λεξικό και από τον τουριστικό οδηγό στις συνταγές μαγειρικής.


Διαβάστε επίσης: