8o Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας, Θεσσαλονίκη, 5–9 Ιουλίου 2022

H τυπογραφία και η οπτική επικοινωνία μπορεί να είναι αναπόσπαστα κομμάτια της εκδοτικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζονται όμως συχνά ως σιλό μέσα στην εκδοτική αλυσίδα: οι περισσότεροι επαγγελματίες του βιβλίου γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τον τυπογράφο και τον designer, και αντιστρόφως κι εκείνοι γνωρίζουν ότι μας χρειάζονται, αλλά δεν επιδιώκουμε πάντα να μάθουμε και πολλά ο ένας για τη δουλειά του άλλου.

Αυτή η οριζόντια επικοινωνία συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα του 8ου Παγκόσμιου Συνέδριου Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας (International Conference on Typography & Visual Communication – ICTVC). Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διεθνείς διοργανώσεις για την τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία, το ICTVC πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2002 και, φέτος, στα 20 χρόνια του, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για ένα πυκνό event από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου, με τα workshops να προηγούνται, από τις 5 έως τις 6 Ιουλίου.

Διεθνές, διεπιστημονικό και με συμμετοχές τόσο ερευνητών όσο και επαγγελματιών, το 8ο ICTVC περιλαμβάνει εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις και προβολές, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και επιστημονική ημερίδα για για τα έντυπα μέσα, με κέντρο της διοργάνωσης το Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. Θα έχει τον γενικό τίτλο “Πέρα από το προφανές. Η Τυπογραφία και η Οπτική Επικοινωνία σε ταραχώδεις καιρούς” και περισσότερους από 120 ομιλητές από 25 και πλέον χώρες, μεταξύ τους ως keynote ομιλητές τον Neville Brody (Royal College of Art) και τον Ευάγγελο Χεκίμογλου (Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης).

Το ICTVC διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μελέτης και Έρευνας της Τυπογραφίας και της Οπτικής Επικοινωνίας (ΙΜΕΤΥΠΟΕ – ISTVC) και γενικός γραμματέας της διοργάνωσης είναι ο Κλήμης Μαστορίδης, καθηγητής τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

⏰ Μετά την παράταση, early bird εγγραφές έως τις 17 Απριλίου.

Για τις θεματικές του συνεδρίου:

Η πανδημία επιδρά στην καθημερινότητά μας και επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούμε ως εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και επαγγελματίες. Στόχος του συνεδρίου είναι να ‘δει’ πέρα από το οφθαλμοφανές, συζητώντας παραδείγματα από το παρελθόν, εμβαθύνοντας στο παρόν, και θέτοντας σημαντικά ζητήματα για το μέλλον. Υποστηρίζοντας τον ανοιχτό, ουσιαστικό διάλογο, το ICTVC προσελκύει ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και χώρους με κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για την έρευνα, την εκπαίδευση και πρακτική στα πεδία της τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας.

Ομιλητές, μεταξύ άλλων:

Neville Brody, Petr van Blokland, Sue Perks, Matthieu Cortat, Alexandra Korolkova, Peter Bilak, Josipa Selthofer, Akiem Helmling, Amelia Fontanel, Kok Cheow Yeoh, Martina Bembić Sergo, Jo De Baerdemaeker, Sayali Milind Phadke, Jeff Pulaski, Avni Shani, John Hudson, Liuchuan Wang, Wibo Bakker, Victoria Squire, Craig Eliason, Maria Nicholas, Richard Kegler, Purba Joshi, Andreu Balius, Mary Dyson, David Březina, Maria Bohannon, Karel van der Waarde, Ann Bessemans, Thomas Phinney, Leila Hernandez, Gerry Leonidas, Elena Bartomeu Magaña, Fraser Muggeridge, Vaijayanti Ajinkya, Hairul Latiff, Ευάγγελος Χεκίμογλου, Άρτεμις Γιάγκου, Γιώργος Τριανταφυλλάκος, Όμηρος Παναγίδης, Αγγελική Αθανασιάδη, Αλέξιος Ζάβρας, Ελισάβετ Γεωργιάδου, Γιώργος Ματθιόπουλος, Αγάπη Κανταρτζή, Κώστας Μάντζαλος, Ιορδάνης Στυλίδης, Ειρήνη Βλάχου, Χρίστος Μάης, Εύη Τσελίκα, Παναγιώτης Κάπος, Νίκη Σιώκη, Ευάγγελος Συρίγος, Dilek Nur Polat Ünsür, Belal Herbawi, Kaman Ka Man Tsang, Keith Tam, Γιώργος Κουμαρίδης, Lisa Winstanley, Αναστάσιος Πολίτης, Άγγελος Μπάκας, Ελένη Μαρτίνη, Δημήτρης Παπάζογλου, Χρυσούλα Γάτσου, Ευάγγελος Κασαβέτης, Rosalie Wagner, Νίκος Γιούρης.