Νέα iPad Air και iPad mini παρουσιάζει σήμερα στις 8 μ.μ. η Apple

AppleOct2014event

Σήμερα για τις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, είναι προγραμματισμένο το event της Apple, όπου είναι βέβαιο πως θα ανακοινωθούν νέα iPad Air και iPad mini, ενώ στις ενδεχόμενες ανακοινώσεις είναι και η νέα γενιά των επιτραπέζιων υπολογιστών iMac και πιθανόν κάποιων από τα laptop MacBook. Το event θα μεταδοθεί ζωντάνα από το site της εταιρίας apple.com.

Το μήνυμα της πρόσκλησης της Apple για το event “It’s been way too long” έχει ανεβάσει τις προσδοκίες για το τι είναι αυτό που έχει αργήσει τόσο να μας παρουσιάσει η εταιρία. Οι ερμηνείες ποικίλουν, από τα νέα iMac ή ένα ξανασχεδιασμένο και με οθόνη retina MacBook Air, που πράγματι έχουν αργήσει να ανανεωθούν, μέχρι μια νέα εκδοχή της Apple TV που να συνοδεύεται από συμφωνίες της Apple με τις εταιρίες καλωδιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ, ώστε το περιεχόμενο να είναι πλουσιότερο.

Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι θα έχουμε νέα iPad. Σύμφωνα με ebook της Apple με οδηγίες για τη χρήση του iOS 8, της τελευταίας γενιάς λογισμικού  για τις φορητές συσκευές της εταιρίας, θα ανακοινωθούν το iPad Air 2 και το iPad mini 3. Και οι δύο συσκευές θα έχουν Touch ID στο κεντρικό τους κουμπί, που αναγνωρίζει το δακτυλικό αποτύπωμα και χρησιμοποιείται για το ξεκλείδωμα της οθόνης και τις πληρωμές.

Τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν είναι βέβαιο ποια θα είναι. Όμως η Apple αναμένεται να κινηθεί στη λογική της εξελικτικής αναβάθμισης, με βελτίωσεις στον επεξεργαστή, την εσωτερική μνήμη, την μπαταρία και τo βάρος των συσκευών. Ειδικά στο iPad mini με οθόνη retina, που ξεκινάει σήμερα από τα 331 γραμμάρια, η μείωση του βάρους του είναι αναγκαία, καθώς μετά την αύξηση της ανάλυσης της οθόνης το κράτημα της συσκευής με το ένα χέρι γίνεται κουραστικό μετά από λίγη ώρα. Πάντως, οθόνες με υψηλότερη ανάλυση κάτω από τον τίτλο retina HD, όπως στα iPhone, δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Σε κάθε περίπτωση, το iPad Air, με οθόνη 9,7 ιντσών και υψηλή ανάλυση retina, έχει φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας και μπορεί να συνεχίσει να είναι η καλύτερη επιλογή στην κατηγορία του, και για γενική χρήση και για ανάγνωση ebooks, ακόμα και με οριακές βελτιώσεις.

Ένα iPad με μεγαλύτερη οθόνη, που να φτάνει τις 12.9 ίντσες και κάτω από την εμπορική ονομασία iPad Pro, δε φαίνεται να είναι τελικά στα άμεσα σχέδια της Apple, παρά τις διαρροές των προηγούμενων εβδομάδων.