Nokia Reading, εφαρμογή από τη Nokia για την ηλεκτρονική ανάγνωση στα τηλέφωνα Lumia

Εφαρμογή για ηλεκτρονικά βιβλία, audiobooks και περιεχόμενο από site στο internet για τα τηλέφωνα Lumia με λειτουργικό Window Phone 7 ανακοίνωσε η Nokia κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινητής Τηλεφωνίας (Mobile World Congress 2012), που γίνεται στη Βαρκελώνη από τις 27 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου.
Η εφαρμογή ονομάζεται Nokia Reading και ενσωματώνει σε ένα σημείο ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ανάγνωση. Περιλαμβάνει τρεις ενότητες.

promo video από τη Nokia για την εφαρμογή Nokia Reading
Στο news stream συγκεντρώνεται περιεχόμενο από feeds σελίδων στο internet. Η Nokia έχει προεπιλέξει κάποια site και έχει διαμορφώσει θεματικές ενότητες (π.χ. τεχνολογία), αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε τα site που θέλουμε. Το περιεχόμενο από τις σελίδες εμφανίζεται σε μια καλοσχεδιασμένη κεντρική σελίδα με το κάθε site ή ενότητα να είναι μια καρτέλα (tile), ακολουθώντας το γενικότερο σχεδιασμό των Window Phone 7. Υποστηρίζεται η αποθήκευση και ανάγνωση άρθρων χωρίς σύνδεση στο internet, η αυξομείωση του μεγέθους των γραμμάτων, το μοίρασμα άρθρων στα κοινωνικά δίκτυα και ο ορισμός σελιδοδεικτών. Δεν μπορεί όμως ο χρήστης να “τραβήξει” περιεχόμενο απευθείας από το Facebook και το Twitter. Το news stream λειτουργεί όπως οι εφαρμογές Flipboard για iPad και Pulse για Android, με δικό του σχεδιασμό αλλά χωρίς να φτάνει τη λειτουργικότητα των ανταγωνιστικών εφαρμογών.
Στο my books συγκεντρώνονται τόσο τα ebooks όσο και τα audiobooks. Για τα ebooks σε ePUB υπάρχουν βασικές δυναότητες ανάγνωσεις, αλλά και σημαντικές ελλείψεις. Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει κάθετα ή οριζόντια με την οθόνη να προσανατολίζεται αυτόματα ανάλογα με το πώς κρατάμε τη συσκευή, να τροποποιήσει το μέγεθος των γραμμάτων και τη φωτεινότητα της οθόνης (και) μέσα από την εφαρμογή και, τέλος, να επιλέξει το night mode για λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο, κατάλληλο για διάβασμα σε συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι μπορούμε να “καρφιτσώσουμε” ένα βιβλίο στην κεντρική οθόνη, να ορίσουμε δηλαδή μια συντόμευση για απευθείας πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο βιβλίο. Παρόλο που (αναμενόμενα) η εφαρμογή “θυμάται” το τελευταίο σημείο που σταματήσαμε να διαβάζουμε, δεν υποστηρίζει (προς το παρόν τουλάχιστον) σελιδοδείκτες και σημειώσεις, ούτε ενσωματώνει λεξικά και απευθείας αναζήτηση στο internet και τη Wikipedia. Η εφαρμογή δεν υποστηρίζει επίσης αρχεία PDF και από τις ως τώρα παρουσιάσεις δε φαίνεται να είναι δυνατή η ανάγνωση ηλεκτρονικών βιλίων σε ePUB που έχουμε ήδη στην κατοχή μας και περνάμε μόνοι μας στη συσκευή.

Παρουσίαση του Nokia Reading από τη Nokia
Το book store είναι το νέο βιβλιοπωλείο της Nokia για ebooks και audiobooks με την εταιρεία να έχει ανακοινώσει τη συνεργασία της με τους εκδοτικούς οίκους Penguin, Hachette και Pearson. Παρόλο που ο αριθμός των διαθέσιμων ebooks δεν ανακοινώθηκε, αναμένεται ο κατάλογός του να είναι πολύ μικρότερος από τους ανταγωνιστές του.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη από τον Απρίλιο για τα κινητά Lumia με Windows Phone 7, αρχικά σε έξι χώρες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη  Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρωσία. Η Nokia ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμη και σε άλλες χώρες.
Η παρουσίαση της εφαρμογής Nokia Reading έγινε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του νέου τηλεφώνου της Lumia 610 με λειτουργικό Windows Phone 7 και των νέων εφαρμογών για την υποστήριξή του, όπως των Nokia Maps, Nokia Drive κ.ά.

Κατατοπιστικό βίντεο από το Engadget


Η Nokia και ο ανταγωνισμός
Η ανακοίνωση του Nokia Reading είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τη Nokia, αλλά και τη Microsoft και το λειτουργικό της Windows Phone 7. Για πρώτη φορά από τότε που εμφανίστηκαν τα σύγχρονα smartphones οι δύο εταιρείες μπαίνουν με αξιώσεις στο χώρο της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, με τη δημιουργία εφαρμογής και το άνοιγμα βιβλιοπωλείου. Ειδικά για τα ebooks, αν εξαιρέσουμε ότι είναι η πρώτη εφαρμογή που υποστηρίζει κλειδωμένα ebooks σε ePUB, δύσκολα βρίσκουμε τι παραπάνω προσφέρει σε λειτουργικότητα σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές για Windows Phone 7, όπως την εφαρμογή Freda (διαθέσιμη στο ελληνικό Marketplace) και Kindle for Windows Phone 7. Παρ’ ολ’ αυτά, η ύπαρξη ενός επιπλέον βιβλιοπωλείου στη συσκευή, ενσωματωμένου από την κασκευάστρια εταιρεία φιλοδοξεί να υπογραμμίσει την κατάλλήλοτητα των τηλεφώνων Lumia για την ηλεκτρονική ανάγνωση.
Το Nokia Reading διαφέρει από την προσπάθεια π.χ. της Samsung, που είχε παρουσιάσει το Readers Hub για τα tablet PC της και το τηλέφωνο Samsung Galaxy Ace. Ενώ το Readers Hub είναι στην ουσία μια βιτρίνα για πρόσβαση σε επιμέρους εφαρμογές (Kobo για τα ebooks και Zinio για τα περιοδικά), το Nokia Reading έχει ενσωματώσει σε μία, ενιαία εφαρμογή, και μάλιστα καλοσχεδιασμένη, όλες τις πλευρές της ηλεκτρονικής ανάγνωσης (εκτός από τον browser). 
Παρ’ όλ’ αυτά, η Nokia και η Microsoft έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να παρουσιάσουν εφαρμογές για τα ebooks και την ηλεκτρονική ανάγνωση πραγματικά ανταγωνιστές σε σχέση με το iPhone και τα κινητά με Android. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα καταφέρουν να βελτιώσουν την εφαρμογή τους, αλλά και κατά πόσο θα προσελκύσουν προγραμματιστές που θα προσαρμόσουν τις δικές τους εφαρμογές στο λειτουργικό Windows Phone 7. Έχοντας πει αυτά, Nokia και Microsoft όντως δημιουργούν βήμα βήμα έναν πραγματικό τρίτο πόλο στα smartphones, πια και σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ανάγνωση.

Πηγή: Nokia