Ο Νίκος Βένιος (Εκδ. Πατάκη) μιλάει στον eAnagnostis για την παραγωγή έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων

nikos-venios

Ο Νίκος Βένιος είναι ηλεκτρολόγος ηλεκτρονικός μηχανικός (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης) με εξειδίκευση στην ψηφιακή επεξεργασία σημάτων (μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια του Strathclyde και του Newcastle). Επί σειρά ετών εργάσθηκε ως υπεύθυνος δοκιμών νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, υπεύθυνος συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων καθώς και ως Senior Business Project Manager σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής της Ελλάδας. Από το Φθινόπωρο 2011 έχει αναλάβει υπεύθυνος ψηφιακών εκδόσεων και εφαρμογών στις Εκδόσεις Πατάκη.

Στο eVent του eAnagnostis θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την “παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου”.

eAnagnostis: Με ποιο τρόπο έχετε προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του καταλόγου σας;

Νίκος Βένιος: Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής αλλά και με τη βοήθεια της διαρκώς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, στόχος μας είναι σχεδόν όλες οι νέες εκδόσεις μας να κυκλοφορούν παράλληλα με την έντυπη και σε ψηφιακή μορφή. Ταυτόχρονα, γίνεται μία προσπάθεια κάποιες παλαιότερες εκδόσεις μας να κυκλοφορήσουν σε ψηφιακή μορφή. Δηλαδή στον τομέα των ψηφιακών εκδόσεων κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις, αφενός προς τα εμπρός ψηφιοποιώντας σχεδόν κάθε νέο τίτλο που εκδίδουμε και αφετέρου προς τα πίσω, ψηφιοποιώντας παλαιότερα εκδοθέντα βιβλία, όπου αυτό είναι εφικτό λόγω της μορφής των υφιστάμενων αρχείων. Προσπαθούμε ταυτόχρονα να εμπλουτίζουμε ολοένα και περισσότερο το περιεχόμενο των ψηφιακών τίτλων που εκδίδουμε, μέσω των δυνατοτήτων της πληροφορική, παρέχοντας τη προστιθέμενη αξία που αναμένει ο αναγνώστης από ένα ψηφιακό προϊόν.

eAnagnostis: Πώς η ψηφιοποίηση του καταλόγου σας έχει αλλάξει τη ροή εργασίας (workflow) του εκδοτικού οίκου και τη δουλειά του ατελιέ και των ανεξάρτητων σελιδοποιών; Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος παραγωγής των νέων τίτλων με δεδομένη την ταυτόχρονη διάθεσή τους και σε ebooks;

Νίκος Βένιος: Η διαδικασία της υλοποίησης και παραγωγής ψηφιακών βιβλίων έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες. Έτσι γνωρίζοντας ότι ένας τίτλος πρόκειται να κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή, σαφώς προετοιμάζεται ανάλογα εξαρχής. Η αρχική σελιδοποίηση πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε όλες οι πληροφορίες που περιέχει ένα βιβλίο να εισάγονται με παραμετρικό τρόπο και να είναι έτσι ευκολότερη και σε μαγαλύτερο βαθμό αξιοποιήσιμη η χρήση τους. Επιπλεόν, πρέπει η παραμετροποίηση να γίνεται στο μέγιστο βαθμό, καλύπτοντας όσο το δυνατό περισσότερο τις όποιες ανάγκες της μελλοντικής τεχνολογίας.

eAnagnostis:  Αν και το ePUB είναι σήμερα το πιο διαδεδομένο φορμάτ, πώς ο εκδότης μπορεί να είναι έτοιμος για την αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου πέρα από το ePUB ή για την προοπτική αλλαγής της μορφής του ηλεκτρονικού βιβλίου στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των προτύπων;

Νίκος Βένιος: Μετά ePUB2 ήρθε το ePUB3, το οποίο δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα μίας πληρέστερης και πιο ενδιαφέρουσας αναγνωστικής εμπειρίας. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η αρχική σελιδοποίηση του βιβλίου πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η πληροφορία που εμπεριέχει να είναι όσο το δυνατό κατακερματισμένη (fragmented) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όποιο τρόπο απαιτείται. Η ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθείται σε κάθε νέο τίτλο που εκδίδεται ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις μελλοντικές απαιτήσεις των αναγνωστών μέσω των μελλοντικών ψηφιακών προϊόντων. Βέβαια οι απαιτήσεις αυτές ήδη έχουν αρχίσει να προδιαγράφονται μέσα από τα format του ePUB3, του iBook και άλλων που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος παγκοσμίως.