iPhone 4S με Siri, iOS 5 με βελτιωμένο Safari, κουβέντα για iBookstore και iBooks από την Apple

Aν και το εξωτερικό design του παρέμεινε το ίδιο, η Apple ανακοίνωσε χθες ένα σημαντικά ανανεωμένο iPhone, το iPhone 4S, καθώς και τη νέα γενιά του λειτουργικού της για τις φορητές συσκευές, το iOS 5. Παράλληλα, ανανέωσε τα iPod nano και iPod touch. Όμως στη 1,5 ώρα της παρουσίασης δεν αναφέρθηκε σχεδόν τίποτα τόσο για την εφαρμογή iBooks όσο και για την επέκταση λίγες μέρες πριν του iBookstore σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το iPhone 4S θα έχει το διπύρηνο επεξεργαστή Α5 που έχει και το iPad και κάμερα 8MP με δυνατότητα λήψης βίντεο στα 1080p. Διατηρεί την οθόνη Retina (326 ppi) με την υψηλότερη ανάλυση στην αγορά των κινητών. Ο νέος επεξεργαστής σημαίνει ότι και στο iPhone θα έχουμε τα γρήγορα ξεφυλλίσματα των βιβλίων που είδαμε στο iPad 2, ενώ θα υπάρχει και αναβαθμισμένη υποστήριξη multimedia περιεχομένου σε ebooks και εφαρμογές. Το πραγματικά επαναστατικό χαρακτηριστικό του iPhone 4S είναι όμως το Siri, η δυνατότητα να δοθούν φωνητικά μια σειρά από εντολές στο τηλέφωνο, μιλώντας μάλιστα με φυσικό τρόπο. Λειτουργεί με τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά προς το παρόν. Αν δουλεύει τόσο καλά όσο το παρουσιάζει η Apple, θα μπορεί κανείς να ελέγχει πλήρως το τηλέφωνό του με τη φωνή – χωρίς να χρησιμοποιεί προκαθορισμένες φωνητικές εντολές, απλά μιλώντας του.

Το Newsstand στο iOS 5
Ανάμενσα σε αρκετές άλλες βελτιώσεις, το νέο λειτουργικό, το iOS 5, συχρονίζει τις συσκευές μέσω του iCloud, όπου θα αποθηκεύονται μουσική και βιβλία που έχουν αγοραστεί από τα καταστήματα της Apple, φωτογραφίες και βίντεο που έχουμε τραβήξει, email, επαφές και το ημερολόγιο και θα γίνεται backup του email, των επαφών των εφαρμογών και των ρυθμίσεών μας. 5GB θα είναι ο δωρεάν διαθέσιμος χώρος στο iCloud, ενώ για το αγορασμένο περιεχόμενο, αλλά και τις φωτογραφίες (που διατηρούνται 30 μέρες) θα είναι δωρεάν. Ακόμα και οι αναβαθμίσεις του λειτουργικού δε θα απαιτούν υπολογιστή. Ο συχρονισμός δε γίνεται μόνο μεταξύ των συσκευών με iOS αλλά και με τους υπολογιστές Mac και τα Windows PC.

To iOS 5 φέρνει κάποιες βελτιώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση, αν και όχι κάτι ιδιαίτερο για τα βιβλία. Για το iBooks το μόνο καινούργιο είναι ότι μέσω του iCloud γίνεται συγχρονισμός μεταξύ των συσκευών για τους σελιδοδείκτες, τις σημειώσεις, τις υπογραμμίσεις και το τελευταίο σημείο που σταματήσαμε να διαβάζουμε στα αγορασμένα βιβλία. Τέτοιες δυνατότητες είχαν εδώ και καιρό οι εφαρμογές Kindle, Nook, Kobo κ.ά. Στο iOS 5 έχει προστεθεί το Newsstand, ένας φάκελος-εφαρμογή ειδικά για τις συνδρομές σε περιοδικά και εφημερίδες, για να είναι συγκεντρωμένα σε ένα σημείο και να κατεβαίνουν στο background τα νέα τεύχη.

Safari: Tabbed browsing, Reading List, Reader
Για τους πολλούς που διαβάζουν άρθρα από το internet σε iPhone, iPod touch και iPad ο Safari έχει μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις. Εμφανίζονται για πρώτη φορά tabs στο κεντρικό παράθυρο του browser κάνοντας πιο εύκολο το πέρασμα από το ένα tab στο άλλο και με άμεση απόκριση. Έρχεται στις φορητές συσκευές η δυνατότητα Reader, η εμφάνιση της σελίδας μόνο με το κείμενο και τις φωτογραφίες, χωρίς το γραφικό περιβάλλον του κάθε site, χαρακτηριστικό που υπήρχε ως τώρα στο Safari για υπολογιστές. Επίσης, ένα άρθρο που θέλουμε να το διαβάσουμε αργότερα το προσθέτουμε στη Reading list, η οποία συγχρονίζεται μεταξύ των συσκευών μας, ακόμα και με τον Safari σε Windows PC και Mac.
Μια σελίδα στην αρχική της μορφή και με τη χρήση του Reader

Προσθήκη στη Reading list
Το iPad στην εκπαίδευση
Στον πρόλογο που έκανε στην παρουσίαση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που ανέφερε για το iPad στην εκπαίδευση ο Tim Cook, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Apple μετά τον Steve Jobs. Για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, “Κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ είτε έχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για iPad είτε αναπτύσσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Σχεδόν 1000 σχολεία έχουν πρόγραμμα δανεισμού iPad στους μαθητές για ολόκληρη την ημέρα”, ανέφερε. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, “σχεδόν 1000 πανεπιστήμια έχουν προγράμματα για iPad”, ανάμεσά τους και γνωστά πανεπιστήμια όπως το Stanford και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Τα ebooks δεν είναι προτεραιότητα για την Apple
Η μόνη αναφορά στα ebooks που έγινε στη μακρά παρουσίαση της Apple ήταν η δυνατότητα συγχρονισμού  σημειώσεων κλπ στο iBooks για τα αγορασμένα βιβλία. Μια σύντομη αναφορά και τίποτε άλλο. Αυτός ίσως δε θα ήταν και τόσο περίεργο, αν την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να επεκταθεί στην Ευρώπη. Τα 26 νέα iBookstore, που ήρθαν να προστεθούν στα iBookstore της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, φέρνουν την Apple σε ισχυρότερη θέση από το Amazon στην Ευρώπη, που είναι παρόν με ebooks στις τοπικές γλώσσες μόνο στις γερμανόφωνες χώρες και τη Βρετανία. Την επέκτασή της αυτή η Apple όμως δεν την έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα, παρόλο που τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο πώς πηγαίνει το iBookstore στις ΗΠΑ. Τα βιβλία δε βρήκαν θέση στις διθυραμβικές αναφορές για τα ρεκόρ πωλήσεων εφαρμογών και τραγουδιών. Αυτό δεν οφείλεται βέβαια απαραίτητα στο ότι τα βιβλία δεν είναι προτεραιότητα για την Apple, αλλά μάλλον στο ότι το iBookstore, μικρό σε σχέση με το Amazon, αλλά και τα άλλα μεγάλα βιβλιπωλεία, δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά. Η πρώτη επιλογή για να αγοράσει κανείς ebooks στο iPad είναι και πάλι το Amazon, ενώ πολλοί κάτοιχοι iPad έχουν και ένα Kindle για να διαβάζουν τα βιβλία τους.
Τέλος, άλλη μια μεγάλη παρουσίαση της Apple πέρασε και δεν ανακοινώθηκε μια εκδοχή της εφαρμογής iBooks για τους υπολογιστές, ούτε καν για Macintosh, με αποτέλεσμα όσοι αγοράζουν από το iBookstore να έχουν περιορισμένα τα (κλειδωμένα τουλάχιστον) βιβλία τους μέσα στις φορητές συσκευές της Apple, να μην μπορούν να τα διαβάσουν ή να τα συμβουλευτούν στον υπολογιστή τους. Και αυτό 1,5 χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του iBookstore.
Λίγο από έλλειψη ενδιαφέροντος, λίγο επειδή το βιβλιοπωλείο της δεν πάει καλά, η Apple δε φαίνεται να θεωρεί πρώτη της προτεραιότητα τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Siri
Δεν έχει σχέση με τα ebooks ή την ηλεκτονική ανάγνωση, αλλά το Siri είναι η μεγάλη αλλαγή στο νέο iPhone και στη συνέχεια μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση των δυνατοτήτων των φωνητικών εντολών και μια δοκιμή του Siri στο Cnet. Ο γρηγορότερος επεξεργαστής, η καλύτερη κάμερα, ακόμα και η χρήση του cloud computing είναι πια αρκετά προβλέψιμα και αναμενόμενα. Το Siri όμως είναι κάτι επαναστατικό. Είναι ένα μεγάλο άλμα στην επικοινωνία του ανθρώπου με τον υπολογιστή: από το πληκτρολόγιο πήγαμε στο γραφικό περιβάλλον και το ποντίκι, πρόσφατα προστέθηκε η αφή και τώρα έχουμε για πρώτη φορά στα σοβαρά και φωνή. Το Siri φαίνεται μάλιστα πολύ πιο ώριμο και ολοκληρωμένο από τις φωνητικές εντολές στις συσκευές με Android.  Το πρώτο βίντεο προέρχεται από την εποχή πριν την ενσωμάτωση του Siri στο iOS, αλλά δείχνει πολύ καλά τις δυνατότητές του. Το δεύτερο είναι η δοκιμή του πάνω στο iPhone 4S.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση της Apple σε βίντεο.